Lucrari in anul 3 (III) de la plantare vitei de vie
Publicat pe: 19 ianuarie 2015 Modificat pe: 28 iunie 2024

Individ din populația generală fără instruire în domeniul pesticidelor, care utilizează la scară redusă un pesticid agricol, în mediul său privat, delimitat la locuință și anexele acesteia (inclusiv grădina, livada, solarul etc.), în condiții de expunere care pot fi controlate.
Persoane care utilizează biocide, respectiv produse de dezinfecție, deratizare și dezinsecție, în timpul activităților profesionale, inclusiv operatori, tehnicieni, angajatori și angajați independenți din diferite sectoare.
Persoane care dețin certificate de absolvire pentru efectuarea tratamentelor de dezinfecție, deratizare și dezinsecție, conform art. 1 alin. (3) lit. 1. f) din anexa la Ordinul ministrului sănătății și al ministrului educației nr. 2.209/4.469/2022 privind aprobarea Metodologiei pentru organizarea și certificarea instruirii profesionale a personalului privind însușirea noțiunilor fundamentale de igienă.
Lucrarile ce se realizeaza in anul III de la plantarea vitei de vie sunt similare cu cele efectuate in anul precedent (anul 2), insa, suplimentar, la acestea se adauga taierile de formare, lucrarile in verde ce sunt necesare pentru realizarea tipului de taiere dorit si pregatirea butucilor pentru intrarea pe rod.
Astfel, primavara, dupa ce a trecut pericolul inghetului, se va realiza taierea de formare, aplicandu-se diferentiat, adaptata fiecarui tip de taiere poiectat, urmata de copcitul vitelor (lucrarea se va repeta in luna august), precum si de revizuirea sistemului de sustinere.
Taierile de formare
Formarea butucilor cu conducere joasa:
- La taiere se lasa 2 coarde cu 8-10 ochi si 2 cepi cu cate 2-3 ochi;
- In cazul vitelor de vie cu o crestere mai putin viguroasa, se lasa o coarda de 6-8 ochi si un cep;
Formarea butucilor cu forma semiinalta si inalta:
- Se proiecteaza tulpina si eventual si cordoanele;
- Se va alege coarda plasata cel mai jos pe cordita din anul anterior si se taie la circa 10 cm sub prima sarma a spalierului – cu rolul de a proiecta/forma tulpina;
- Pe portiunea ramasa de coarda se vor inlatura ochii, exceptie facand cei 3-4 din varf;
- Adesea, lastarii de prisos se elimina prin plivit, dupa ce au pornit in vegetatie, cand au o lungime de 5-10 cm.
- In cazul in care coarda aleasa pentru proiectarea tulpinii are peste 8 mm diametru, se va conduce pe sarma portanta panta la butucul alaturat sau pana la limita grosimii de 8 mm. Acolo se taie, formandu-se astfel un cordon unilateral.
- Coardele ce raman se leaga, de sarmele portante sau de tutori, in functie de caz.
Comandă produsele recomandate
In anul III se pune un deosebit accent pe lucrarile ce au rolul de a fortifica butucii, pentru a-i pregati astfel pentru intrarea pe rod.
Lucrari pentru fortificarea butucilor
- Fertilizarea organica si chimica, alegandu-se produse specifice;
Comandă produsele recomandate
- Completarea golurilor existente in plantatie;
- Efectuarea lucrarii de copcit;
- Legarea si dirijarea lastarilor;
- Protejarea vitelor de vie iarna, prin musuroire in zona neprotejata, iar in zona de cultura protejata, coardele se vor ingropa.
- Efectuarea tratamentelor fitosanitare pe parcursul perioadei de vegetatie, in vederea mentinerii unei frunzis sanatos si implicit a unei stari fitosanitare bune;
In acest sens, se vor efectua tratamente cu fungicide si insecticide specifice, in functie de agentul patogen/daunatorul vizat.
Comandă produsele recomandate
Comandă produsele recomandate
Discuție nouă



-
Discuții pe teme similare
4 urează frunze verziVita de vie, simptome pe frunzeA aparut pe doi butasi de vie altoita.Ce poate fi?CiteșteSfatul specialistului
Frunze verzi2 urează frunze verziVita de vie, ciorchini afectati, ce pot face in aceasta situatie?Din nefericire nu am cunoștințe în acest domeniu Ce tratament pot aplica în această situație conform imaginilor atasate, și dacă acțiunea o pot face acum sau în primavaraCiteșteSfatul specialistului și încă 3 răspunsuri
Frunze verzi
Vrei să afli și mai multe?
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.