Lucrari de igiena in arborete

Publicat pe: 8 octombrie 2021 Modificat pe: 8 mai 2024

lucrari-de-igiena-in-arborete

Se mai numesc taieri sanitare sau taieri de igiena si au ca scop imbunatatirea starii fitosanitare a arboretelor. In vederea limitarii raspandirii unor agenti patogeni sau daunatori, arborii infestati, arborii uscati si cei in curs de uscare, cei rupti sau doborati, precum si arborii-cursa (folositi pentru monitorizarea populatiilor de insecte) se elimina din arboret. Totusi, conform legislatiei in vigoare, un numar de 1-3 arbori uscati se lasa la fiecare hectar de padure, in scopul ameliorarii biodiversitatii. Acesti arbori reprezinta sursa de hrana si adapost pentru numeroase specii de ciuperci, insecte, pasari si nu numai.

Arborete in care se realizeaza lucrarile de igiena

Lucrari de igiena se aplica de regula in arboretele neparcurse cu lucrari silviculturale, respectiv in cele in care se considera necesara interventia intre doua lucrari silviculturale (ex. dupa doboraturi de vant, incendii, atacuri de insecte, etc.). Taierile de igiena pot fi executate in arboretele cu diametrul mediu de min. 6 cm, si pana la exploatabilitatea finala.

Efectuarea lucrarilor de igiena

Observatii pe teren. Personalul specializat stabileste pe teren necesitatea interventiei, respectiv intensitatea acestuia.

Stabilirea numarului de interventii necesare. In functie de numarul arborilor de extras la hectar si distributia acestora in arboret, se stabileste numarul interventiilor necesare: o repriza de taieri sau mai multe, esalonate pe mai multi ani. Acest lucru este necesar pentru evitarea spargerii consistentei (gradul de inchidere a coronamentului). In cazul in care peste 40-50% din arborii existenti sunt vatamati, arboretul este considerat exploatabil dupa stare. Tori arborii sunt extras, iar arboretul este refacut prin plantatii si lucrari speciale.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Extragerea arborilor afectati/vatamati. Taierile de igiena trebuie efectuate in cel mai scurt timp posibil de la depistarea vatamarilor. In cazul atacului gandacilor de scoarta, exploatarea se recomanda a fi executata in luna iunie, cand gandacii se dezvolta sub scoarta arborilor. In celelalte situatii (arbori uscati din alte cauze, doboraturi, rupturi, etc.), arborii vatamati pot fi extrasi in orice perioada a anului, preferabil toamna sau iarna. 

Exploatarea este dificila, conditiile de lucru sunt periculoase pentru muncitori datorita arborilor instabili si debilitati. 

Valorificarea materialului lemnos rezultat. Materialul lemnos provenit din lucrarile de igiena este de calitate inferioara. In cazul in care valorificarea materialului lemnos este rentabil si nu presupune risc ridicat de contaminare a arborilor sanatosi din apropiere sau a materialului lemnos din depozite, acesta poate fi transportat si prelucrat in diverse produse semifinite. Transportul si prelucrarea trebuie sa se realizeze in cel mai scurt timp posibil de la exploatare. Materialul lemnos nevalorificabil si cu potential de contaminare se elimina din arboret si se distruge prin ardere.

In plus:
  • In cazul unor daunatori sau agenti patogeni care se dezvolta pe cioate si radacini si prezinta risc ridicat de contaminare a arborilor din jur, se recurge fie la extragerea cioatelor si radacinilor, fie la tratarea acestora cu insecticide si fungicide specifice.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs
  • Preventiv sau pentru combaterea agentilor patogeni si daunatorilor, se pot efectua tratamente aeriene (stropiri) cu ajutorul elicopterelor sau a avioanelor de mici dimensiuni. Se utilizeaza insecticide sau fungicide specifice, selective. Acesata operatiune este insa foarte costisitoare si se foloseste foarte rar (sau deloc) in silvicultura romaneasca.
×

Te ajutăm
să ai grijă de plantele tale

Dacă nu ai găsit încă soluții în articolele noastre sau în discuțiile precendete, începe o discuție nouă iar specialiștii noștri îți vor sări în ajutor.

Discuție nouă despre

ÎNCEPE O DISCUȚIE DESPRE
Alege

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec

Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.


Vrei să afli și mai multe?

Specialiștii noștri participă la discuțiile comunității botaniștii cu informații și soluții utile.
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.
Citește discuțiile