Lucrari in anul 1 (I) de la plantarea vitei de vie

vita-de-vie-ingrijire-anul-1

Lucrarile ce se aplica vitelor de vie in anul I, precum si in urmatorii ani de la plantare (primii 3-4 ani), au un caracter foarte important, intrucat ele influenteaza o serie de aspecte, astfel, plantele vor fi mai viguroase, plantatia va avea uniformitate, asigurandu-se pe viitor o productia constanta, de calitate, valorificand la maxim potentialul soiului ales.  Lucrarile din anul I se impart in doua categorii, respectiv lucrari ce se aplica asupra solului si lucrari asupra vitelor de vie. 

Lucrarile solului

Se realizeaza in perioada imediat urmatoare, respectiv, dupa terminarea plantarii, fiind reprezentate de o afanare a soluluim pe adancimea de 14-16 cm. Pe parcursul perioadei de vegetatie, pentru combaterea buruienilor (intrucat pot aparea numeroase specii) acestora se recomanda efecutarea a 4 prasile mecanice pe interval si 3 prasile manuale pe rand. Totodata, acestea au rolul si de a imbunatati calitatea solului, favorizand permabilitatea aerului si apei. 

Irigarea. In cazul existentei unor perioade secetoase indelungate, se va efectua o udare localizata fiecarei vite de vie (aproximativ 10 litri apa) sau, in cazul existentei unui sistem de irigare, se va utiliza o norma de 350 – 400 m³ apa/ha. 


Fertilizarea. Se va recurge la aceasta lucrare, doar in cazul in care nu a fost efectuata in prealabil, la pregatirea terenului sau la plantare.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Recomandari: 

  • in anul I de la plantare, nu se recomanda de regula aplicarea ingrasamintelor, din cauza sistemului radicular slab dezvoltat al vitelor de vie. Astfel, acestea vor valorifica ingrasamintele utilizate in groapa de la plantare. 
  • nu se recomanda administrarea ingrasamintelor cu un continut ridicat de azot, deoarece acesta prelungeste perioada de vegetatie si impiedica astfel maturarea lemnului. 
  • Este indicata administrarea ingrasamintelor in complex. 

In cazul solurilor sarace, pentru imbunatatirea fertilitatii, se mai practica utilizarea ingrasamintelor verzi. Acestea se obtin prin cultivarea speciilor ce prezinta o creste rapida, o masa vegetativa bogata sau plante ce sintetizeaza azotul atmosferic (leguminoase). Astfel, se poate opta pentru mazare, borceag de toamna. 

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Insamantarea se realizeaza in anul I, toamna, iar incorporarea in primavara anului doi, cand plantele sunt in fenofaza de imbobocire sau inspicare. 

Acest tip de ingrasaminte prezinta o serie de avantaje:

  • Reduce eroziunea;
  • Amelioreaza structura solului;
  • Aduc un aport solului de materie organica;
  • Actioneaza favorabil asupra inmultirii microorganismelor;

Dupa caderea frunzelor, toamna, se realizeaza o aratura de 16-18 cm, brazda fiind rasturnata catre randurile de vita, pentru a usura si protejarea vitelor prin musuroire. 


Lucrari executate asupra plantelor

anul I - controlul vitelor

Controlul vitelor. Daca vitele sunt musuroite, in cursul lunii mai si inceputul lunii iunie, se vor executa controale periodice (2-3), prin spargerea crustei ce s-a format deasupra musuroiului, pentru a putea observa pornirea lastarilor. Daca lastariii nu au aparut la suprafata musuroiului, acesta se va desface de la baza spre varf, pana sub punctul de altoire.

Cauze posibile ale intarzierii aparitiei lastarilor: 

  • se formeaza o crusta prea tare din cauza zapezii sau a ploilor, ce sunt urmate de temperaturi mari. Astfel, lastarii nu pot patrunde prin crusta respectiva, din cauza rezistentei formate;        
  • musuroiul are o grosime prea mare; 
  • sunt prezenti bulgari de pamant uscat; 
  • atacul larvelor anumitor daunatori;

Masuri ce pot fi aplicate: 

  • Micsorarea musuroaielor; 
  • Musuroaiele se desfac, iar refacerea lor se va realiza cu pamant reavan, bine maruntit;
  • In cazul atacului larvelor, se vor aplica insecticide specifice, conform recomandarilor de pe eticheta. 

In plus:

  • Musuroiul se va realiza intotdeauna cu pamant bine maruntit, reavan, iar vita va fi acoperita cu un strat de 5 cm (chiar mai mult in conditii de seceta); 
  • Musuroirea nu este necesara in cazul vitelor parafinate. In plus, in cazul acestora, amintim si o serie de avantaje precum faptul ca atacul larvelor este redus, iar viteza de crestere a lastarilor este mai mare. 
copcit-vita-de-vie

Copcitul. Este lucrarea cu caracter obligatoriu in anul I, ce consta in inlaturarea radacinilor superioare crescute din altoi, avand ca rol stimularea dezvoltarii  radacinilor bazale, precum si a lastarilor porniti din portaltoi. Daca nu se executa aceasta lucrare, vitele for forma radacini din altoi, ce sunt sensibile la ger, seceta, filoxera. De asemenea, legatura dintre altoi si portaltoi se depreciaza pana la desprindere, plantele au o crestere slaba, ce poate conduce in final la moartea vitelor si aparitia golurilor. 

Totodata, obligativitatea acestei lucrari este data si de faptul ca influenteaza foarte mult consolidarea plantelor tinere, fiind necesara astfel si pentru realizarea unei plantatii omogene. 


Copcitul se realizeaza de doua ori in primul an (15 iunie cand se reface si musuroiul si 15 august) astfel:

  • musuroiul se desface pana sub punctul de altoire;
  • se va realiza o copca in jurul vitei, pana in apropierea nodului superior al portatoiului, cu ajutorul unei copcitori;
  • cu un briceag ascutit, se taie toate radacinile pornite din altoi si din partea superioara a portaltoiului precum si lastarii porniti din portaltoi. 
  • se reface imediat musuroiul, dupa primul copcit, insa, dupa al doilea, nu se va mai reface, pentru a facilita maturarea lemnului. 

Legatul lastarilor. Se executa de 1-2 ori pe an, cand lastarii au o inaltime de 40-60 cm. Se leaga vertical pe pichet, cu un material usor biodegradabil. Lucrarea se repeta cand lastarii au ajuns la 80 cm lungime. 

legarea-vitei-de-vie

Plivitul. Aceasta lucrare consta in eliminarea lastarilor ce sunt in plus, fiind eliminati chiar de la punctul de prindere. Astfel, vor ramane doar 3-4 lastari ce au o pozitie mai buna, vigurosi, ce vor fortifica planta si vor forma ulterior, scheletul butucului. 

Copilitul. Este lucrarea ce consta in eliminarea lastarilor formati la axila frunzelor. 

Carnitul. Prin intermediul acestei lucrari, ce se realizeaza in verde, se va elimina varful lastarului, pentru a stopa cresterea si pentru a redistribui substantele de rezerva. Este indicat sa se execute in faza de incetinire a cresterii lastarilor, mai exact, aproximativ in jurul datei de 1 septembrie. 

combaterea bolilor si daunatorilor vie anul I

Combaterea bolilor si a daunatorilor. Vitele de vie tinere sunt mai susceptibile atacului anumitor boli (mana, fainare), daunatori, mai ales in anii in care conditiile climatice sunt propice acestora. Pentru combatere, se recomanda efectuarea tratamentelor cu insecticide si fungicide specifice, in conformitate cu recomandarile de pe eticheta produselor. 

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Identificarea impuritatilor. Se realizeaza in a doua jumatate a verii, fie prin taiarea sub punctul de altoire, fie prin vopsire. 

completarea golurilor anul I

Completarea golurilor. Este o lucrare importanta in anul I, ce are ca scop respectarea densitatii de plantare si obtinerea unor plantatii uniforme, viguroase, ce poate asigura productii constante, an de an. Se va face doar cu vite ce apartin aceluiasi soi (portaltoi) si categorie biologica. Se realizeaza in cursul perioadei de vegetatie sau in toamna primului an. 

Completarea golurilor vara se face cu vite de 1 an, ce sunt crescute in pungi de polietilena, avand o inaltime de 20-24 cm si un diametru de 14-16 cm, prevazute cu perforatii. Plantarea se realizeaza la sfarsitul lunii august, inceput de septembrie, dupa ce a trecut perioada secetoasa sau pericolul atacului anumitor agenti patogeni. Completare golurilor toamna, dupa caderea frunzelor, inainte de inghet, se va face utilizand vite altoite. 

protejarea vitelor de vie in anul I

Protejarea vitelor pe timpul iernii

Indiferent de zona de cultura, din cauza rezistentei scazute a vitelor la gerurile din timpul iernii, toamna, dupa caderea frunzelor, se recomanda protejarea acestora, prin musuroirea, pana la nivelul ochilor 4-6 de la baza corditelor.  Este o lucrare cu caracter obligatoriu, deoarece vitele de vie tinere sunt extrem de sensibile la temperaturile scazute din timpul iernii. Se realizeaza manual, cu sapa, dupa ce s-a efectuat aratura de toamna, utilizand pamantul ce a fost mobilizat, prin tehnica ‘’in parti’’. 

Intretinerea lucrarilor antierozionale. Daca plantatia este infiintata pe terenurile in panta, va fi necesara intretinerea amenajarilor antierozionale, respectiv canale, terase, drumuri, etc. Astfel, talazurile se cosesc, partile degradate de ploile torentiale se repara imediat ce s-a sesizat aparitia acestora. Canalele se decolmateaza si daca este necesar se vor repara, iar siroirile provocate de scurgerile mari de apa, se vor astupa utilizand pamant batatorit. Totodata, se vor reinsamanta portiunile de talaz ce este rarit. 

×

Te ajutăm
să ai grijă de plantele tale

Dacă nu ai găsit încă soluții în articolele noastre sau în discuțiile precendete, începe o discuție nouă iar specialiștii noștri îți vor sări în ajutor.

Discuție nouă despre

ÎNCEPE O DISCUȚIE DESPRE
Alege

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec

Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.


Vrei să afli și mai multe?

Specialiștii noștri participă la discuțiile comunității botaniștii cu informații și soluții utile.
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.
Citește discuțiile