Lisianthus, informatii si sfaturi de ingrijire

lisianthus-ingrijire

Lisianthus (Eustoma russellianum (prev. Eustoma grandiflorum) este o planta erbacee, perena ce face parte din familia Gentianaceae, insa se cultiva frecvent ca planta anuala sau bienala, fiind foarte apreciata in aranjamentele florale. In prima faza, lisianthus creste sub forma de rozeta de frunze, iar ulterior formeaza tulpini florale, ce au o lungime de 40-80 cm. Tulpinile sunt mai mult sau mai putin ramificate in partea superioara si prezinta frunze verzi-albastrui, sesile, fiind dispuse opus. 

Florile sunt campanulate, simple sau involte, dispuse in varful ramificatiilor tulpinii si au corola compusa din 5 petale lucioase, catifelate, colorate in diferite nuante de roz, violet, alb, albastru, insa pot fi si unicolore si bicolore.
Fructele sunt capsule alb-galbui si contin seminte foarte mici. 

Lisianthus – Varietati

Exista numeroase varietati de lisianthus, care se disting prin culoare si marime. Majoritatea infloresc vara devreme, desi sunt introduse tot mai multe cultivaruri care continua sa infloreasca si pe parcursul lunilor calduroase de vara, pana toamna. 

‘Balboa’: varietate ce prezinta numeroase flori pe planta, toate in nuante de albastru; 

‘Flamenco’: varietate rezistenta la temperaturile ridicate;

‘Maurine’: varietate semi-pitica, toleranta la caldura;

‘Sapphire Pink Rim’: varietate cu forma compacta si cu flori albe cu margini roz.

‘Echo Blue’: varietate cu flori albastru inchis, ce infloreste din mijlocul verii pana la venirea inghetului.

Conditii de mediu 

Lumina. Lisianthus are pretentii ridicate fata de lumina, astfel, este indicata plantarea in locuri insorite, in care sa beneficieze de lumina soarelui cel putin 6-8 ore pe zi. Amplasarea in locuri cat mai insorite determina o accentuare a calitatilor ornamentale (culoarea florilor si a foliajului). 

Temperatura. Pretentiile fata de temperatura difera in functie de diferitele etape ale cresterii si dezvoltarii plantei, insa de regula variaza, intre 20–25 °C. 

Sol. Prefera solurile/substraturile bogate in materie organica, care sa asigure un bun drenaj al apei. Este esential sa existe un bun drenaj, intrucat umiditatea in exces, persistenta, poate duce la putrezirea radacinilor. In ceea ce priveste pH-ul, lisianthus nu tolereaza un sol foarte acid sau unul alcalin. Pentru a preveni aparitia fenomenului de ingalbenire a frunzelor, precum si o scadere a vigorii, este indicat ca pH-ul sa se mentina intre 6,5 si 7,0. 

Ingrijire Lisianthus

Fertilizare. Pentru o inflorire prolifica/abundenta, lisianthus are nevoie si de o fertilizare echilibrata. Astfel, pentru a sustine procesul de inflorire, este necesara administrarea regulata, pe tot parcursul perioade de vegetatie, a ingrasamintelor special formulate pentru plantele cu flori. 

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Udarea. Prefera solurile/substraturile reavene, de aceea, este indicat ca udarea sa se realizeaza moderat, cand primii centrimetri de sol/substrat s-au uscat. 

Inmultire. Se realizeaza prin seminte sau prin butasi. Semintele se seamana de regula in lunile de toamna/iarna, intrucat in acea perioada, riscul de aparitie a fenomenului de ‘’rozeta’’ este minim. Se seamana in placi alveolare/ladite si se raspandesc pe suprafata substratului (umezit in prealabil), apoi se preseaza usor. Acestea nu se vor acoperi cu pamant intrucat au nevoie de lumina pentru a germina.

Temperatura optima pentru germinatia semintelor este 20–25 °C, fiind indicat ca substratul sa se mentina in permanenta reavan. Pentru cresterea incipienta a rasadurilor sunt necesare aproximativ 21–24 °C ziua si 15–18 °C noaptea. Dupa aproximativ 7-8 saptamani, rasadurile se pot transplanta in ghivece individuale. Acestea se vor mentine in conditii optime, pana in momentul plantarii in gradina. Plantarea se va realiza mai tarziu, in primavara, doar dupa ce a trecut pericolul brumelor si ingheturilor tarzii. 

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Inmultirea prin butasi este un procedeu mai dificil si se realizeaza din butasi cu dimensiunea de 10-15 cm (3 perechi de frunze) ce se pun la inradacinat intr-un substrat special, utilizandu-se si stimulatori de inradacinare. 

Iernare. In zonele cu climat rece, cand plantele cultivate in exterior pier la primul inghet, se recomanda indepartarea completa a acestora dupa ce s-a incheiat perioada de inflorire sau dupa ce s-au uscat din cauza temperaturilor scazute.
In zonele cu climat mai bland (ierni blande), unde lisianthus se comporta ca planta perena, se recomanda taierea tulpinilor si florilor trecute si intreruperea fertilizarii pe parcursul iernii.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Boli si daunatori

Plantele de lisianthus pot fi susceptibile la diferite afectiuni (viroze, putregaiul tulpinii, fuzarioza) iar dintre daunatori, cei mai frecventi sunt acarienii. 

In plus

  • Poate fi crescuta atat ca planta in ghiveci, cat si in gradina, fiind indicat insa ca plantarea in gradina sa se realizeze dupa ce a trecut pericolul brumelor si ingheturilor tarzii. 
  • In zonele cu climat rece, daca este cultivata in exterior, aceasta va pieri la primul inghet;
  • Este considerata o planta cu exigente ridicate fata de intensitatea luminoasa, sensibilitate ridicata la excesul sau lipsa apei, precum si la curentii de aer; 
  • Sunt plante foarte des utilizate in diferite aranjamente florale (de exemplu, buchetele pentru mirese); 
  • Pentru o inflorire abundenta, lisianthus are nevoie de suficienta lumina, precum si de o fertilizare si udare corespunzatoare;
  • De regula, sunt necesare aproximativ 5-7 luni de la semanat pana la inflorire; 
  • In conditii de temperaturi ridicate prelungite, planta va ramane in faza de rozeta, fara a mai dezvolte tulpini florale, insa s-au creat diverse varietati, soiuri si hibrizi mai mult sau mai putin toleranti la temperaturile ridicate. 
×

Te ajutăm
să ai grijă de plantele tale

Dacă nu ai găsit încă soluții în articolele noastre sau în discuțiile precendete, începe o discuție nouă iar specialiștii noștri îți vor sări în ajutor.

Discuție nouă despre

ÎNCEPE O DISCUȚIE DESPRE
Alege

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec

Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.


Vrei să afli și mai multe?

Specialiștii noștri participă la discuțiile comunității botaniștii cu informații și soluții utile.
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.
Citește discuțiile