Linte, informatii despre infiintare si tehnologia de cultura si recoltare

Publicat pe: 13 aprilie 2022 Modificat pe: 10 mai 2024

linte-cultivare-ingrijire

Lintea face parte din tribul Vicieae, genul Lens, gen care cuprinde numeroase specii. Specia cultivata este Lens culinaris care se imparte in ssp. macrosperma (plante de 40-70 cm si bobul de 6-9 mm diametru) si ssp. microsperma (plante de 20-40 cm si cu bobul de 2-4 mm diametru). Fiecare subspecie cuprinde mai multe varietati de linte, astfel, se cultiva biotipuri din ssp. macrosperma var. numularia care prezinta seminte verzi galbui, rar marmorate si cotiledoane galbene. Boabele sunt folosite in alimentatia omului in diferite preparate, insa se pot folosi si in hrana animalelor, uruite sau intregi. 

Particularitati botanice

Lintea are rasarire hipogenica si germineaza la 4-5 °C. Radacina este de tipul II, fiind mai putin dezvoltata decat la mazare. Tulpina este ramificata, striata si firava, cu o inaltime de 30-60 cm.

Frunzele sunt paripenate, se termina cu carcei, avand 3-7 perechi de foliole lungi de 1-2 cm, iar stipelele inguste, mici.

Florile de linte sunt de culoare alba cu stindardul albastrui, grupate cate 2-4 in raceme. Inflorirea are loc la aproximativ 50 de zile de la rasarire (⅔ din perioada de vegetatie), polenizarea este autogama, insa alogamia nu este exclusa. 

Pastaia contine 1-3 seminte, este rombica sau ovala (10-15 mm lungime si 5-10 mm latime). Unele pastai sunt dehiscente sau se desprind usor de pe planta, producand pierderi. 

Samanta de linte are culori diferite, marimea difera in functie de subspecie (MMB 25-70 g), iar forma este a unei lentile biconvexe. 

 Cerinte fata de clima si sol

temperatura linte

Temperatura

Nu este pretentioasa la caldura, insa, desi germineaza la 4-5°C, rasarirea normala are loc la 7-10°C. Plantele suporta -6°C. La inflorire si fructificare temperatura medie zilnica nu trebuie sa depaseasca 20°C. Suma de grade este de 1.500-1.800°C, dintre care jumatate pana in faza de inflorire. 

Umiditatea

Excesul de umiditate determina cresterea buruienilor cu care lintea nu poate concura, insa poate de asemenea favoriza si aparitia bolilor (rugina, fainare etc.). Ssp.macrosperma are cerinte mai ridicate la umiditate decat ssp. microsperma

Tehnologia de cultura

Rotatia

Lintea nu suporta monocultura, insa dupa ea se poate cultiva orice alta planta. Prefera plantele prasitoare din zona ei de cultura care lasa terenul curat de buruieni, iar ca succesoare sunt cerelele paioase, in special graul de toamna, deoarece elibereaza terenul devreme.

Fertilizare

Azotul il procura in cea mai mare parte pe cale simbiotica, de aceea nu este necesara o fertilizare suplimentara cu acest element, insa, fosforul da sporuri de productie. Astfel, se pot aplica ingrasaminte specifice pe baza de fosfor, in functie de gradul de aprovizionare a solului. 

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Lucrarile solului

lucrarile solului linte

Se realizeaza imediat dupa eliberarea terenului de catre planta premergatoare. In functie de planta premergatoare, se va efectua lucrarea de dezmiristit, ce are scopul de a marunti buruienile, resturile vegetale (miristea) si stratul superficial al solului.

Aratura se va realiza cat mai curand posibil, la adancimea de 25-30 cm. In primavara, terenul se va lucra cat mai timpuriu posibil, doar dupa ce apa s-a scurs in profunzime, pentru a evita compactarea exagerata a solului prin trecerea agregatelor agricole. Lucrarile solului se adapteaza in functie de planta premergatoare. 

Samanta si semanatul

seminte linte

Samanta de linte trebuie sa aiba o puritate de peste 97%, iar germinatia sa fie peste 85%. Semanatul se face cat mai devreme. Intarzierea semanatului face ca rasarirea plantelor sa fi neuniforma, cultura se imburuieneaza, iar seceta din perioada de vara diminueaza legatul.

Densitatea la semanat este cuprinsa intre 180-220 boabe germinabile pe mp pentru lintea mare (ssp.macrosperma) si 250-300 boabe/mp pentru lintea marunta (ssp. microsperma). Distanta intre randuri este de 12,5 cm, iar adancimea de semanat este de 3-5 cm. Cantitatea de samanta la hectar este de circa 100 kg/ha la lintea mare si 80 kg/ha la lintea mica. 

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Lucrari de ingrijire

Dupa semanat se va executa tavalugitul, iar dupa rasarire, cand plantele au 6-8 cm, se va trece cu grapa cu colti reglabili, care distruge crusta si buruienile in curs de rasarire. Pentru combaterea buruienilor se vor aplica erbicide specifice. 

Recoltare

Lintea se recolteaza cand pastaile din trimea de jos a plantei sunt galbene-brune, au semintele tari, pastaile din mijloc sunt galbene, iar cele superioare verzi. Astfel, recoltatul se face in doua faze: se taie plantele si raman pentru uscare in brazde, iar dupa uscare se treiera direct in camp cu combina sau se transporta la batoze reglate ca si pentru alte leguminoase. 

×

Te ajutăm
să ai grijă de plantele tale

Dacă nu ai găsit încă soluții în articolele noastre sau în discuțiile precendete, începe o discuție nouă iar specialiștii noștri îți vor sări în ajutor.

Discuție nouă despre

ÎNCEPE O DISCUȚIE DESPRE
Alege

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec

Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.


Vrei să afli și mai multe?

Specialiștii noștri participă la discuțiile comunității botaniștii cu informații și soluții utile.
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.
Citește discuțiile