Liatris, informatii si sfaturi de ingrijire

liatris-sfaturi-ingrijire

Liatris (Liatris spicata) – este o planta erbacee perena, cu bulbi, care face parte din familia Asteraceae, fiind originara din America de Nord. Planta se remarca prin florile neobisnuite, mici, asemanatoare unor stele, dispuse in jurul unei spirale lungi si drepte. Florile au culoarea mov, insa exista cultivaruri cu flori albe sau roz. Infloreste din vara pana toamna. Frunzele sunt inguste, simple, fiind dispuse pe toata tulpina. Funzele de la baza sunt mai lungi si dau plantei un aspect de tufa, iar cele dispuse spre varf sunt de dimensiuni mai reduse. Planta se poate cultiva direct in sol, in gradina sau in ghivece si jardiniere.

Liatris – varietati si cultivaruri

  • Liatris spicata ‘Alba’: cultivar cu flori albe, ce poate ajunge pana la 50 cm inaltime;
  • Liatris spicata ‘Callilepsis’: prezinta flori purpurii asezate pe tulpini inalte. Sunt ideale pentru aranjamente florale sau flori taiate;
  • Liatris spicata ‘Kobold’: este un cultivar mai mic, compact, cu flori de culoare mov inchis;
  • Liatris spicata ‘Floristan White’: prezinta flori albe, ce infloresc incepand cu luna iulie;
  • Liatris aspera: poate ajunge pana la 100 cm inaltime, in functie de zona. Florile sunt purpurii, mai putin decorative decat specia L. spicata, insa este o planta ideala pentru solurile uscate si sarace;
  • Liatris pycnostachya: infloreste mai tarziu, in lunile august-septembrie. Specia poate avea flori albe, purpurii sau roz, dispuse pe tulpini inalte de pana la 150 cm. 

Conditii de mediu

Lumina. Prefera spatiile insorite, lumina avand un rol important in procesul de crestere si inflorire.

Temperatura. Liatris este o specie toleranta la temperaturile ridicate din timpul verii. In timpul iernii, poate suporta temperaturi scazute, cu conditia ca solul sa nu fie umed.

Sol. Creste si se dezvolta pe aproape orice tip de sol, atata timp cat acesta asigura un drenaj bun. Lipsa drenajului poate conduce la putrezirea radacinii. Solul poate avea un pH netru si nivel mediu de fertilitate.

Liatris – ingrijire 

Udare. Se uda regulat dupa plantare si in primul an de vegetatie. Plantele mature pot suporta conditii de seceta si de sol uscat, insa nu pentru o perioada prea mare de timp. 

Este important ca udarea sa se faca la baza plantei, astfel incat frunzisul sa se mentina uscat.

Fertilizare. Daca solul este sarac se pot aplica ingrasaminte special formulate pentru plante cu flori, in fiecare primavara.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Inmultire. Liatris se poate inmulti prin desparitrea bulbilor sau prin seminte, recoltate la sfarsitul toamnei.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Boli si daunatori

Liatris este rareori atacata de daunatori, dar poate fi afectata de o serie de boli precum: patari, rugina, fainare, putregai, verticilioza etc. 

Pentru a preveni aparitia bolilor, se recomanda amplasarea plantelor intr-un loc luminos, asigurarea unei bune circulatii a aerului printre plante si mentinerea foliajului uscat.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

In plus

  • Florile acestei specii se deschid de sus in jos. Acest lucru face ca Liatris sa fie o buna alegere pentru flori taiate, intrucat florile ofilite din varf pot fi indepartate cu usurinta, urmand sa apara flori proaspete, in continuarea acestora;
  • Plantele care devin moi si se rup de la baza pot fi afectate de patogeni de sol. Acestia apar in conditii de umiditate ridicata la nivelul solului.
×

Te ajutăm
să ai grijă de plantele tale

Dacă nu ai găsit încă soluții în articolele noastre sau în discuțiile precendete, începe o discuție nouă iar specialiștii noștri îți vor sări în ajutor.

Discuție nouă despre

ÎNCEPE O DISCUȚIE DESPRE
Alege

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec

Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.


Vrei să afli și mai multe?

Specialiștii noștri participă la discuțiile comunității botaniștii cu informații și soluții utile.
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.
Citește discuțiile