Gandacul din Colorado (Leptinotarsa decemlineata) – identificare si combatere

gandacul-din-colorado-identificare-combatere

Gandacul din Colorado, Leptinotarsa decemlineata este o specie originara din America de Nord. A fost semnalata pentru prima data in anul 1824. In tara noastra, gandacul din Colorado a fost semnalat in anul 1952, in comuna Sapanta, situata in apropierea localitatii Baia Mare. Dupa, s-a extins treptat, pe intreg teritoriul, provocand pagube deosebit de mari la culturile de cartof si cele apartiand familiei Solanaceae.

Adultul are corpul oval, bombat dorsal si plat ventral, de culoare galbena-portocalie, cu capul si pronotul galben-roscat. Aripile posterioare sunt membranoase, bine dezvoltate. Au culori care variaza de la portocaliu pana la rosu-inchis si chiar brun. Oul este elipsoidal, cu diametrul longitudinal de 1.2-1.5 mm. Culoarea acestuia este galbena portocalie. 

Biologie si ecologie – Gandacul din Colorado

Pe teritoriul tarii noastre gandacul din Colorado dezvolta 1-3 generatii anuale. Ierneaza ca adult in sol, unde se retrage, incepand din a doua jumatate a lunii septembrie pana la sfarsitul lunii octombrie. Se retrage la adancimi de 10-15 cm si chiar 90 cm, in cazul solurilor nisipoase. Primavara, spre sfarsitul lunii martie, cand temperatura aerului atinge constant 10 ºC (avand tendinte de crestere), adultii hibernanti apar la suprafata solului.

Plante atacate si mod de daunare

Gandacul din Colorado ataca mai ales plantele din familia Solanaceae. Pagubele cele mai importante sunt inregistrate la culturile de cartof, vinete si tomate. Uneori se intregistreaza pagube si la culturile de ardei. Adultii rod frunzele, producand perforatii neregulate pe suprafata limbului si in final, chiar scheletuirea acestora. Larvele tinere perforeaza frunzele sub forma unor mici orificii. Pe masura ce inainteaza in varsta, rod frunzele in intregime, uneori chiar si lastarii.

Combatere

Prin efectuarea unei araturi adanci toamna si a prasilelor in perioada retragerii larvelor in sol, se poate elimina un numar considerabil al acestora.
Ca si masuri chimice, la aparitie, se recomanda efectuarea tratamentelor cu insecticide specifice.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

×

Te ajutăm
să ai grijă de plantele tale

Dacă nu ai găsit încă soluții în articolele noastre sau în discuțiile precendete, începe o discuție nouă iar specialiștii noștri îți vor sări în ajutor.

Discuție nouă despre

ÎNCEPE O DISCUȚIE DESPRE
Alege

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec

Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.


Vrei să afli și mai multe?

Specialiștii noștri participă la discuțiile comunității botaniștii cu informații și soluții utile.
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.
Citește discuțiile