Gandacul de Colorado

Tom Botanistul, ajutor in gradina acum 5 ani

 

Gandacul de colorado- Leptinotarsa decemlineata

Raspandire
Specie originara din America de Nord, unde a fost semnalata pentru prima data in anul 1824. S-a raspandit cu repeziciune in cele doua continente americane, patrunzand in anul 1876 si in Europa Vestica si Centrala. In tara noastra, gandacul din Colorado a fost semnalat in anul 1952 in comuna Sapanta, situata in apropierea localitatii Baia Mare, dupa care s-a extins treptat, pe intreg teritoriul, provocand pagube deosebit de mari la culturile de cartof si legume solanacee.Descriere
Adultul are corpul oval, bombat dorsal si plat ventral, de culoare galbena-portocalie, cu capul si pronotul galben-roscate, de 10-12 mm lungimea corpului (masculul fiind in general mai mic si mai alungit). Capul este bine dezvoltat si prezinta o pata mediana triunghiulara, de culoare neagra si doua pete laterale, cu contur neregulat, care uneori fuzioneaza cu pata centrala. Antenele sunt negre, exceptand articolele bazala care au culoare galbena. Pronotul este prevazut cu pete caracteristice, elitrele (aripile anterioare) sunt de culoare galbena caramizie, prezentand cate 5 dungi longitudinale, de culoare neagra.Aripile posterioare sunt membranoase, bine dezvoltate, au culori care variaza de la portocaliu pana la rosu-inchis si chiar brun. Abdomenul este prevazut cu 3-4 randuri de pete negre, dispuse longitudinal, ultimul segment (privit ventral) fiind mai convex si cu marginea posterioara trunchiata, la mascul, in timp ce la femela este rotunjit sau uneori, chiar ascutit. Oul este elipsoidal, cu diametrul longitudinal de 1.2-1.5 mm, de culoare galben portocalie. Larva dupa ecloziune, are lungimea de 1.8-2 mm cu capul si toracele negre, restul corpului fiind rosu inchis, cu cate doua pete negre pe partile laterale ale segmentelor si cate 4 pete mai mici, dispuse in siruri longitudinale. In ultima varsta, corpul acesteia este bombat dorsal, de culore galbena, cu nuante portocalii, avand lungimi cuprinse intre 10-15 mm. Capul este negru, iar pronotul brun-rosca. Abdomenul prezinta lateral cate doua siruri longitudinale de pete negre. Pupa are corpul de culoare rosie-portocalie, convex dorsal si plan pe partea ventrala, cu lungimea de 9-11 mm.

Adult gandacul de colorado

Oua gandac de colorado

Adult si oua

Biologie
Pe teritoriul tarii noastre gandacul din Colorado dezvolta 1-3 generatii anuale, in functie de izotermele diferitelor zone geografice. Ierneaza ca adult in sol, unde se retrage, incepand din a doua jumatate a lunii septembrie pana la sfarsitul lunii octombrie, la adancumi de 10-15 cm si chiar 90 cm, in cazul solurilor nisipoase. Primavara, spre safrsitul lunii martie, cand temperatura aerului atinge constant 10 ºC (avand tendinte de crestere), adultii hibernanti apar la suprafata solului, pipuland diferite plante cultivate si spontane. Copulatia incepe dupa cateva zile de la hranire, o femela putand fi fecundata de mai multe ori pe zi. In mod obisnuit, depunerea oualelor incepe cand temperatura depaseste 17ºC. Acestea sunt depuse in grupe de 25-150 oua, pe partea inferioara a frunzelor apartanand mai ales plantelor din fam. Solanaceae sau altor plante cultivate si spontane, uneori ele putand fi gasite chiar pe solul din jurul plantelor. Prolificitatea unei femele este de 2000-3000 oua, fiecare fiind depusa la interval de 2-10 zile. Incubatia dureaza intre 4-17 zile la temperaturi cuprinse intre 12-26ºC. Din oualele eclozate larvele consuma chorionul oului, dupa care se deplaseaza pe suprafata frunzelor, hranindu-se cu tesutul vegetal. In cursul dezvoltarii, fiecare larva naparleste de 3 ori, traversand 4 varste. Dupa o perioada de hranire intensa, larvele din ultima varsta se retrag esalonat in sol, la adancimi de 3-15 cm, unde isi confectioneaza cate un cocon din particule de pamant si se impupeaza. Durata stadiului de pupa este de 8-13 zile. Ciclul de dezvoltare al gandacului de Colorado, din stadiul de ou pana la cel de adult, dureaza 30-60 zile.

Larva gandacul de colorado

Larva planta atacata

Plante atacate si mod de daunare:
Gandacul din Colorado ataca mai ales plantele din familia Solanaceae, pagubele cele mai importante fiind inregistrate la culturile de cartof, vinete si tomate, uneori si la cele de ardei. Adultii rod frunzele, producand perforatii neregulate pe suprafata limbului si in final, chiar scheletuirea acestora. Un adult poate consuma, in numai 2-3 zile, intreaga suprafata foliara a unei plante de vanata, imediat dupa infiintarea culturii. Larvele tinere perforeaza frunzele sub forma unor mici orificii, iar pe masura ce inainteaza in varsta, rod frunzele in intregime, uneori chiar si lastarii. In cursul evolutiei, o singura larva poate consuma o suprafata de tesut foliar echivalenta cu 30-40 cm².

Pupa gandacul de colorado

Pupa gandacul de colorado

Combatere:
Aratura adanca de toamna si prasilele efectuate in perioada retragerii larvelor in sol pentru impupare contribuie la distrugerea unui numar mare de daunatori. Tratamente chimice la aparitie cu Decis Mega (0.28 l/ha), Fastac (2 ml/ 10 l apa), Actara (1.5 gr/10 l apa), Karate Zeon (2 ml /10 l apa), etc. sau se recomanda plantarea de tuberculi tratati cu Prestige 290 FS (60 ml/kg).

11 comentarii la “Gandacul de Colorado

  1. eu dau cu paleta ii strang intr un lighean de plastic,apoi i bag intr o punga,si apoi i bag in acid sulfuric 🙂
    si manac cartofi ,fara chimicale de la Monsato 🙂

Alătură-te discuției:

*

Buna! Ai nevoie de ajutor?

Am nevoie de ajutor