Carabusul de Mai-Melolontha melolontha

Carabusul de mai este o specie polifaga, se intalneste in toata Europa, semnalata in toate zonele din Romania, mai ales in regiunile de antestepa, in apropierea padurilor de stejar si fag.

  
Descriere. Adultul are 20-25 mm lungime, cu capul, pronotul si scutelul de culoare neagra cu reflexe verzui, elitrele castanii, care prezinta patru catrene longitudinale, uneori cu pubescenta alba. Abdomenul este de culoare neagra, prevazut cu partile laterale cu sase pete triunghiulare albe. Oul este de culoare alb galbuie, de forma ovala, de 1.5-2 mm lungime. Larva este numita popular “vierme alb” sau “gainuse” si are corpul de culoare alb-galbui, iar protoracele si picioarele sunt brune-galbui.

Adultii apar la sfarsitul lunii aprilie sau inceputul lunii mai si au zbor crepuscular, de circa 30 minute.

Biologie. Carabusul de mai are o generatie la 3-4 ani si ierneaza in sol ca larva si/sau adult. In cursul zilei stau adapostiti in frunzisul pomilor sau arbustilor, hranindu-se cu frunzele acestora. Ouale sunt depuse in sol, de preferinta in terenuri usoare, la 10-20 cm adancime, grupate cate 20-40. Larvele apar dupa 4-6 saptamani, in luna iulie sau la inceputul lunii august si se hranesc cu radacini mai fine. In anul al doilea ataca si radacinile mai groase. Spre toamna, acestea coboara in sol, pana la adancimea de 40-80 cm si ierneaza.


Plante atacate si daune. Este o specie polifaga, adultii atacand frunzele, uneori si florile si fructele in formare, la speciile lemnoase si ierboase. La atacuri puternice, frunzele sunt complet distruse, ramanand numai nervurile principale. In urma atacului pomii raman desfunziti si isi pierd recolta, lemnul nu se mai matureaza si degera in timpul iernii.
Larvele ataca radacinile plantelor ierboase, radacinoase, tuberculifere, bulboase, precum si radacinile lemnoase ale puietilor din pepinierele viticole si pomicole.

Combatere. Se recomanda efectuarea araturilor adanci de toamna, prelucrarea repetata a solului primavara, fapt ce determina scoaterea la suprafata a larvelor si expunerea lor la intemperii si la actiunea diferitilor pradatori.
Aplicarea insecticidelor specifice la plantat/semanat.

Produse recomandate

Discuții pe teme similare

author-avatar
Adrian 4
7 iunie 2020
author-avatar
anisii lucian
13 martie 2019

Vrei să afli și mai multe?

Specialiștii noștri participă la discuțiile comunității botaniștii cu informații și soluții utile.
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.
Citește discuțiile