Carabusul de Mai (Melolontha melolontha) – identificare si combatere
Publicat pe: 17 ianuarie 2014 Modificat pe: 28 iunie 2024
Individ din populația generală fără instruire în domeniul pesticidelor, care utilizează la scară redusă un pesticid agricol, în mediul său privat, delimitat la locuință și anexele acesteia (inclusiv grădina, livada, solarul etc.), în condiții de expunere care pot fi controlate.
Persoane care utilizează biocide, respectiv produse de dezinfecție, deratizare și dezinsecție, în timpul activităților profesionale, inclusiv operatori, tehnicieni, angajatori și angajați independenți din diferite sectoare.
Persoane care dețin certificate de absolvire pentru efectuarea tratamentelor de dezinfecție, deratizare și dezinsecție, conform art. 1 alin. (3) lit. 1. f) din anexa la Ordinul ministrului sănătății și al ministrului educației nr. 2.209/4.469/2022 privind aprobarea Metodologiei pentru organizarea și certificarea instruirii profesionale a personalului privind însușirea noțiunilor fundamentale de igienă.
Carabusul de mai este o specie polifaga, se intalneste in toata Europa, semnalata in toate zonele din Romania, mai ales in regiunile de antestepa, in apropierea padurilor de stejar si fag.
Adultul are 20-25 mm lungime, cu capul, pronotul si scutelul de culoare neagra cu reflexe verzui, elitrele castanii, care prezinta patru catrene longitudinale, uneori cu pubescenta alba. Abdomenul este de culoare neagra, prevazut cu partile laterale cu sase pete triunghiulare albe. Oul este de culoare alb galbuie, de forma ovala, de 1.5-2 mm lungime. Larva este numita popular „vierme alb” sau „gainuse” si are corpul de culoare alb-galbui, iar protoracele si picioarele sunt brune-galbui.
Biologie si ecologie
Carabusul de mai are o generatie la 3-4 ani si ierneaza in sol ca larva si/sau adult. Adultii apar la sfarsitul lunii aprilie sau inceputul lunii mai si au zbor crepuscular, de circa 30 minute. In cursul zilei stau adapostiti in frunzisul pomilor sau arbustilor, hranindu-se cu frunzele acestora. Ouale sunt depuse in sol, de preferinta in terenuri usoare, la 10-20 cm adancime, grupate cate 20-40. Larvele apar dupa 4-6 saptamani, in luna iulie sau la inceputul lunii august si se hranesc cu radacini mai fine. In anul al doilea ataca si radacinile mai groase. Spre toamna, acestea coboara in sol, pana la adancimea de 40-80 cm si ierneaza.
Plante atacate si daune
Este o specie polifaga, adultii atacand frunzele, uneori si florile si fructele in formare, la speciile lemnoase si ierboase. La atacuri puternice, frunzele sunt complet distruse, ramanand numai nervurile principale. In urma atacului pomii raman desfunziti si isi pierd recolta, lemnul nu se mai matureaza si degera in timpul iernii.
Larvele ataca radacinile plantelor ierboase, radacinoase, tuberculifere, bulboase, precum si radacinile lemnoase ale puietilor din pepinierele viticole si pomicole.
Combatere
Se recomanda efectuarea araturilor adanci de toamna, prelucrarea repetata a solului primavara, fapt ce determina scoaterea la suprafata a larvelor si expunerea lor la intemperii si la actiunea diferitilor pradatori.
Aplicarea insecticidelor specifice la plantat/semanat.
Comandă produsele recomandate
Discuție nouă despre
citești și participi la discuții despre Carabusul de Mai (Melolontha melolontha) – identificare si combatere
-
Discuții pe teme similare
3 urează frunze verziDe ce este importanta alegerea substratului potrivit?Alegerea substratului potrivit este un aspect crucial in ingrijirea plantelor de interior, deoarece acesta reprezinta mediul in care radacinile se dezvolta si absorb nutrientii necesari. Un substrat adecvat asigura o... mai multFrunze verzi51 urează frunze verziSuntem Botaniștii, toți cei care iubim plantele!Botaniștii este resursa completă pentru pasionații de plante, oferindu-ți sprijin în mod constant. Cum să beneficiezi de reduceri? Vreau reduceri ➟ Ca să fim siguri că-i răsplătim pe botaniștii adevărați,... mai multFrunze verzi5 urează frunze verziCu ce pot combate larvele carabusului de mai?Am o plantatie de capsuni pe biloane si folie de mulcire,si pe cativa metri patrati sunt larvele carabusului de mai ,care mananca radacinile.Daca îmi puteti spune cum sa îi combat,avînd... mai multCitește Sfatul specialistuluiFrunze verzi51 urează frunze verziSuntem Botaniștii, toți cei care iubim plantele!Botaniștii este resursa completă pentru pasionații de plante, oferindu-ți sprijin în mod constant. Cum să beneficiezi de reduceri? Vreau reduceri ➟ Ca să fim siguri că-i răsplătim pe botaniștii adevărați,... mai multFrunze verzi63 urează frunze verziStiai ca tratamentele nu se efectueaza atunci cand temperaturile sunt ridicate?Este recomandat ca tratamentele sa se efectueze dimineata devreme sau spre sfarsitul zilei cand temperaturile sunt moderate. In general, plantele aflate sub stres termic nu raspund la tratamentele aplicate.Frunze verzi
Vrei să afli și mai multe?
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.