Susai moale – informatii, identificare si combatere

Sonchus oleraceus (susai moale) face parte din familia Compositae si este o buruiana anuala, cu radacina pivotanta puternica. Ea mai poate fi intalnita si sub urmatoarele denumiri: laptiug, laptiuga, palamida grasa, susai s.a. Susaiul moale prefera soluri drenate si fertile. Este planta gazda pentru multi agenti fitopatogeni si daunatori.

SUSAI MOALE – DESCRIERE

Susaiul moale are o radacina pivotanta si ramificata (mai ales pe terenurile arate). Tulpina sa este dreapta si ramificata, cu o inaltime pana la 80 – 100 cm. Frunzele sale inconjoara tulpina, sunt moi, cu dentitie fina, penate sau nepenate. Florile de susai moale sunt galbene, formate din capitule convexe si pedunculi cu peri glandulosi. Infloreste in perioada vara-toamna. O planta poate produce 4 000 – 6 000 de seminte.



INMULTIRE

Susaiul moale se inmulteste prin seminte, acestea germineaza primavara la temperaturi de 5 – 7° C. Aceasta buruiana infloreste si fructifica din iunie pana in septembrie. 

 Florile sunt polenizate de albine si muste, iar semintele sunt produse atat prin autoincrucisare, cat si prin incrucisare.

Sonchus oleraceus este o buruiana raspandita in toata tara. Susaiul moale poate creste pe diferite soluri, inclusiv pe soluri saline, dar niciodata in turba acida. Aceasta buruiana creste, in principal, pe soluri relativ umede, bogate in sodiu, fosfor, potasiu si calciu.

buruieni

MASURI DE PREVENIRE SI COMBATERE

Pentru a preveni inmultirea in masa a acestei buruieni se recomanda combaterea integrata prin masuri preventive, agrotehnice si chimice.

Pentru combaterea chimica se recomanda utilizarea erbicidelor omologate pentru combaterea acesteia, in functie de cultura vizata.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs
×

Te ajutăm
să ai grijă de plantele tale

Dacă nu ai găsit încă soluții în articolele noastre sau în discuțiile precendete, începe o discuție nouă iar specialiștii noștri îți vor sări în ajutor.

Discuție nouă despre

ÎNCEPE O DISCUȚIE DESPRE
Alege

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec

Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.


Vrei să afli și mai multe?

Specialiștii noștri participă la discuțiile comunității botaniștii cu informații și soluții utile.
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.
Citește discuțiile