Piciorul cocosului – informatii, identificare si combatere
Publicat pe: 6 noiembrie 2015 Modificat pe: 28 iunie 2024
Individ din populația generală fără instruire în domeniul pesticidelor, care utilizează la scară redusă un pesticid agricol, în mediul său privat, delimitat la locuință și anexele acesteia (inclusiv grădina, livada, solarul etc.), în condiții de expunere care pot fi controlate.
Persoane care utilizează biocide, respectiv produse de dezinfecție, deratizare și dezinsecție, în timpul activităților profesionale, inclusiv operatori, tehnicieni, angajatori și angajați independenți din diferite sectoare.
Persoane care dețin certificate de absolvire pentru efectuarea tratamentelor de dezinfecție, deratizare și dezinsecție, conform art. 1 alin. (3) lit. 1. f) din anexa la Ordinul ministrului sănătății și al ministrului educației nr. 2.209/4.469/2022 privind aprobarea Metodologiei pentru organizarea și certificarea instruirii profesionale a personalului privind însușirea noțiunilor fundamentale de igienă.
Piciorul cocosului (Ranunculus arvensis) este o buruiana dicotiledonata, care face parte din familia Ranunculaceae. Este o specie anuala sau bienala, des intalnita in zonele mai reci, montane si umede, de obicei creste in jurul apelor, pe marginea drumurilor si pe pajisti. Este o planta toxica pentru animale, iar in contact cu pielea poate provoca dermatite. Mai poate fi intalnita si sub denumirea de cornicei.
PICIORUL COCOSULUI – DESCRIERE
Radacina de Ranunculus arvensis este fasciculata. Tulpina sa este scurta de 30 – 50 cm, poate fi simpla sau ramificata. Frunzele de la baza sunt ovale, cu marginile serate, iar frunzele de pe tulpina sunt penat-sectate. Florile sunt mici si galbene, cu cate cinci petale obovate si 5 sepale care prezinta perisori. Perioada de inflorire la aceasta specie este primavara-vara. O planta poate produce intre 800 – 1 000 de seminte.
INMULTIRE
Ranunculus arvensis sau piciorul cocosului se inmulteste prin seminte. Acestea germineaza toamna.
MASURI DE PREVENIRE SI COMBATERE
Pentru a preveni inmultirea in masa a acestei buruieni se recomanda combaterea integrata prin masuri preventive, agrotehnice si chimice.
Pentru combaterea chimica se recomanda utilizarea erbicidelor omologate pentru combaterea acesteia, in functie de cultura vizata.
Comandă produsele recomandate
Discuție nouă despre
citești și participi la discuții despre Piciorul cocosului – informatii, identificare si combatere
-
Discuții pe teme similare
44 urează frunze verziCum decizi ca este necesara aplicarea tratamentelor?Protejarea plantelor de daunatori si boli este o parte importanta a gradinaritului. Exista o varietate de metode care pot fi folosite pentru a combate aceste probleme, inclusiv tratamente chimice, biologice... mai multFrunze verzi61 urează frunze verziÎn luna decembrie am livrat rapid: cele mai recente rezultateÎnțelegem importanța primirii comenzilor dumneavoastră în cel mai scurt timp posibil. Prin urmare, echipa noastră depune toate eforturile pentru a procesa și expedia comenzile cât mai rapid posibil. ... mai multFrunze verzi1 urează frunze verziBuruieni Dicotiledonate, Buruiana taratoare cu flori galbeneDe cativa ani curtea este invadata de o buruiana care se raspandeste insidios. Planta se ramifica intens la suprafata solului acoperind portiuni din ce in ce mai mari. Daca o... mai multCitește Sfatul specialistuluiFrunze verzi2 urează frunze verziBuruieni Dicotiledonate, Colții babei – combatere curte cu iarbăBună ziua, încercăm sa scăpăm de aceasta buruiana dintr-o curte cu iarbă sin zona deltei, deci sol nisipos. Am încercat mecanic dar s-au înmulțit foarte tare. Ce produs recomandați?Citește Sfatul specialistuluiFrunze verzi94 urează frunze verziSolutia ecologica impotriva afidelorButterfly Guard, set 10 bucati te scapa fara dificultate de musculita alba, afidele inaripate sau musculite negre (Fungus gnats); Capcana Adeziva Insecte Interior si Gradina Farbpapier optiunea 3-in-1 pentru capturarea... mai multFrunze verzi5 urează frunze verziBuruieni Dicotiledonate, Iarba grasaIn urma cu 6 saptamani am cumparat seminte ptr gazon de la o firma romaneasca. Am respectat toate etapele insamantarii, irigarii etc. Rezultatul muncii noastre este cel din foto alaturat.... mai multCitește Sfatul specialistului și încă 2 răspunsuriFrunze verzi2 urează frunze verziBuruieni Dicotiledonate, identificare planta – VerbascumNou aparuta in gradina. Ce planta este ?Citește Sfatul specialistuluiFrunze verzi5 urează frunze verziBuruieni Dicotiledonate, volbura si albe buruieniBună ziua! Vă rog mult să mă ajutați cu o recomandare de erbicid pentru a scăpa de buruienile acestea. Am semănat o porțiune de aproximativ 1000mp microtrifoi (în livadă și... mai multCitește Sfatul specialistului și încă 5 răspunsuriFrunze verzi
Vrei să afli și mai multe?
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.