Heliconia, informatii si sfaturi de ingrijire

heliconia-informatii-sfaturi-ingrijire

Heliconia (Heliconia spp.) – este o planta perena, tropicala, originara din zone precum Hawaii, Costa Rica, sudul Floridei. Planta prezinta frunze mari, ceroase, asemanatoare Bananierului. Florile sunt foarte decorative, verticale sau pendente, asemanatoare Streliziei, disponibile in nuante de rosu, portocaliu, galben, verde.

Heliconia poate fi crescuta ca planta de apartament, insa creste si se dezvolta cel mai bine in conditii de sera. Aceasta planta prezinta cerinte mari fata de factorii de mediu, iar unele varietati pot avea o crestere viguroasa, ajungand pana la 4 metri inaltime. Totusi, exista si varietati cu talie mai redusa, care pot fi crescute in conditii de apartament.

Heliconia – specii si varietati

  • Heliconia angusta ‘Red Christmas’: cu frunze de culoare verde inchis si florii rosii si albe;
  • Heliconia bihai ‘Chocolate Dancer’: este o planta rezistenta la temperaturi scazute. Este o specie inalta, fiind intalnita planta de exterior in zonele din care provine. Florile sunt foarte decorative, de culoarea ciocolatei, cu margine galbena sau portocalie;
  • Heliconia laneana cv. ‘Red Christmas’: este o specie relativ rezistenta la frig, iubitoare de umbra. Planta poate creste pana la 2 metri inaltime. Florile sunt de culoare rosie si alba;
  • Heliconia bihai ‘Manoa Sunrise’: cu bractee mari, rosii si margine de culoare verde-lime;
  • Heliconia psittacorum ‘Sassy’: flori multicolore, situate deasupra frunzelor. Este o buna planta de ghiveci, dar se poate utiliza si pentru flori taiate.

Conditii de mediu

Lumina. Sunt plante iubitoare de lumina, fiind indicata amplasarea acestora in spatii in care sa beneficieze de lumina puternica, dar indirecta. In timpul sezonului rece, atunci cand intensitatea luminoasa scade, iar zilele sunt mai scurte, se poate utiliza lumina artificiala pentru a acoperi nevoile plantei.

Temperatura. Intrucat provine din regiunile tropicale, Heliconia prefera un mediu cald si umed. Are nevoie de temperaturi de peste 21 ℃ pentru a se dezvolta corespunzator si pentru a inflori.

Umiditate. Pentru a mentine umiditatea atmosferica ridicata, se recomanda pulverizarea regulata a frunzisului cu apa necalcaroasa. 

Substrat. Se poate utiliza un substrat pe baza de turba, care sa asigure un drenaj bun. De asemenea, ghiveciul trebuie sa prezinte orificii pentru drenaj. 

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Heliconia – ingrijire

Udare. Are nevoie de udari regulate, folosind o cantitate suficienta de apa, astfel incat substratul sa fie complet saturat. Intre doua udari, este nevoie ca substratul sa se usuce intr-o proportie destul de mare. Apa utilizata la udare trebuie sa fie la temperatura camerei.

Fertilizare. Se poate fertiliza regulat pe parcursul perioadei de vegetatie. Pentru a inflori, are nevoie de ingrasaminte cu un continut mai ridicat de fosfor si mai scazut de azot. Se pot utiliza ingrasaminte special formulate pentru plante cu flori.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Taieri. Se indeparteaza florile si tulpinile pe masura ce se usuca. In cazul in care apar lastari noi la nivelul solului, tulpinile vechi se pot indeparta. 

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Transplantare. Heliconia nu are nevoie de transplantari regulate. Aceasta operatiune se poate realiza atunci cand ghiveciul devine neincapator. 

Inmultire. De obicei, se inmulteste prin divizarea rizomilor. Rizomul se poate sectiona in mai multe portiuni (fiecare portiune trebuie sa contina 1-2 noduri de crestere), care se vor planta separat. Aceasta operatiune se poate face la inceputul primaverii. Varietatile de dimensiuni reduse pot inflori la aproximativ 6 luni de la plantarea rizomilor. 

Boli si daunatori

In conditii de apartament, Heliconia este rareori atacata de daunatori. Daca planta este udata excesiv iar conditiile de mediu nu sunt optime, este predispusa la aparitia bolilor foliare sau de sol. 

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

In plus

  • Plantele se pot muta in exterior pe timpul verii. Acestea au nevoie de aclimatizare inainte de a fi mutate afara. Atunci cand temperaturile incep sa scada sub 15 ℃, plantele sunt pregatite pentru a fi mutate in interior. Si de aceasta data este necesara aclimatizarea.
  • In general, Heliconia nu infloreste in primul sezon de crestere, avand nevoie de cel putin 2 ani pentru a se maturiza si pentru a inflori.
×

Te ajutăm
să ai grijă de plantele tale

Dacă nu ai găsit încă soluții în articolele noastre sau în discuțiile precendete, începe o discuție nouă iar specialiștii noștri îți vor sări în ajutor.

Discuție nouă despre

ÎNCEPE O DISCUȚIE DESPRE
Alege

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec

Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.


Vrei să afli și mai multe?

Specialiștii noștri participă la discuțiile comunității botaniștii cu informații și soluții utile.
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.
Citește discuțiile