Flori de pai, sfaturi, ingrijire, cultivare

Flori de pai, sfaturi, ingrijire, cultivare Comunitatea Botanistii

Specia flori de pai face parte din genul Helichrysum, acesta cuprinde aproximativ 600 specii originare din Australia, Africa (244 de specii din Africa de Sud), Europa, Asia. Au inflorescente durabile si rezistente, frumos şi variat colorate. Specia cea mai cunoscută este Helichrysum bracteatum, cu denumirile polulare de “Floare de pai”, Imortela”, “Margareta de hartie” sau “Aurul vesnic”.

Specia flori de pai  este o planta anuala. Creste pana la inaltimea de 50-100 cm, este folosita ca planta decorativa. Are o gama larga de culori stralucitoare, precum roșu, portocaliu, roz, galben , violet și alb.

Inaltimea  plantei variaza intre 50 şi 100 cm. Tulpina este ramificata in partea superioara şi prevazuta cu perişori aspri. Frunzele sunt alterne, petiolate, lanceolate, intregi sau usor dintate, fara pubescenta sau cu mici perisori). Florile variaza de la 3 la 7 cm in diametru. Sunt dispuse in inflorescente solitare terminale, lung pedunculate şi insotite de numeroase bractee persistente. Inflorirea are loc din iunie pana toamna tarziu (la primul inghet). Bracteele exterioare sunt mai subtiri, palide si sunt formate din celule moarte.Factorii de mediu
Lumina

Specia este putin pretentioasa fata de factorii de mediu, aceasta se dezvolta armonios in locuri cu soare direct. Tolereaza seceta si arsita ce se instaleaza cu precadere in sezonul de vara. Florile de paie nu sunt tolerante la îngheț, așa ca cresc cel mai bine pe vreme calda și prefera umiditatea scazuta.

Udarea

Udarea trebuie sa se realizeze regulat, chiar daca este rezistenta la perioade secetoase.

Substrat

Helichrysum prefera terenurile mijlocii, fertile, uşor calcaroase, cu umiditate moderată şi constantă, dar substratul trebuie sa detina capacitate ridicata de drenaj.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs
Fertilizare

Nu necesita fertilizari cu cantitati ridicate de ingrasaminte, dar pentru a sustine procesul de dezvoltare si inflorire al plantei se recomanda folosirea ingrasamintelor ce contin elemente nutritive intr-o cantitate echilibrata.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs
Inmultire

Helichrysum se înmulţeşte prin seminţe, înfiinţarea culturii realizându-se prin plantarea de răsaduri. Semănatul în vederea producerii răsadurilor se face în sere, solarii sau răsadniţe, în cursul lunii martie. Temperatura optimă pentru germinaţia seminţelor este 18 °C iar plantele răsar în 7–10 zile de la semănat. Răsadurile se repică după 2 săptămâni de la răsarire, de preferat în plăci alveolare sau ghivece mici. Plantarea răsadurilor la locul de cultură se face spre sfârşitul primaverii la distanţele de 25–40 cm.

Boli si daunatori

Planta poate fi atacata de paduchi, paianjenul rosu si musculite albe, mai ales la varfuri si pe bobocii florali. Printre bolile cele mai frecvente se numara verticilioza si taciunele.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

 

Vrei să afli și mai multe?

Specialiștii noștri participă la discuțiile comunității botaniștii cu informații și soluții utile.
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.
Citește discuțiile