Hebe, informatii si sfaturi de ingrijire

Publicat pe: 4 noiembrie 2022 Modificat pe: 9 mai 2024

hebe-sfaturi-ingrijire

Hebe (Hebe spp.) este un grup de arbusti originari din Noua Zeelanda, ce apartin familiei Plantaginaceae. Sunt arbusti pereni, cu forma compacta si frunzis persistent ce decoreaza prin coloritul foliajului si al florilor. Acestia sunt intalniti atat in exterior (gradina), cat si ca plante in containere/ghivece. Frunzele prezinta diverse culori, respectiv verde, purpuriu, albastru-verzui, maro si gri, iar florile pot fi de culoare rosie, roz, alba, violet sau albastra. 

Hebe – Specii si cultivaruri

In cadrul genului Hebe se intalnesc peste 100 de specii si numeroase cultivaruri. Printre cele mai populare cultivaruri, se amintesc:

  • Hebe ‘Variegata’: prezinta frunze variegate cu centrul de culoare verde-cenusiu si marginile crem. Este o varietate cu flori mov, inalta, adecvata pentru pentru cresterea in gradina. 
  • Hebe ‘Western Hills’: varietate cu frunze de culoare gri-argintiu si flori albe. 
  • Hebe ‘Red Edge’: prezinta frunze de culoare albastru-verde argintiu si flori rosii, maronii. 
  • Hebe ‘Grace Kelly’: se remarca prin frunzele sale variegate (alb si verde) si florile mov. 

Conditii de mediu

Lumina. Arbustii Hebe cresc si se dezvolta corespunzator in locurile insorite, insa si partial umbrite. Totusi, amplasarea in zonele partial umbrite poate determina alungirea acestora, precum si stoparea infloririi. 

Temperatura. Genul Hebe este destul de rezistent si poate suporta temperaturile scazute. Cu toate acestea, ingheturile puternice sau in profunzime pot afecta arbustii, de aceea, pentru o crestere armonioasa este ideal un climat cu veri calde si ierni blande. 

Sol. Au nevoie de soluri care sigura un drenaj bun al apei. Prefera solurile reavene, insa apa nu trebuie sa balteasca. Totodata, arbustii din genul Hebe nu reactioneaza favorabil la diferentele extreme de pH. Cei mai multi suporta un pH usor acid pana la usor alcalin, insa, in general, cel mai potrivit este cel neutru. 

Ingrijire 

Udare. Desi arbustii din genul Hebe se remarca prin rezistenta la seceta, pentru o crestere optima, precum si pentru a mentine un foliaj sanatos, acestia au nevoie si de administrarea unui volum de apa corespunzator, in functie de temperaturile inregistrate si de precipitatiile cazute.

Fertilizare. Pe parcursul perioade de vegetatie, pentru a le asigura dezvoltarea si pentru a sustine procesul de inflorire, este indicata administrarea regulata a ingrasamintelor special formulate pentru cerintele nutritionale ale plantelor decorative. 

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Inmultire. Se pot inmulti prin seminte (fiind un procedeu mai dificil) sau prin butasi (cel mai frecvent), ce se pun la inradacinat intr-un substrat special. 

Taieri. Pentru mentinerea aspectului estetic se pot efectua taieri regulate pe parcursul perioadei de vegetatie. Totodata, dupa ofilirea florilor se recomanda indepartarea acestora, pentru a stimula un nou val de inflorire. 

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Ingrijirea arbustilor in ghivece

Arbustii Hebe pot fi utilizati atat ca specii pentru decorul gradinilor (plantate direct in gradina), insa pot fi crescuti si in ghivece/containere. In cazul exemplarelor din ghivece/containere, este important ca recipientele sa prezinte orificii de scurgere a apei, iar substratul sa asigure un drenaj corespunzator, intrucat Hebe nu tolereaza substratul permanent umed. Se recomanda transplantarea intr-un ghiveci mai voluminos atunci cand cele actual a  devenit neincapator. Aceasta operatiune se efectueaza de regula la un interval de doi ani sau atunci cand este necesar, in functie de ritmul de crestere. 

Boli si daunatori

Hebe poate fi atacat de acarieni, afide, iar daca conditiile sunt favorabile (de exemplu, umiditate ridicata, slaba circulatie a aerului) poate fi afectat de diferite boli fungice. 

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

In plus

  • Lipsa florilor si cresterea luxurianta a frunzisului este asociata adesea cu o fertilizare excesiva cu azot.
  • In cazul arbustilor din ghivece, in interior, este indicat sa fie amplasati intr-un loc in care sa beneficieze de cat mai multa lumina pe parcursul lunilor de iarna. Vara, ghivecele pot fi mutate in exterior. 
×

Te ajutăm
să ai grijă de plantele tale

Dacă nu ai găsit încă soluții în articolele noastre sau în discuțiile precendete, începe o discuție nouă iar specialiștii noștri îți vor sări în ajutor.

Discuție nouă despre

ÎNCEPE O DISCUȚIE DESPRE
Alege

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec

Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.


Vrei să afli și mai multe?

Specialiștii noștri participă la discuțiile comunității botaniștii cu informații și soluții utile.
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.
Citește discuțiile