Gradinaritul pe balcon
Publicat pe: 17 octombrie 2023 Modificat pe: 28 iunie 2024

Individ din populația generală fără instruire în domeniul pesticidelor, care utilizează la scară redusă un pesticid agricol, în mediul său privat, delimitat la locuință și anexele acesteia (inclusiv grădina, livada, solarul etc.), în condiții de expunere care pot fi controlate.
Persoane care utilizează biocide, respectiv produse de dezinfecție, deratizare și dezinsecție, în timpul activităților profesionale, inclusiv operatori, tehnicieni, angajatori și angajați independenți din diferite sectoare.
Persoane care dețin certificate de absolvire pentru efectuarea tratamentelor de dezinfecție, deratizare și dezinsecție, conform art. 1 alin. (3) lit. 1. f) din anexa la Ordinul ministrului sănătății și al ministrului educației nr. 2.209/4.469/2022 privind aprobarea Metodologiei pentru organizarea și certificarea instruirii profesionale a personalului privind însușirea noțiunilor fundamentale de igienă.
Gradinaritul pe balcon este o modalitate foarte buna de a aduce natura mai aproape de noi. Cu putina planificare si efort, putem crea un spatiu verde de care ne putem bucura in sezon.
Gradinaritul pe balcon ne ofera o serie de avantaje, plantele absorb dioxidul de carbon si elibereaza oxigen, ceea ce ne poate ajuta la imbunatatirea calitatii aerului. De asemenea, poate reduce stresul si imbunatateste starea de spirit, fiind o activitate distractiva si educativa, ce poate fi impartasita cu cei dragi.
Cateva sfaturi de inceput
Alegerea plantelor. Exista o varietate de plante ce se pot cultiva pe balcon, e bine sa tinem cont de dimensiunea balconului (nu vom alege plante care au crestere luxurianta daca spatiul nu ne permite) si de climatul din zona.
Locul potrivit. Balconul trebuie sa aiba suficienta lumina pentru plantele alese.
- Un balcon insorit poate fi decorat cu plante cu flori viu colorate, cum ar fi petunii, muscate si panselute.
- Un balcon umbrit poate fi decorat cu plante decorative prin frunze, cum ar fi ficus, calathea si monstera.
- Un balcon mic poate fi decorat cu plante cataratoare, cum ar fi clematite sau trandafiri cataratori.
Recipientul potrivit. Alegeti ghivece incapatoare care au orificii de drenaj pentru a preveni putrezirea radacinilor.
Substratul potrivit. Substratul trebuie sa aiba un drenaj foarte bun. Se poate opta pentru un substrat gata preparat sau pentru un amestec prorpiu. De cele mai multe ori, substratul este adesea lipsit de nutrienti, de aceea e important sa se adauge compost sau fertilizant pentru imbunatatirea calitatii substratului.
Comandă produsele recomandate
Udarea. Udarea se face regulat, cu moderatie, in functie de nevoile speciei alese.
Ingrijire. Frunzele, florile si potriunile uscate trebuie indepartate in mod regulat, mai ales in timpul verii. Este recomandata fertilizarea cu regularitate pentru a asigura toti nutrientii de care are nevoie planta.
Ce plante putem creste pe balcon?
Plante in ghivece. Ghivecele sunt o modalitate foarte buna de cultivare a plantelor. Trebuie sa ne asiguram ca marimea ghiveciului este indeajuns de mare pentru planta aleasa si ca au gauri de drenaj. Stangerea apei la nivelul radacinilor poate duce la aparitia unor boli fungice sau la putrezirea acestora.
Plante in jardiniere. Jardinierele pot fi o modalitate de a crea mai mult spatiu pe balcon si de asemenea, le permit plantelor sa capteze mai multa lumina.
Plante in jardiniera/ghiveci – decorative prin frunze:
- Ficus;
- Heuchera;
- Sansevieria;
- Hosta;
- Tradescantia.





Plante in jardiniera/ghiveci – decorative prin flori:
- Petunia;
- Muscata;
- Verbena.



Plante in jardiniera/ghiveci – aromatice:
- Cimbru;
- Busuioc;
- Oregano;
- Salvie;
- Menta.

Comandă produsele recomandate
Plante in jardiniera/ghiveci – comestibile/cu fructe comestibile:
- Rosii;
- Ardei;
- Ceapa verde;
- Capsuni.



Comandă produsele recomandate
Plante cataratoare. Plantele cataratoare sunt o modalitate excelenta de a crea un spatiu verde vertical. Se vor alege plante cataratoare ce sunt potrivite pentru clima si conditiile din zona.
Plante cataratoare decorative prin frunze:
- Iedera;
- Bougainvillea (floarea de hartie);
- Vita americana.



Plante cataratoare decorative prin flori:
- Ipomoea (floarea lunii);
- Clematis;
- Iasomia.



Plante cataratoare cu fructe comestibile:
- Passiflora;
- Mazare (Pisum sativum);
- Fasole japoneza (Dolichos lablab).



Ingrijirea plantelor decorative prin frunze/flori si a plantelor aromatice.
Lumina. Plantele au nevoie de o cantitate diferita de lumina, in functie de specie.
Unele plante (decorative prin frunze), cum ar fi ficusul si aspidistra, prefera umbra partiala, in timp ce altele, cum ar fi monstera si pothos, prefera lumina indirecta.
Unele plante (decorative prin flori), cum ar fi petunia, muscata si gerbera, prefera lumina directa, in timp ce altele, cum ar fi orhidee si azalee, prefera lumina indirecta.
Udarea. Plantele au nevoie de o udare regulata, dar nu excesiva. Lasati solul sa se usuce usor intre udari.
Fertilizarea. Fertilizati plantele cel putin o data pe luna cu un ingrasamant pentru plante in ghivece. Pe parcursul vegetatiei, se aplica periodic ingrasaminte in functie de necesitatile plantelor si de conditiile de mediu.
Comandă produsele recomandate
Replantarea. Plantele trebuie replantate la fiecare doi-trei ani, sau mai des daca ghiveciul este prea mic.
Taierea. Taiati plantele pentru a le mentine forma si pentru a stimula cresterea.
Ingrijirea plantelor comestibile in ghiveci/jardiniere.
Lumina. Majoritatea plantelor comestibile au nevoie de multa lumina solara pentru a se dezvolta corespunzator. Daca ghivecele sau jardinierele sunt amplasate intr-o zona cu umbra partiala, puteti folosi un iluminator artificial special pentru a compensa lipsa de lumina solara.
Udarea. Plantele crescute pentru fructele comestibile trebuie udate frecvent, in special in timpul sezonului de crestere. Verificati solul inainte de udare si udati numai atunci cand este uscat la atingere, respectand nevoile plantei.
Fertilizarea. Plantele comestibile au nevoie de nutrienti pentru a produce fructe si legume. Fertilizati plantele in mod regulat, in conformitate cu instructiunile de pe eticheta produsului.
Comandă produsele recomandate
Ghivecele sau jardinierele ar trebui sa aiba o adancime de cel puțin 25 de centimetri si un diametru de cel putin 30 de centimetri. Ghiveciul sau jardiniera trebuie sa fie suficient de mare pentru a gazdui radacinile plantei.
Lucrari specifice:
- Palisarea este lucrarea ce consta in sustinerea plantelor prin amplasarea unor tutori in vederea mentinerii pozitiei verticale;
- Copilirea (la tomate) sau ruperea lastarilor este recomadata sa se faca inainte ca lastarul sa fie mai mare de 5 cm;
- Carnirea (la tomate), reperezinta ruperea varfului de crestere a tulpinii principale. Se realizeaza cand au aparut pe planta cel putin 3-4 inflorescente (ajuta la coacerea timpurie);
- Defoliera este o lucrare ce asigura aerisirea culturii si eliminarea focarelor de infectie. Frunzele uscate si bolnave de la baza se rup si se elimina din cultura.



In plus:
- Plantele se pot spala cu apa curata, dedurizata pentru a indeparta praful. Se face de preferat seara;
- Frunzele si florile uscate se elimina in permanenta;
- Rotiti plantele in mod regulat pentru a asigura o crestere uniforma.
Discuție nouă despre

citești și participi la discuții despre Gradinaritul pe balcon
-
Discuții pe teme similare
76 urează frunze verziSondaje: Împreună construim: O privire asupra implicării comunității noastreDragi membri ai comunității Botaniștii, Suntem cu adevărat curioși să aflăm părerea voastră despre nivelul de activitate al comunității noastre. Considerați că suntem suficient de activi sau v-ați dori o... mai multCitește 5 răspunsuriFrunze verzi73 urează frunze verziGhilotina Organic Farming pentru coniferele taleFoloseste solutii organice pentru cresterea armonioasa si ingrijirea coniferelor tale! Evergreen Fluid, 350 ml este un ingrasamant special formulat pentru cerintele nutritionale ale coniferelor (molizi, brazi, pini, tuia, dar si... mai multFrunze verzi1 urează frunze verziPlante Ornamentale de Exterior, Loropetalum frunze decolorate și uscateBună ziua am în grădină un Loropetalum de 2 ani plantat și în ultima lună am văzut ca frunzele s’au decolorat și unele sunt uscate. Îmi puteți spune care este... mai multFii primul care adaugă un răspunsFrunze verzi
Vrei să afli și mai multe?
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.