Gazon, daunatori specifici, informatii si combatere

Publicat pe: 10 ianuarie 2022 Modificat pe: 10 mai 2024

Gazon

Mamiferele si insectele mici pot aduce pagube gazonului, in functie de intensitatea atacului lor, dar si de faza de vegetatie in care ataca. Insectele au un rol foarte important in ecosistem. Chiar daca majoritatea nu produc daune, unele dintre ele pot distruge suprafetele de gazon.



Coropisnita – Gryllotalpa gryllotalpa

Coropisnita, prin tunele subterane pe care le sapa, afecteaza radacinile plantelor ce formeaza gazonul. Acestea au o lungime de 3-5 cm, corp solid iar membrele anterioare au forma unor „lopeti” foarte eficace in procesul lor de sapat. Ele sunt foarte active in timpul anului, iar iarna intra intr-un proces de hibernare. Acesti daunatori se hranesc cu radacinile speciilor de gazon ducand intr-un final la moartea acestora.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Viermii sarma – (Agriotes sp.)

Viermii sarma sau gandacii pocnitori sunt daunatori polifagi, ce se intalnesc in aproape toate regiunile globului. In tara noastra sunt frecvent intalnite urmatoarele specii: Agriotes lineatusAgriotes ustulatus Schäll si Agriotes obscurus. Viermii sarma reprezinta larvele gandacilor pocnitori, au corpul alungit, acoperit de un tegument puternic chitinizat, de culoare galbena-castanie. Se hranesc cu radacinile speciilor de gramiinee, iar acestea se ingalbenesc si se usuca.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Melcii fara cochiile (Limacsii)

Acesti daunatori sunt raspanditi in toate zonele din tara. Limacsii sunt daunatori polifagi, cand nu se pot hrani cu speciile preferate acestia pot ataca gazonul. Atacul poate fi observat prin prezenta mucusului alb de pe suprafata gazonului. Ca specii, regasim limaxul cenusiu (Agriolimax agreste), limaxul galbui (Doreceras reticulatam). Aceste specii sunt active noaptea, in climate umede.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Tipula paludosa/oleracea (tantaroii)

Aceste insecte sunt asemanatoare tantarilor, dar au dimensiuni mult mai mari. Sunt daunatoare pentru gazon in faza de larve. Acestea ataca sistemul radicular si tulpina. In urma atacului plantele se ofilesc si mor. Larvele ataca toamna dupa ce ies din oua, dar si primavara atacul fiind realizat de larvele ce au supravietuit iernii.

Cartitele (Talpa europea)

Aparitia musuroaielor de dimensiuni relativ mari sunt semnele prezentei cartitelor in peluza, acestea nu creeaza un singur musuroi fiind o perioada scurta de timp pana vor aparea si altele. Cartita, pe langa pagubele ce le aduce intr-o gradina sau intr-o peluza, are si efecte pozitive controland o serie de insecte daunatoare ce se regasesc in sol.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs
×

Te ajutăm
să ai grijă de plantele tale

Dacă nu ai găsit încă soluții în articolele noastre sau în discuțiile precendete, începe o discuție nouă iar specialiștii noștri îți vor sări în ajutor.

Discuție nouă despre

ÎNCEPE O DISCUȚIE DESPRE
Alege

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec

Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.


Vrei să afli și mai multe?

Specialiștii noștri participă la discuțiile comunității botaniștii cu informații și soluții utile.
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.
Citește discuțiile