Floarea balon, informatii si sfaturi de ingrijire

floarea-balon-informatii-sfaturi-ingrijire

Floarea balon (Platycodon grandiflorus) – este o planta perena, membra a familiei Campanulaceae, originara din China, Coreea, Japonia si Rusia. Este o planta decorativa prin flori, asemanatoare unor clopotei si prin bobocii asemanatori unor baloane. Florile sunt alcatuite din 5 petale de culoare albastru-violet, iar unele varietati pot avea petale de culoare alb sau roz. Planta are o crestere compacta, ajungand pana la 60 cm inaltime. Frunzele sunt ovale, lanceolate, cu margine dintata, de culoare verde inchis. 

Floarea balon este cultivata in gradini, direct in sol, dar poate creste si in ghivece sau jardiniere. 

Floarea balon – varietati si cultivaruri

  • P. grandiflorus ‘Astra blue’: plante compacte care poarta flori mari, albastre, ce apar la sfarsitul verii. Poate creste pana la 20 cm inaltime;
  • P. grandiflorus ‘Fuji blue’: varietate cu flori violet, des intalnita. Aceste plante pot creste pana la 60 cm inaltime;
  • P. grandiflorus ‘Fairy Snow’: varietate cu flori albe, in interiorul carora se observa dungi de culoare albastra, asemenea unor vene subtiri;
  • P. grandiflorus ‘Komachi’: prezinta flori de culoare albastru-violet, care raman inchise, avand forma unor pernute.

Conditii de mediu

Lumina. Sunt plante iubitoare de lumina. Pentru o inflorire abundenta, plantele au nevoie de minimum 6 ore de lumina solara pe zi. Totusi, pot tolera si umbrirea partiala, indeosebi in dupa-amiezile caniculare din timpul sezonului cald.

Temperatura. Temperatura optima se situeaza in intervalul 15-26 ℃. Pot rezista si la temperaturi ridicate, daca beneficiaza de o usoara umbrire, dupa-amiaza. Floarea balon este afectata de inghet. 

Sol. Prefera un sol/substrat bogat in materie organica, care sa asigure un drenaj bun. Solul poate avea un pH cuprins intre 5.5 si 7.5. Nu rezista pe soluri dense, grele, precum cele argiloase. 

Floarea balon – ingrijire

Udare. Plantele tinere au nevoie de udare regulata, astfel incat solul sa se mentina reavan, nu umed. Plantele mature au nevoie de udari suplimentare doar in perioadele secetoase sau in lipsa precipitatiilor pe o perioada mai lunga de timp. 

Fertilizare. Se administreaza ingrasaminte in functie de fertilitatea solului. Daca solul este sarac in elemente nutritive, se recomanda aplicarea unui ingrasamant cu eliberare lenta, la inceputul primaverii.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Inmultire. Floarea balon se poate inmulti prin divizarea tufei sau prin seminte. Divizarea tufei se poate realiza la inceputul primaverii. Aceasta operatiune trebuie realizata cu grija, pentru a nu vatama radacina plantei.

In cazul inmultirii prin seminte, acestea se pot semana la interior, cu 6-8 saptamani inainte de ultimul inghet asteptat in primavara. Rasadurile se vor planta in gradina de indata ce temperaturile incep sa creasca. 

Boli si daunatori

Plantele pot fi afectate de putregaiul coletului, putregaiul cenusiu, fainare si diverse patari. Dintre daunatori, cei mai frecventi sunt melcii si limacsii, afidele.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

In plus

  • Plantele obtinute din seminte nu vor purta flori in primul sezon de vegetatie;
  • Perioada de inflorire este iunie-septembrie;
  • Indepartarea florilor trecute, uscate, determina aparitia de noi flori si prelungirea perioadei de inflorire. 
×

Te ajutăm
să ai grijă de plantele tale

Dacă nu ai găsit încă soluții în articolele noastre sau în discuțiile precendete, începe o discuție nouă iar specialiștii noștri îți vor sări în ajutor.

Discuție nouă despre

ÎNCEPE O DISCUȚIE DESPRE
Alege

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec

Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.


Vrei să afli și mai multe?

Specialiștii noștri participă la discuțiile comunității botaniștii cu informații și soluții utile.
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.
Citește discuțiile