Filoxera vitei de vie – Daktulosphaira vitifoliae

Filoxera este un daunator cunoscut in toate podgoriile din tara. Se prezinta sub 4 forme, ce se deosebesc intre ele prin caractere morfologice distincte. Doar doua prezinta importanta mai mare: filoxera radicicola (pe radacini), forma foarte periculoasa si filoxera galicola (pe frunze).

In cazul formei galicole, pe partea inferioara a frunzelor, apar gale de forme neregulate. Culoarea acestora este galbena-verzuie la inceput, apoi devine cafenie-bruna. In urma atacului, metabolismul frunzelor este redus, determinand maturarea incompleta a lemnului lastarilor.
Forma radicicola provoaca nodozitati si tuberozitati pe radacini. Plantele atacate devin debile, uscandu-se in 5-10 ani.

Biologie si ecologie

Specia este polivoltina, iar dupa locul unde se dezvolta, pe vita americana sau pe cea europeana, filoxera prezinta doua cicluri biologice: unul complet cu cele 4 forme si unul evolutiv incomplet (numai forma radicicola).

Ciclul complet. Filoxera ierneaza in stadiul de ou de rezistenta depus in toamna in crapaturile scoartei butucilor sau cordelor. Din acestea, in primavara, apare matca. Larvele migreaza de pe butuci, pe partea superioara a frunzelor unde se hranesc prin inteparea si sugerea sevei. In urma atacului, la locul intepaturii, din cauza actiunii iritante a salivei, pe partea inferioara a limbului, apar gale. Acestea au marimea unui un bob de mazare, de culoare galben-verzuie la inceput, apoi cafenie-bruna.

Ciclul incomplet. Intr-un an evolueaza 5-7 generatii, care la maturitate depun 40-100 de oua nefecundate. Peste 8-12 zile apar larvele a caror dezvoltare dureaza 20-30 zile. Ultima generatie ierneaza pe radacini. Hiberneaza ca larve de diferite varste pe organele subterane, pana la adancimea de 40 cm, aparand la suprafata (cand temperatura solului este de 10ºC).

  
Plante atacate si daune. Filoxera ataca diferite specii ale genului Vitis, cultivate si salbatice. Numeroase soiuri europene sunt foarte sensibile la atacul formei radicicole. Vitele americane, insa, prezinta rezistenta ridicata fata de atac. Acesti daunatori inteapa si sug seva. Pe radacinile si radicele atacate apar deformari caracteristice, denumite nodozitati si tuberozitati. Nodozitatile se formeaza pe radacinile mai groase, tesuturile crapa, astfel pot patrunde diferite ciuperci si bacterii care contribuie ulterior la putrezirea radacinilor.
Vitele atacate au frunzele ingalbenite, sunt debile, nu se mai dezvolta si rodesc din ce in ce mai putin, iar in 5-10 ani se usuca.

Preventie si combatere filoxera

Prevenirea filoxerei forma radicicola. Metoda cea mai eficienta de prevenire a atacului acestui daunator este altoirea soiurilor de vita europeana pe portaltoi americani rezistenti. O alta metoda (preventiva) este utilizarea de Hibrizi direct producatori. Inmultirea daunatorului este favorizata de cultura vitei de vie pe terenuri lutoase si luto-nisipoase si defavorizata pe solurile nisipoase.

Combaterea filoxerei forma galicola. Aceasta se controleaza prin aplicarea de tratamente cu insecticide specifice combaterii afidelor. Momentul optim aplicarii este primavara, in intervalul cuprins intre dezmugurit si degajarea primelor 2-3 frunze. Aplicarea tratamentelor nu trebuie sa depaseasca momentul inchiderii primelor gale.

Produse recomandate

Vrei să afli și mai multe

Specialiștii noștri participă la discuțiile comunității botaniștii cu informații și soluții utile.
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.
Citește discuțiile

Buna! Ai nevoie de ajutor?

Am nevoie de ajutor