Dafin, informatii si sfaturi de ingrijire

dafin-ingrijire-cultivare

Dafin (Laurus nobilis), dafin comestibil sau laur, este o planta ornamentala si aromatica indragita in intreaga lume. Genul Laurus apartine familiei de plante Lauraceae si cuprinde specii de plante originare din bazinul Mediteranean. La noi se cultiva in special in ghivece si containere, acestea amplasandu-se in locuri adapostite pentru sezonul rece.

Specii de dafin

Cea mai raspandita, mai cunoscuta si mai indragita specie de dafin este Laurus nobilis, cunoscut drept dafin comestibil sau laur. Se mai amintesc urmatoarele: Laurus novocanariensis si Laurus azorica.

Laurus nobilis (dafin comestibil)

In arealul natural, reprezentat de climat mediteranean, se prezinta sub forma de arbore cu trunchiuri multiple si cu inaltimi de pana la cca. 12-15 m. In ghivece si containere prezinta de regula forma arbustiva, cu inaltimi cuprinse intre 0.5 m si 2.5 m. Frunzele sunt simple, alungite, groase, pieloase, de culoare verde inchisa si lucioasa pe partea superioara, respectiv verde deschis pe partea inferioara. Sunt dispuse altern pe lujeri si raman in coroana si in sezonul rece (sunt persistente). Florile sunt de dimensiuni mici, de culoare verde-galbuie, grupate, iar fructele sunt rotunjite, de culoare neagra.

Conditii de mediu

Lumina. Dafinul se dezvolta bine in locurile bine iluminate, insorite. Rezista si la semiumbra, cu expunere directa la soare de numai cateva ore pe zi.

Temperatura. Este o specie iubitoare de caldura estivala. In sezonul rece prefera locurile adapostite, cu temperaturi mai scazute (de cca. 5-8℃). Suporta temperaturile negative ocazionale, de scurta durata (pana la cca. -10℃ sau chiar -12℃), insa exemplarele plantate in ghiveci pot fi afectate cu usurinta la nivelul radacinilor. In cazul in care temperaturile negative persista o perioada mai indelungata de timp, dafinul poate fi afectat ireversibil.

Solul. Dafinul se dezvolta optim in pamant fertil, usor si bine drenat. In ghiveci se poate planta in substrat universal, substrat special pentru plante verzi sau substrat special pentru plante aromatice.

Umiditatea aerului. Prefera umiditatea atmosferica moderata. Umiditatea atmosferica poate fi mentinuta ridicata prin intermediul pulverizarilor regulate a frunzelor cu apa.

Dafin – ingrijire
frunze-de-dafin

Udarea. Se efectueaza in functie de conditiile de mediu existente, evitandu-se excesul de apa. Pe parcursul sezonul de vegetatie, udarea se face cu regularitate, astfel incat pamantul sa se pastreze in permanenta reavan. In sezonul rece se administreaza cantitati reduse de apa la intervale mai lungi de timp, astfel incat dafinul sa poata intra in repaus vegetativ.

Fertilizarea. Administrarea regulata a ingrasamintelor este necesara primavara si vara, in special in conditii de crestere in ghiveci (substantele nutritive sunt limitate). Se pot utiliza atat ingrasaminte la radacina, cat si ingrasaminte foliare, cu un continut optim de macro si microelemente nutritive. In cazul in care frunzele vor fi utilizate in scopuri culinare, se vor alege ingrasaminte bio.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Taierile. Suporta taierile usoare de formare, efectuate preferabil in lunile august-septembrie. Exemplarele mature si viguroase suporta bine si taierile intensive, efectuate preferabil toamna, insa regenerarea este lenta dupa interventie. 

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Plantarea. Plantarea se recomanda a fi efectuata primavara, utilizandu-se un substrat adecvat, care permite drenajul optim. In cazul cultivarii in ghiveci, transplantarea poate fi realizata odata la 3-5 ani.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Inmultirea. Dafinul se inmulteste cel mai des prin butasi semi-lignificati, prelevati la sfarsitul verii si pusi la inradacinare in substrat special, respectiv cu stimulatori de inradacinare. Inmultirea germinativa din seminte si celelalte metode de inmultire vegetativa (prin drajonare sau marcotare) se practica foarte rar.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Boli si daunatori. Dafinul este in general rezistent la atacul agentilor fitopatogeni. In anumite situatii poate fi afectat de fainare, patare, putregai cenusiu sau putrezirea radacinilor. Dintre daunatori se amintesc paduchii testosi si paduchii lanosi, cicadele si afidele.

In plus:
dafin-ulei-sapun-utilizari
  • Longevitatea speciei este de peste 50 de ani in arealul naturl. In ghveci poate rezista cca. 20 de ani.
  • Dafinul prezinta toleranta moderata fata de solurile usor saraturate.
  • In cazul climatului bland, mediteranean, dafinul se preteaza pentru garduri vii foarte decorative si dese.
  • Pe langa utilizarea culinara (in diverse mancaruri si bauturi, ceaiuri sau chiar ulei), dafinul se utilizeaza si in diverse industrii, precum industria medicamentelor, a sapunurilor, in cosmetica si parfumerie.
  • Dafinul era (si este in diverse ceremonii) simbolul victoriei. In perioade si teritorii diferite, se oferea coronita de laur persoanelor cu realizari deosebite, dintre care se amintesc poeti, sportivi performanti, cantareti, muzicieni si actori, eroi si soldati.
×

Te ajutăm
să ai grijă de plantele tale

Dacă nu ai găsit încă soluții în articolele noastre sau în discuțiile precendete, începe o discuție nouă iar specialiștii noștri îți vor sări în ajutor.

Discuție nouă despre

ÎNCEPE O DISCUȚIE DESPRE
Alege

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec

Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.


Vrei să afli și mai multe?

Specialiștii noștri participă la discuțiile comunității botaniștii cu informații și soluții utile.
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.
Citește discuțiile