Crassula ovata, informatii si sfaturi de ingrijire

Crassula ovata-arborele-de-jad-saturi-ingrijire-cultivare

Crassula ovata, denumita popular si Arborele de jad, este o planta suculenta, ce face parte din familia Crassulaceae, genul Crassula. Acest gencuprinde aproximativ 150 de specii arbustive sau subarbustive, pitice sau inalte, fiind originar din zonele secetoate ale Africii de Sud si Asiei. Crassula ovata are o crestere compacta, o tulpina cilindrica, bine ramificata in partea superioara, iar frunzele sunt obovate, suculente, verzi stralucitoare, dispuse opus. Prezinta flori de culoare alba ce apar doar la plantele mature si infloresc de regula in a doua jumatate a verii si toamna. 

Conditii de mediu

Lumina. Este o specie iubitoare de lumina, iar pentru o crestere si dezvoltare armonioasa,  exemplarele tinere au nevoie in mod special sa fie expuse la lumina indirecta. Totusi, atat plantele mature, cat si cele tinere trebuie sa beneficieze zilnic de cel putin 4 – 6 ore de lumina indirecta. 

Temperatura. Crassula ovata prefera temperaturi cuprinse in intervalul 18-21°C. In timpul iernii, temperatura optima este 10-12 °C ziua si 7-9°C noaptea. Vara, poate suporta si temperaturi de 29-30 °C.  

Substratul. Se recomanda utilizarea unui substrat special pentru plante suculente, care sa asigure un bun drenaj al apei si sa previna astfel, umiditatea excesiva, persistenta la nivelul substratului, ce poate provoca aparitia patogenilor de sol. 

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Ingrijire

Udarea. In timpul perioadei de vegetatie (primvara-vara) udarea trebuie sa se realizeze moderat, lasand substratul sa se usuce intre doua udari, iar drenajul sa se realizeze corespunzator. De asemenea, dupa fiecare udare se va elimina de fiecare data surplusul care se aduna in farfurioara, deoarece stagnarea apei in tavita poate duce la sufocarea radacinilor si aparitia bolilor.

Fertilizarea. Pe parcursul perioadei de vegetatie, se recomanda administrarea ingrasamintelor special formulate pentru plantele suculente. 

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Inmultirea. Se poate realiza prin butasi de tulpina sau de frunze. Perioada optima de inmultire optima este considerata a fi in timpul verii, cand plantele beneficieaza in mod natural de lumina si umiditate suficienta.

Inmultirea prin intermediul butasilor de tulpina. Se realizeaza cu butasi recoltati de la plantele mature, sanatoase. Butasii se recolteaza cand au cel putin 5 – 7 cm lungime, apoi se lasa la uscat cateva zile. Ulterior, dupa ce partea respectiva s-a uscat, se vor planta intr-un substrat special conceput in acest sens. 

Inmultirea prin intermediul butasilor de frunze. Se realizeaza cu butasi recoltati de la plantele mature, sanatoase. Procedeul consta in indepartarea (printr-o rasucire usoara)/taierea unei frunze (cu o mica portiune de tulpina), ce se pune la inradacinat (dupa ce sectiunea s-a uscat)  intr-un substrat special conceput in acest sens. 

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Transplantarea. In mod normal, se poate efectua la 2-3 ani in cazul plantelor tinere si la 4-5 ani in cazul exemplarelor mature. 


Boli si daunatori

Din cauza umiditatii ridicate, persistente la nivelul substratului, se pot instala diversi agenti patogeni de sol. Cei mai frecventi daunatori ce pot ataca Crassula ovata sunt paduchii lanosi, insa poate fi afectata si de paduchii testosi sau de acarieni.  Pentru combaterea bolilor si daunatorilor, se recomanda efectuarea tratamentelor cu produse specifice, in functie de agentul patogen/daunatorul vizat.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Pentru a depista din timp prezenta daunatorilor (musculite, afide, etc.) si pentru a putea aplica astfel un tratament, inca din faza incipienta a atacului, se recomanda si utilizarea capcanelor.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

In plus, pentru  pentru a spori rezistenta plantei la atacul agentilor fitopatogeni si pentru a tine daunatorii la distanta, se recomanda administrarea ingrasamintelor specifice, conform recomandarilor de pe eticheta. 

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Probleme frecvente ce pot aparea

Caderea frunzelor 

Daca acest fenomen are o frecventa ridicata, ar putea aparea din cauza faptului ca planta nu primeste suficienta lumina. In acest sens, este indicat ca planta sa fie amplasata intr-un loc mai luminos, in care sa beneficieze de cel putin 6 ore de lumina indirecta pe zi. Totodata, se recomanda sa urmariti evolutia plantei in urma intreprinderii acestei masuri, pentru a putea observa daca fenomenul se accentueaza sau daca se opreste.


In plus, daca majoritatea frunzelor ce cad sunt batrane sau daca pierderea frunzelor este insotita si de o crestere etiolata a plantei, temperaturile din incinta respectiva ar putea fi prea ridicate, de aceea, se recomanda mutarea acesteia intr-o incinta cu temperaturi usor mai scazute. 

Ofilirea frunzelor 

Crassula ovata este o planta suculenta, iar caracteristica principala a suculentelor este aceea  de a stoca apa in organele ingrosate (frunze, tulpini, chiar si radacini). Astfel, daca frunzele sau intreaga planta, are un aspect ofilit, este adesea un semn ca nu primeste suficienta apa, iar dupa o udare corespunzatoare, starea generala a plantei ar trebui sa se amelioreze. 

Ingalbenirea generala a plantei

Apare adesea in cazul udarii excesive, de aceea, este indicat ca udarea sa se realizeze moderat, lasand substratul sa se usuce intre doua udari, in conformitate cu cerintele speciei. 

Informatiile referitoare la diferitele probleme ce pot aparea au caracter orientativ si pot fi adesea rezultatul unui cumul mult mai mare de factori biotici si abiotici. De aceea, la aparitia primelor simptome este indicat sa apelati la un specialist pentru o recomandare adecvata.  

In plus:

  • razele directe ale soarelui pot provoca arsuri plantelor tinere si inrosirea frunzelor, in cazul plantelor mature. 
  • este o planta toxica pentru caini si pisici. 
×

Te ajutăm
să ai grijă de plantele tale

Dacă nu ai găsit încă soluții în articolele noastre sau în discuțiile precendete, începe o discuție nouă iar specialiștii noștri îți vor sări în ajutor.

Discuție nouă despre

ÎNCEPE O DISCUȚIE DESPRE
Alege

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec

Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.


Vrei să afli și mai multe?

Specialiștii noștri participă la discuțiile comunității botaniștii cu informații și soluții utile.
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.
Citește discuțiile