Craite – informatii si sfaturi de ingrijire

Publicat pe: 18 februarie 2022 Modificat pe: 11 mai 2024

craitele-sfaturi-ingrijire

Craitele (Tagetes sp.) sunt plante erbacee anuale originare din America. Apartin genului Asterales, Familiei botanice Asteraceae si sunt cunoscute la noi sub mai multe denumiri populare, cum ar fi ferfani, ferfeni, tigancuse, zazdoage, etc. Datorita florilor frumos colorate si pretentiilor reduse fata de conditiile de mediu, craitele au fost introduse de-a lungul timpului in majoritatea tarilor cu climat temperat, si nu numai. In Romania, se regasesc in special speciile Tagetes patula si Tagetes erecta, respectiv numerosi hibrizi. Decoreaza pe toata perioada verii parcurile, gradinile, terasele, rondurile si aliniamente stradale.

Specii, varietati si cultivaruri

De-a lungul timpului, au fost identificate zeci de specii de craite, si inca pe atatea varietati, cultivaruri si hibrizi.

Tagetes patula

Este cea mai raspandita specie de craite in tara noastra. Atinge inaltimi de cca. jumatate de metru, are tulpina dreapta, erecta si puternic ramificata. Frunzele sunt mici si inguste, penat-compuse, cu sinuri adanci si inguste, dispuse opus de-a lungul tulpinii. Zdrobite, degaja un miros specific. Florile sunt solitare, lung pedunculate, mari (de regula 3-6 cm in diametru, in cazul unor cultivaruri pana la 6-12 cm) si prezinta multe petale cu marginile franjurate. Pot fi de o singura culoare sau bicolore, dominand galbenul si portocaliul. 

craitele-tagetes-flori

Exista zeci de varietati si cultivaruri, dintre care amintim:

  • Tagetes patula var. nana – craite pitice
  • Tagetes patula ‘Golden Boy’
  • Tagetes patula ‘Aurora Orange’
  • Tagetes patula ‘Alumia Vanilla Cream’
  • Tagetes patula ‘Tiger Eyes’
Tagetes erecta

Este originara din America centrala. Prezinta vigurozitate mai mare decat specia precedenta (inaltimi de 100-120 cm), insa seamana foarte mult cu aceasta. In timp ce Tagetus patula este mai ramificata la baza tulpinii, Tagetus erecta prezinta ramificatii mai bogate in partea superioara a tulpinii.

Tagetes tenuifolia

Prezinta frunze foarte mici, de cca. 3 cm lungime si flori cu cate 5 petale mari, latite, galbene. Exista diverse cultivaruri de Tagetes tenuifolia, la care culoarea forilor poate varia de la maro pana la portocaliu si galben. Este cultivata in unele regiuni pentru florile comestibile, cu aroma acrisoara, utilizate in special la decorarea farfuriilor.

Tagetes lucida

Prezinta frunze intregi, inguste si alungite (pana la 7-8 cm lungime), lucitoare. Florile sunt galbui sau portocalii, terminale, grupate cate 2-3 in capitule. In unele regiuni se cultiva in scop terapeutic, florile uscate fiind utilizate in ceaiuri.

Tagetes minuta

Atinge inaltimi mari, de pana la 2 m. Este cultivata in unele regiuni (Africa de Sud, in special) pentru utilizare in produse cosmetice, uleiuri esentiale si parfumuri, respectiv in forma uscata si macinata, drept condiment.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs
Conditii de mediu
craitele-marigold-flori

Lumina. Craitele se dezvolta corespunzator si infloresc abundent in conditii de lumina puternica. 

Temperatura. Sunt specii iubitoare de caldura, semintele germineaza la temperaturi de peste cca. 18℃. Toamna, craitele mature sunt rezistente la temperaturile scazute, inflorind adesea pana la primul inghet.

Solul. Sunt specii tolerante fata de conditiile edafice, vegetand multumitor pe majoritatea tipurilor de sol. Totusi, se dezvolta viguros pe solurile fertile, bine drenate si aerisite.

Ingrijire

Udarea. Se recomanda udarea regulata, cu cantitati moderate de apa. Craitele suporta mai bine lipsa apei (seceta) pe perioade scurte de timp, decat excesul de umiditate la nivelul solului.

Fertilizarea. Pentru inflorire  abundenta, crestere vigurasa si rezistenta in fata bolilor si daunatorilor, se recomanda aplicarea regulata a ingrasamintelor specifice.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Lucrari de ingrijire. Craitele sunt specii ce nu necesita lucrari speciale de ingriire. Dupa rasarire, daca este cazul, se poate interveni cu o lucrare de indepartare a buruienilor care pot coplesi craitele. In plus, florile ofilite si frunzele uscate sau afectate se indeparteaza ori de cate ori este nevoie.

Semanarea. In cazul spatiilor protejate (sere, solarii), semanarea se realizeaza in lunile martie sau aprilie. In cazul semanaturilor directe, perioada optima este aprilie-mai. In gradina, daca florile sunt lasate pe tulpina pana la maturitatea semintelor, acestea cad la sol si asigura insamantarea naturala pentru anul urmator.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Plantarea. Se efectueaza primavara, cand nu mai exista risc de inghet sau bruma (luna mai). Distanta optima intre plante este de cca. 15×20 cm. Daca se considera necesar, plantele tinere cu 2-3 frunze adevarate pot fi repicate in ghivece sau cuiburi, la distante de 4-5 cm intre exemplare.

Inmultirea. Craintele se inmultesc pe cale germinativa, prin seminte.

Boli si daunatori. Craitele sunt de regula rezistente in fata bolilor si daunatorilor. Totusi, acestea pot fi afectate de aparitia unor boli precum putregaiul cenusiu, alternarioza, fainarea, patarea frunzelor sau diferite viroze. Se vor aplica tratamente preventive si de combatere specifice, cu fungicide.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Daunatori precum afidele, acarienii, tripsii sau omizile unor specii de fluturi pot ataca frunzele si florile craitelor. Impotriva lor, se vor utiliza insecticide specifice. Limacsii si melcii pot consuma organele vegetale ale craitelor. Pot fi utilizate diverse capcane.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs
In plus
  • craitele sunt cultivate si pentru valorificarea tulpinilor florale taiate, in buchete si aranjamente florale;
  • unele specii de craite sunt utilizate in industria cosmetica, farmaceutica si medicinala, respectiv in industria vopselelor (pigmenti obtinuti din petale);
  • diverse organe ale unor specii de craite pot provoca iritatii pielii sau pot fi toxice;
  • polenizarea este entomofila (prin intermediul insectelor, in special al albinelor).
×

Te ajutăm
să ai grijă de plantele tale

Dacă nu ai găsit încă soluții în articolele noastre sau în discuțiile precendete, începe o discuție nouă iar specialiștii noștri îți vor sări în ajutor.

Discuție nouă despre

ÎNCEPE O DISCUȚIE DESPRE
Alege

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec

Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.


Vrei să afli și mai multe?

Specialiștii noștri participă la discuțiile comunității botaniștii cu informații și soluții utile.
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.
Citește discuțiile