Cimbru – informatii, tehnologia de cultura, recoltare
Publicat pe: 21 iulie 2015 Modificat pe: 28 iunie 2024
Individ din populația generală fără instruire în domeniul pesticidelor, care utilizează la scară redusă un pesticid agricol, în mediul său privat, delimitat la locuință și anexele acesteia (inclusiv grădina, livada, solarul etc.), în condiții de expunere care pot fi controlate.
Persoane care utilizează biocide, respectiv produse de dezinfecție, deratizare și dezinsecție, în timpul activităților profesionale, inclusiv operatori, tehnicieni, angajatori și angajați independenți din diferite sectoare.
Persoane care dețin certificate de absolvire pentru efectuarea tratamentelor de dezinfecție, deratizare și dezinsecție, conform art. 1 alin. (3) lit. 1. f) din anexa la Ordinul ministrului sănătății și al ministrului educației nr. 2.209/4.469/2022 privind aprobarea Metodologiei pentru organizarea și certificarea instruirii profesionale a personalului privind însușirea noțiunilor fundamentale de igienă.
Cimbru (Satureja hortensis) – este o planta anuala din familia Lamiaceae, originara din sudul Europei. Cunoscut inca din Antichitate, astazi cimbrul se gaseste in flora spontana din Europa si America de Nord, iar in tara noastra se cultiva pe suprafete mici, in toate zonele.
Utilizare cimbru
Cimbrul este utilizat atat ca planta condimentara cat si ca planta aromatica si medicinala.
Datorita gustului si aromei placute pe care le imprima mancarurilor, frunzele si lastarii tineri de cimbru se utilizeaza (in stare proaspata sau uscata) la pregatirea supelor, salatelor, a mancarurilor din carne, peste, ciuperci, a omletelor, marinatelor, a sosurilor de tomate, a conservelor de carne si legumelor sau a muraturilor. Fructele se utilizeaza si ele pentru aromatizarea diferitelor mancaruri in timpul iernii.
Cimbru – Particularitati botanice
Cimbrul este o planta erbacee anuala, ce creste sub forma de tufa, inalta pana la 40-50 cm. Prezinta frunze sesile sau scurt petiolate si flori mici, aromate, de culoare mov deschis sau roz.
Exigente ecologice
Cimbrul prezinta cerinte moderate fata de factorii de mediu si poate creste si in conditii mai vitrege. Este o planta iubitoare de lumina si asigura productii ridicate, cu continut mare de uleiuri eterice, daca este cultivat in locuri bine expuse la soare. Prefera solurile bogate in humus, libere de buruieni, bine aprovizionate cu apa, cu pH de 6-7,5. In conditii de seceta, culturile se iriga.
Cimbru – Tehnologia de cultivare
Cimbrul se poate cultiva prin semanat direct in camp sau prin producerea in prealabil a rasadurilor. Se cultiva, de obicei, asociat cu alte culturi sau mai rar in cultura pura.
La pregatirea terenului, se pot administra ingrasaminte organice sau chimice, de tip NPK echilibrat.
Semanatul direct in camp se face la inceputul lunii aprilie (cand in sol se inregistreaza temperatura de 5-6 ºC), la adancimea de 1,5-2 cm. Se prelucreaza bine terenul pentru a favoriza germinarea uniforma.
Comandă produsele recomandate
In cazul producerii rasadului, se seamana in rasadnite reci sau solarii neincalzite la sfarsitul lunii martie, folosind 3-5 g samanta la m². In conditii prielnice, rasarirea are loc in 8-14 zile de la semanat. Lucrarile de ingrijire aplicate rasadurilor sunt cele obisnuite. Rasadul nu se repica ci se transplanteaza direct la locul de cultura.
Plantarea rasadului in camp se face in luna mai, la distanta intre randuri de 15-20 cm, iar intre plante pe rand se lasa 18-19 cm. Pentru irigarea culturii, se recomanda instalarea sistemelor de irigare prin picurare inainte de plantarea rasadurilor.
Lucrari de ingrijire
Cultura se intretine curata de buruieni prin prasile mecanice pe intervalele dintre randuri si pe rand. Culturile de cimbru pot fi invadate de cuscuta, din acest motiv se recomanda folosirea semintelor certificate, pure si distrugerea vetrelor prin cosire si ardere.
La culturile obtinute prin semanat direct in camp, cand plantele au 4-5 perechi de frunze, se face raritul, lasandu-se intre acestea circa 18-19 cm.
Pentru mentinerea in sol a umiditatii, se aplica irigari in timpul perioadei de vegetatie. La nevoie, se fac tratamente pentru combaterea bolilor si daunatorilor.
In cazul plantelor crescute in ghiveci sau in gradina, pentru a le asigura necesarul de nutrienti, se poate administra regulat un ingrasamant special formulat in acest sens.
Comandă produsele recomandate
Recoltare si depozitare
Momentul optim de recoltare este atunci cand plantele incep sa infloreasca. Se recolteaza varfurile lastarilor sau frunzele si se utilizeaza proaspete sau se usuca in locuri bine ventilate, pentru utilizare ulterioara. Recoltarea se poate realiza si prin taierea plantelor de la baza si uscarea ca atare in incaperi bine aerisite.
Pentru obtinerea de seminte, se cultiva cateva plante destinate acestui scop. Dupa formarea fructelor pe plante si maturarea acestora, se recolteaza si se usuca plantele, extragerea semintelor facandu-se ulterior.
Boli si daunatori
Cimbrul este rareori atacat de boli si daunatori, insa afidele pot fi observate pe cresterile tinere ale plantei. In cazul observarii unor simptome de atac, se aplica produse omologate.
Discuție nouă despre
citești și participi la discuții despre Cimbru – informatii, tehnologia de cultura, recoltare
-
Discuții pe teme similare
4 urează frunze verziReguli pentru transplantarea sau replantarea plantelor in ghivece1. Alegerea momentului potrivit ⏳ Este recomandat ca transplantarea sa se realizeze primavara sau toamna devreme, cand plantele sunt in perioada de crestere activa. 2. Pregatirea plantei pentru... mai multFrunze verzi7 urează frunze verziCum se combate putregaiul cenusiu (Botrytis spp.) in cazul orhideelor?👉 Botrytis, cunoscuta si sub denumirea de putregai cenusiu, este o boala fungica ce poate afecta orhideele, in special in conditii de umiditate ridicata, ventilatie slaba si temperaturi scazute. ... mai multFrunze verzi
Vrei să afli și mai multe?
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.