Cerceii doamnei, informatii si sfaturi de ingrijire

cerceii-doamnei-sfaturi-ingrijire

Cerceii doamnei (Lamprocapnos spectabilis) – este o planta erbacee perena, originara din estul Asiei. Planta are o crestere moderata, ajungand pana la 90 cm inaltime. Denumirea populara este data de aspectul florilor, de culoare roz sau alba, care atarna pe tulpini arcuite (asemenea unor cercei). Florile sunt grupate in raceme, au forma de inima, sunt turtite lateral si prezinta terminal 2 pinteni. Florile apar primavara devreme. Frunzele sunt alterne (situate de o parte si de alta a tulpinii), divizate si ascutite la varf. Tulpinile sunt ramificate, rosiatice si netede. Cerceii doamnei se cultiva deseori in gradini si parcuri, direct in sol, dar poate fi crescuta si in ghivece.

Cerceii doamnei – verietati si cultivaruri

  • Lamprocapnos spectabilis ‘Alba’: varietate cu flori albe;
  • Lamprocapnos spectabilis ‘Gold Heart’: florile sunt de culoare roz, iar frunzele au tenta aurie;
  • Lamprocapnos spectabilis ‘Valentine’: varietate cu tulpini burgundy pe care sunt prinse flori de culoare rosie.

Conditii de mediu

Lumina. Creste si infloreste in conditii de umbra partiala. Poate creste si in locuri insorite, preferand soarele de dimineata. 

Temperatura. Intervalul optim de temperatura este de 12-23 ℃. Temperaturile ridicate pot determina ingalbenirea frunzelor.

Sol. Are nevoie de un sol bogat in materie organica, bine drenat, reavan, cu un pH usor acid sau neutru. 

Cerceii doamnei – ingrijire

Udare. Are nevoie de udari regulate, astfel incat solul sa se mentina usor reavan. Se recomanda evitarea excesului de umiditate intrucat poate conduce la putrezirea radacinii. 

Fertilizare. Fertilizarea este optionala si se poate realiza in functie de calitatea solului si continutul in materie organica. In cazul solurilor sarace, se recomanda administrarea unui ingrasamant cu eliberare lenta, primavara.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Inmultire. Plantele se pot inmulti prin divizarea tufei, butasi de tulpina sau seminte. Cea mai intalnita metoda de inmultire este cea prin divizarea tufei. Aceasta lucrare se poate face primavara, dupa perioada de inflorire. 

Iernare. Plantele isi pierd frunzele odata cu venirea sezonului rece. Astfel, pe masura ce plantele se depreciaza, se pot scurta la aproximativ 2-4 cm deasupra nivelului solului. La inceputul sezonului rece, pentru a proteja radacinile de inghet, se poate adauga un strad de mulci deasupra tulpinilor plantelor. Mulciul se va indeparta primavara, atunci cand solul incepe sa se dezghete. 

Boli si daunatori

Plantele pot fi afectate de boli precum fainare, diverse patari. Dintre daunatori, pot aparea afidele, paduchii testosi, melcii si limacsii.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

In plus

  • Este posibil ca plantele sa nu infloreasca in primul sezon de vegetatie;
  • Pentru a preveni aparitia bolilor foliare, in special a fainarii, este indicat ca udarea sa se faca la baza plantelor (nu pe frunze). De asemenea, este important sa se asigure o buna aerisire intre plante;
  • Ingalbenirea frunzelor este deseori provocata de udarea necorespunzatoare, un sol prea alcalin, prea multa lumina directa sau temperaturi ridicate;
  • Cerceii doamnei poate creste si in conditii de apartament daca sunt respectate cerintele de mediu si este protejata de curentii de aer sau de temperaturile prea ridicate.
×

Te ajutăm
să ai grijă de plantele tale

Dacă nu ai găsit încă soluții în articolele noastre sau în discuțiile precendete, începe o discuție nouă iar specialiștii noștri îți vor sări în ajutor.

Discuție nouă despre

ÎNCEPE O DISCUȚIE DESPRE
Alege

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec

Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.


Vrei să afli și mai multe?

Specialiștii noștri participă la discuțiile comunității botaniștii cu informații și soluții utile.
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.
Citește discuțiile