Canepa, informatii despre infiintare, tehnologia de cultura si recoltare

fibre-de-canepa

Canepa – face parte din familia Cannabaceae, fiind intalnita in cultura sub forma Cannabis sativa –  canepa pentru fibre si Cannabis indica – pentru obtinerea substantelor narcotice. Canepa pentru fibre este o importanta planta textila, fiind cultivata datorita productivitatii ridicate, a flexibilitatii si elasticitatii, precum si datorita rezistentei fibrelor la rupere, torsiune si putrezire. Tulpina contine cca. 20-30 % fibre, utilizate pentru a fabrica tesaturi pentru haine, franghii, calti pentru tapiterie, hamace, saci, covoare, sfori etc. Frunzele de canepa se utilizeaza pentru furaj, medicamente si ceai medicinal. 

Particularitati botanice

Canepa este o planta anuala, cu o perioada de vegetatie cuprinsa intre 50-165 de zile. Prezinta o radacina pivotanta, ramificata lateral, ce poate patrunde in sol pana la o adancime de 200 cm. 

Tulpina este inalta, de 1,5-5 metri si are un ritm de crestere mai lent pana in fenofaza aparitiei butonilor florali. Ulterior, ritmul de crestere se mareste, ceea ce ajuta plantele de canepa in lupta cu buruienile, prin umbrirea acestora. Fibrele textile se formeaza in periciclu, iar continutul in fibre oscileaza intre 20-30 %. 

Frunzele sunt opuse in partea inferioara a tulpinii, iar in partea superioara, sunt dispuse altern. Acestea sunt acoperite cu perisori glandulari, ce secreta o rasina lipicioasa, cu miros puternic. 

Canepa poate fi unisexuat monoica (florile femele si cele mascule se regasesc pe acelasi exemplar) sau unisexuat dioica (florile mascule si cele femele se regasesc pe exemplare diferite). Fructul este o nucula, cenusiu-verzuie sau castanie. 

Plantele mascule isi inceteaza cresterea si se usuca dupa inflorire, iar cele femele isi continua vegetatia inca 30-40 de zile, de aceea, se recomanda cultivarea soiurilor unisexuat monoice sau a celor dioice cu maturizare simultana. 

Cerinte fata de clima si de sol

Temperatura

Canepa are cerinte medii fata de temperatura. Pana la aparitia butonilor florali sunt necesare temperaturi de aproximativ 15 ℃, iar in perioada formarii fructelor-maturizare, necesita 20-24 ℃. Semintele germineaza la temperaturi de 2-4 ℃, iar temperatura optima pentru o rasarire uniforma este de 8-10 ℃.

Temperaturile scazute in primele doua luni de vegetatie au un impact negativ asupra cresterii, inflorii si calitatii fibrelor. 

Umiditate

Canepa are cerinte mari fata de umiditate in perioada aparitiei butonilor florali si sfarsitul infloririi. In aceasta perioada, plantele consuma aproximativ 70% din necesarul total de apa. Zone favorabile sunt cele in care cad 250 mm precipitati, repartizate uniform. Pentru canepa pentru fructe (seminte) sunt necesare 350-400 mm precipitatii. 

Excesul de umiditate, cat si lipsa apei au efecte nefavorabile asupra calitatii si cantitatii fibrelor.

Sol

Are pretentii ridicate fata de sol. Prefera solurile bogate in humus, lutoase sau luto-argiloase, profunde, cu un pH cuprins intre 6,8-7,5. Nu se recomanda cultivarea pe soluri nisipoase, pietroase sau foarte grele. 

Tehnologia de cultura

Rotatia

Monocultura este contraindicata, aceasta favorizand aparitia buruienilor, a lupoaiei (Orobanche sp.) si a daunatorilor specifici. 

Ca plante premergatoare, se obtin rezultate bune dupa lucerna, trifoi, cartof, mazare, fasole, soia. Nu se cultiva dupa floarea-soarelui, tutun sau grau. 

Fertilizarea

Canepa este o mare consumatoare de elemente nutritive. Intrucat prezinta un sistem radicular slab dezvoltat si o capacitate de absorbtie redusa, sunt necesare cantitati mari de elemente nutritive. Dozele se stabilesc in urma analizelor agrochimice ale solului. ‘Canepa reactioneaza bine si la fertilizarile foliare.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Lucrarile solului

Se realizeaza imediat dupa eliberarea terenului de catre planta premergatoare. Aratura se va realiza la o adancime de 25-28 cm, in functie de umiditate. Terenul se va mentine curat de buruieni, nivelat si afanat, utilizand grapa cu discuri, iar ulterior, grapa cu colti reglabili. 

Patul germinativ se va pregati in primavara cu ajutorul combinatorului, la adancimea de 5-6 cm.

Samanta si semanatul

seminte-canepa

Samanta trebuie sa aiba o puritate de minimum 98 % si capacitatea germinativa de 90 %. Epoca optima de semanat este atunci cand la o adancime de 5-7 cm, temperatura este de 7-8 ℃.

Densitatea optima este de 400-450 nucule/㎡ la canepa dioica si de 250-450 nucule/㎡ la canepa monoica.  Cantitatea de material de semanat este de 80-90 kg/ha. Adancimea de semanat este de 3-4 cm pe soluri normale si de 5-6 cm pe soluri usoare. 

Lucrari de ingrijire

Combaterea buruienilor

Datorita cresterii rapide si a desimii, canepa are capacitatea de a distruge buruienile prin umbrire si prin crearea unui microclimat nefeavorabil aparitiei ulterioare a acestora.

Totusi, pentru a preveni aparitia lupoaiei, se recomanda practicarea unui asolament de 5-6 ani, utilizarea de samanta neinfestata, sanatoasa, cultivarea soiurilor rezistente, smulgerea si arderea plantelor de lupoaie.

Combaterea bolilor si a daunatorilor

Principalele boli care pot aparea la cultura de canepa sunt: putregaiul alb, patarea bruna a frunzelor, septorioza, mana. Dintre daunatori, cei mai frecventi sunt: puricele canepii, molia canepii, acarienii, sfredelitorul porumbului. 

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Recoltarea

Canepa pentru fibra se recolteaza la sfarsitul infloririi plantelor mascule, dupa scuturarea polenului. In aceasta perioada, fibrele obtinute sunt de cea mai buna calitate. Recoltarea timpurie determina o productie mai mica, de calitate redusa, iar recoltarea tardiva conduce la degradarea tulpinilor si implicit la pierderea calitatii fibrelor, care devin aspre. 

Recoltarea se poate realiza manual sau mencaizat. Recoltarea manuala presupune taierea plantelor la inaltimea de 4-6 cm, care apoi se asaza in manunchiuri, pentru uscare. 

Recoltarea mecanizata presupune utilizarea unor masini speciale, care taie tulpinile si le lasa in strat subtire, pe sol. 

×

Te ajutăm
să ai grijă de plantele tale

Dacă nu ai găsit încă soluții în articolele noastre sau în discuțiile precendete, începe o discuție nouă iar specialiștii noștri îți vor sări în ajutor.

Discuție nouă despre

ÎNCEPE O DISCUȚIE DESPRE
Alege

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec

Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.


Vrei să afli și mai multe?

Specialiștii noștri participă la discuțiile comunității botaniștii cu informații și soluții utile.
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.
Citește discuțiile