Calluna, sfaturi, ingrijire, cultivare

Publicat pe: 23 noiembrie 2021 Modificat pe: 7 mai 2024

calluna-informatii-sfaturi-ingrijire
calluna flori

Calluna (Calluna vulgaris), denumita popular si iarba neagra, apartine familiei botanice Ericaceae, genului Calluna. Este o specie perena vesnic verde, indragita pentru aspectul de tufa densa, colorata. Infloreste abundent, iar florile mici persista timp indelungat pe ramuri, oferind un decor jucaus si vesel oricarui ambient. Se cultiva atat in pamantul din gradini, curti si parcuri, cat si in ghivece sau jardiniere asezate pe terase, balcoane sau in interior.

Inflorescentele sunt adesea utilizate in buchete sau aranjamente florale. In Scotia, se considera ca florile de culoare alba aduc noroc, motiv pentru care acestea nu lipsesc din buchetele de mireasa. In plus, Calluna este una dintre florile nationale ale Norvegiei.

Descrierea speciei

Este o specie cu tulpini florifere dese, ramificate, inalte de cca. 20-50 cm, avand aspect de tufa scunda ce acopera bine solul, asemenea unui covor colorat. Frunzele sunt mici, subtiri, asemanatoare acelor speciilor conifere. Florile apar incepand din lunile iunie-iulie in cazul speciilor timpurii, respectiv de la finalul lunii august, in cazul celor tarzii. Acestea sunt foarte mici, aglomerate spre varful tulpinilor florifere. Cel mai frecvent, florile sunt de culoare mov, mai rar fiind intalnite in natura cele de culoare roz, alb sau verde deschis. Exemplare de calluna comercializate in alte nuante (galben, albastru, portocaliu, rosu etc.) au fost obtinute prin hibridizari controlate si colorari artificiale.

Cultivaruri. Exista cateva sute de cultivaruri de Calluna vulgaris, principalele diferente intre ele fiind dimensiunea, culoarea inflorescentelor, nuanta frunzelor si perioada de inflorire. Dintre acestea amintim urmatoarele:

  • Calluna vulgaris ‘Aphrodite’
  • Calluna vulgaris ‘Disco queen’
  • Calluna vulgaris ‘Alicia’
  • Calluna vulgaris ‘Firefly’
  • Calluna vulgaris ‘Annemarie’ etc.
Conditii de mediu
calluna conditii

Lumina. Vegeteaza bine in plin soare sau la semiumbra. 

Temperatura. Suporta temperaturile foarte scazute si gerul din sezonul rece. Totusi, in cazul in care temperaturile scad sub -15 ℃, se recomanda acoperirea plantelor cu fan, compost sau litiera.

Solul. Prefera solurile usor nisipoase, slab sau moderat acide, bine drenate. Vegeteaza multumitor pe solurile sarace.

Ingrijire

Udarea. In perioada imediat urmatoare plantarii, este recomandata mentinerea solului in stare reavana. In gradina, calluna nu necesita udare dupa prindere, cu exceptia perioadelor secetoase. In cazul cultivarii in ghivece si jardiniere, udarea se va realiza ori de cate ori solul este uscat la suprafata, evitandu-se udarea excesiva. Apa utilizata la udare trebuie sa fie lipsita de saruri, cea mai potrivita fiind apa de ploaie colectata.

Fertilizarea. Aplicarea ingrasamintelor special formulate pentru plante vesnic verzi se aplica rar, ocazional. 

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs
calluna taieri

Taierile. Taierile de intretinere se recomanda a fi efectuate la finalul lunii martie – inceputul lunii aprilie. Se indeparteaza cca. ½ – ⅓ din inaltimea tulpinilor, cu ajutorul unei foarfeci. In cazul cultivarurilor care infloresc devreme (vara), pot fi aplicate taieri la final de toamna.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Plantarea. Perioada optima pentru plantare este toamna tarziu sau primavara. Distanta de plantare recomandata este de 15-20 cm, iar intre plantele de talie inalta si Calluna, se va lasa un spatiu liber de min. 50-60 cm. Astfel, este asigurata lumina si circulatia aerului, necesara unei dezvoltari satisfacatoare.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Inmultirea. Se poate realiza pe cale germinativa, din seminte, sau pe cale vegetativa, prin despartirea tufei, butasire sau marcotare. Reusita in cazul inmultirii pe cale germinativa este adesea redusa, in special la speciile hibride, accesibile pe piata. De aceea, se recurge mai des la inmultirea pe cale vegetativa, efectuata in lunile de vara.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Boli si daunatori. Calluna este adesea afectata de atacul daunatorilor precum afidele sau paduchii de plante. In conditii de temperaturi ridicate si umiditate ridicata, Calluna poate fi afectata de putregaiuri. Preventiv si pentru combatere, se recomanda aplicarea tratamentelor cu insecticidele si fungicidele specifice.

In plus:
  • In conditii optime, Calluna poate rezista pana la 25 de ani.
  • Calluna are proprietati terapeutice, fiind utilizata la prepararea ceaiurilor, a uleiurilor esentiale, precum si in industria medicamentelor.
×

Te ajutăm
să ai grijă de plantele tale

Dacă nu ai găsit încă soluții în articolele noastre sau în discuțiile precendete, începe o discuție nouă iar specialiștii noștri îți vor sări în ajutor.

Discuție nouă despre

ÎNCEPE O DISCUȚIE DESPRE
Alege

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec

Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.


Vrei să afli și mai multe?

Specialiștii noștri participă la discuțiile comunității botaniștii cu informații și soluții utile.
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.
Citește discuțiile