Bumbac, informatii despre infiintare, tehnologia de cultura si recoltare

Publicat pe: 4 ianuarie 2022 Modificat pe: 10 mai 2024

bumbac-tehnologia-de-cultura

Planta de bumbac face parte din genul Gossypium, familia Malvaceae. Bumbacul reprezinta la nivel mondial una dintre cele mai importante plante textile, asigurand 60-70% din productia de fibre vegetale. Bumbacul, in functie de climat, este o planta anuala sau perena. In tara noastra se cultiva ca planta anuala.

Pe tegumentul semintei se formeaza fibra de bumbac. Aceasta se caracterizeaza prin elasticitate, hidroscopicitate, rezistenta la rupere, absorbtie. Din semintele de bumbac care contin 20-30% ulei semisicativ, prin rafinare se obine ulei alimentar, iar din cel nerafinat se obtin vopseluri. Din punct de vedere al arealului de cultura, bumbacul se cultiva pe suprafete de aproximativ 25 mil hectare, tari mari cultivatoare sunt India, China, S.U.A, Pakistan, din pacate in Romania suprafata s-a micsorat anual. 

Bumbacul prezinta o radacina pivotanta, ramificata, aceasta se dezvolta puternic oferind plantei rezistenta mare la seceta. Tulpina poate creste pana la 1 metru inaltime, este ramificata, frunzele sunt petiolate. Florile sunt solitare, iar inflorirea se realizeaza esalonat.



Factorii de mediu

Temperatura

Plantele de bumbac au nevoie pentru crestere armonioasa de temperaturi cuprinse intre 22-280 C, dar pentru inflorire temperatura optima este de 25-28 0 C. Oscilatiile si temperaturile scazute provoaca efecte negative plantelor de bumbac.

Lumina

Bumbacul este o planta iubitoare de lumina, de aceea in perioada de vegetatie trebuie sa fie zile senine pentru a nu influenta in mod negativ productia.

Umiditate

Din punct de vedere al apei, acesta are cerinte medii, cel mai important pentru bumbac este momentul cand apar precipitatiile. Acesta are nevoie de precipitatii in lunie mai-iulie dar si in august. Rezistenta la seceta este data de sistemul radicular bine dezvoltat.

Solul

Solul trebuie sa fie fertil, afanat si cu un drenaj foarte bun. Din punct de vedere al pH-ul acesta prefera soluri cu reactie neutra spre slab acida, iar textura acestora sa fie mijlocie.

Tehnologia de cultivare

Lucrarile solului

Dupa recoltarea plantei premergatoare se realizeaza lucrarea de dezmiristit, apoi se realizeaza lucrarea de arat cand umiditatea solului permite aceasta lucrare. Patul germinativ se realizeaza cu ajutorul combinatoarelor ce niveleaza solul, primavara se recomanda efectuarea unui numar cat mai mic de lucrari la nivelul solului pentru a impiedica pierderea apei.

Samanta si semanatul

Samanta folosita trebuie sa fie certificata, puritatea 98%, germinatia 85% iar MMB de minim 80, aceste valori cresc sansa unei culturi productive. Epoca optima de semanat este dupa 15 aprilie, cand in sol se inregistreaza temperatura de 10,5-11 0 C. La semanat trebuie sa se asigure o densitate de 30-35 b.g./m2 iar la rasarire vor rezulta aproxmativ 25-30 plante/m2.

Combaterea buruienilor

Cultura de bumbac este foarte sensibila la imburuienare, de aceea combaterea buruienilor trebuie realizata fie prin prasile sau prin erbicidare.

Boli si daunatori

Bumbacul este frecvent atacat de daunatori precum: afide, viermi sarma, tripsul tutunului, paianjenul rosu. Bolile ce aduc pagube culturii de bumbac sunt: patarea alba a frunzelor, fuzarioza, antracnoza, putregaiul coletului si a radacinilor.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Fertilizare

Bumbacul este o cultura ce raspunde pozitiv la fertilizari cu ingrasaminte organice sau minerale, consumul maxim al plantei fiind in perioada imbobocitului. Se recomanda astfel folosirea ingrasamintelor cu continut ridicat si echilibrat in elemente nutritive.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Irigarea

Este necesara in anii secetosi, se aplica 350-600 m3 /ha apa in functie de fazele de vegetatie a culturii.

Recoltarea

Recoltarea se poate face manual sau mecanizat, cand capsulele ajung la maturitatea deplina si se deschid. Recoltarea mecanizata se realizeaza in 2 treceri in functie de gradul de deschidere al capsulelor.

×

Te ajutăm
să ai grijă de plantele tale

Dacă nu ai găsit încă soluții în articolele noastre sau în discuțiile precendete, începe o discuție nouă iar specialiștii noștri îți vor sări în ajutor.

Discuție nouă despre

ÎNCEPE O DISCUȚIE DESPRE
Alege

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec

Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.


Vrei să afli și mai multe?

Specialiștii noștri participă la discuțiile comunității botaniștii cu informații și soluții utile.
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.
Citește discuțiile