Buletin de avertizare nr. 59 – Prun

buletin-avertizare-prun-boli-daunatori

În perioada următoare, când factorii climatici permit, se va efectua un tratament fitosanitar deoarece  conditiile climatice din ultima perioada au favorizat apariția și evoluția dăunătorilor Laspeyresia f. G 2 ( viermele prunelor ), Insecte defoliatoare , Aphidae , Acarieni , etc. + Polystigma rubrum ( patarea rosie ), Monilinia l. ( monilioza ) , Stigmina c. ( ciuruire ) , etc. – PRUN

Scurta descriere a bolii sau dăunătorului: Adultul este un fluture de talie mică, cu anvergura aripilor de 10-15 mm. Aripile anterioare sunt de culoare brun-închis iar la vârf prezintă câte o pată ovală, lucioasă, de culoare brun-cenușie sau plumburie. Aripile posterioare sunt cenușii și cu franjuri scurte, albicioase.

Oul este eliptic, translucid la depunere, apoi devine gălbui. Larva prezintă culoare roșie-cărămizie pe partea dorsală și roz pal pe cea ventrală și măsoară 10-14 mm lungime la dezvoltare completa. Viermele prunelor are 2 generații pe an dar s-a observat că în zonele de câmpie poate dezvolta și a treia generație.
Acest dăunător iernează ca larvă într-un cocon mătăsos, în crăpăturile scoarței tulpinilor, sub scoarță sau în resturile vegetale. Primăvara, în martie-aprilie, larvele se transformă în pupă. Primii adulți apar la începutul lunii Mai (În zonele de stepă și silvostepă) sau spre sfârșitul lunii (în subzona stejarului și a fagului) și devin activi la temperaturi medii de peste 10 °C.

Împerecherea are loc imediat după apariție, urmată imediat de depunerea pontei. Din cele 5-7 săptămâni în care își realizează adulții zborul, femelele depun în decurs de o lună cele 40-80 de ouă. Ouăle sunt depuse pe partea inferioară a frunzelor și în special pe fructele tinere. Incubația dureaza între 6 și 8 zile.

Larvele apărute rod galerii în fructele tinere și se hranesc cu pulpa și sâmburii cruzi. Drept urmare, fructele își încetează creșterea, devin violacee și cad pe sol iar larvele se hrănesc în continuare până la dezvoltarea completă după care se retrag sub scoarța exfoliată a trunchiurilor și își confecționează coconul mătăsos pentru a se transforma în pupe.

Urmează apariția fluturilor generației a doua. După apariție, adulții se împerechează și femelele depun ponta pe fructele crude sau în pârgă, preferând soiurile tardive și semitardive. Larvele generației a doua pătrund în fructe și rod galerii în jurul sâmburelui. Spre toamnă, la începutul lunii septembrie, larvele se retrag pentru hibernare, constituind rezerva biologică pentru anul următor.

Plante atacate și mod de dăunare: Laspeyresia f. atacă atât fructele de prun sălbatic și cultivat cât și pe cele de cireș, piersic, cais. Atacul constă în distrugerea pulpei și a sâmburelui fructului și garnisirea acestora cu excremente.Larvele au un mod diferit de atac, în funcție de momentul apariției. Astfel, larvele generației I atacă fructele în zona pedunculară, acestea capată o culoare violacee și cad prematur. În urma atacului larvelor generatiei a II-a, fructele se maturează prematur, devin moi, cad și putrezesc pe sol. Aceste fructe prezintă scurgeri gomoase în zona orificiului prin care pătrunde larva. Larvele generației a doua provoacă cele mai mari pagube, de până la 80% din recoltă.

RECOMANDĂRI: Ca măsură de prevenire și reducerea rezervei biologice a dăunătorului, este foarte importantă adunarea fructelor căzute și distrugerea sau folosirea lor în diferite scopuri. Astfel, se reduce considerabil numărul adulților din prima generație și a larvelor hibernante ce vor produce infestări în următorul an. Instalarea braielor capcană în jurul tulpinii pomilor pentru capturarea larvelor ajută de asemenea la reducerea numărului de dăunători.
Capcanele feromonale s-au dovedit a fi eficiente deoarece dezorientează și capturează masculii, astfel, femelele rămân nefecundate.

Combaterea chimicăTratamentele fitosanitare se vor executa la timpul optim având în vedere principiul ca “neefectuarea unui tratament la timp, anulează efectul celorlalte anterioare”. La prepararea soluției se vor respecta dozele sau concentrațiile recomandate.
PERIOADA OPTIMĂ DE TRATAMENT: Tratamentul se va termina in 5-6 zile , cu repetare la 8 – 10 zile. Se va respecta principiul alternanței utilizând la alegere, unul din următoarele produse Protectia Plantelor, omologate în acest scop  după cum urmează:

1. Decis 25WG = 0,003 % ( 0,03 kg/ha ) + Captadin 50 PU = 0,25 % ( 2,5 kg/ha)  SAU
2. Lamdex 5 EC= 0,015 % ( 0,150L/ha ) + Signum = 0,05 % ( 0,5 kg/ha ).

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs
 

Cititi cu atentie eticheta produsului !!! Se pot utiliza şi alte produse recomandate în lista oficială PEST-EXPERT https://aloe.anfdf.ro/ (utilizator: guest si parola: guest) pentru testele avertizate.

Recomandări! La efectuarea tratamentelor chimice în zonele urbane, aliniamentele stradale, se vor lua următoarele măsuri:

  • Se va evita parcarea şi staţionarea mijloacelor de transport pe părţile carosabile pentru a nu stânjeni desfăşurarea lucrărilor, dar şi pentru că substanţele pentru protecţia plantelor utilizate pentru combatere sunt corosive.
  • Dacă în perioada recomandată intervin condiţii nefavorabile de lucru, tratamentul se va prelungi cu numărul de zile în care nu s-a putut lucra.
  • Luaţi măsurile ce se impun pentru protecţia mediului înconjurător!
  • Respectati cu strictete perioadele de remanență a produselor de protecțiia plantelor utilizate, a normelor de lucru, pe cele de securitate a muncii, de protectie a albinelor si a animalelor, conform Protocolului de colaborare nr. 3242/F/21.10 2016 dintre MADR – ANF si ROMAPIS, Ordinului comun nr. 45/1991/127/68/15b/1991 al Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Asociației Crescătorilor de Albine, din România,Ministerului Transporturilor, Ministerul Mediului, Departamentului pentru Administrație locală, privind unele măsuri pentru protecția familiilor de albine împotriva intoxicațiilor cu pesticide și a Legii nr. 383/2013 a apiculturii și Legea nr. 280/2015, privind modificarea legii apiculturii.
×

Te ajutăm
să ai grijă de plantele tale

Dacă nu ai găsit încă soluții în articolele noastre sau în discuțiile precendete, începe o discuție nouă iar specialiștii noștri îți vor sări în ajutor.

Discuție nouă despre

ÎNCEPE O DISCUȚIE DESPRE
Alege

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec

Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.


Vrei să afli și mai multe?

Specialiștii noștri participă la discuțiile comunității botaniștii cu informații și soluții utile.
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.
Citește discuțiile