Buletin de avertizare nr. 53 – tratamente Mar, Par

Publicat pe: 7 mai 2018 Modificat pe: 10 mai 2024

buletin-avertizare-fainare-frunze-mar

Conditiile climatice din ultimele zile au favorizat aparitia si dezvoltarea unor boli: MONILIOZA(Monilinia laxa și fructigena),RAPĂN (Venturia inaequalis și pyrina), FĂINARE (Podosphaera leucotricha),FOCUL BACTERIAN (Erwinia amylovora) etc si daunatori:VIERMELE MĂRULUI ( Laspeyresia pomonella) ,  generatia a-I-a VIESPEA MARULUI (Hoplocampa testudinea), VIESPEA PARULUI (Janus compressus) PURICELE MELIFER (Psylla pyricola), OMIZI DEFOLIATOARE, AFIDE, MOLII DEFOLIATOARE care poate/pot cauza pierderi importante la culturile MĂR ȘI PĂR.

Scurtă descriere a bolii sau dăunătorului: Adultul are corpul de culoare galbenă, cu capul și antenele roșcate. Toracele și picioarele sunt galbene. Lungime corpului este 6-7 mm. Larva este de culoare cenușie-gălbuie, cu capul brun-roșcat.
Prezintă o generație pe an și iernează în sol la 5-15 cm, ca larva complet dezvoltată, într-un cocon de mătase. Femela depune cate un ou, într-o incizie realizată cu ovipozitorul în receptacul, în zona caliciului. Larvele apar în luna mai și merg pe suprafața fructelor rozând la început numai coaja, apoi intră în fruct și consuma semințele. Atacă fructele de măr care prezintă galerii superficiale în zona caliciului. În urma atacului fructele rămân pipernicite și cad.
Viespea perelor au corpul și antenele brune-gălbui, picioarele gălbui, iar mezonotul și abdomenul negre. Lungimea corpului 4-6 mm. Ouale sunt albe-translucide, iar larvele gălbui, cu câte o pată frontală brună. Lungimea corpului: 7-8 mm. Nimfele sunt galbene protejate de coconi.
Când pomi sunt în floare, in sepale se pot vedea ouăle, sub forma unor puncte bombate, ruginii. Când perele au mărimea unei alune și sunt atacate, prezintă orificii de ieșire a larvelor. Viespea este răspândită îndeosebi în livezi de peri din zona silvostepei și a pădurilor de stejar.
Larvele pătrund în receptacul și distrug pulpa fructelor, făcând o galerie circulară sub locul de inserție al staminelor, apoi pătrund în fructe și distrug semințele. La completa lor dezvoltare larvele pătrund în sol la o adâncime de 3-10 cm, unde î-și confecționează coconi.

În plantatiile de  MĂR ȘI PĂR  Aplicați tratamentul dimineața sau seara. Evitați orele zilei cu temperatură aerului peste 22 grade C. 

Perioada optimă de tratament: cand fructul are marimea unei alune (5-10 mm diametru). Urmatorul tratament se va efectua dupa 10-12 zile cand fructul are marimea unei nuci cu diametrul de 2-2,5 cm. Ambele tratamente pot fi considerate ca OBLIGATORII.Se recomanda ca in amestecul complexat sa se adauge un ingrasamant foliar sarac in azot si bogat in fosfor si potasiu. Cantitatea de solutie la hectar este de 1500 litri.

Pentru prevenire și combatere recomandam tratamente in vegetatie dupa cum urmeaza:

FUNGICIDE DE CONTACT:

  • CAPTAN 80 WP DG-0,15% (patarea alba a frunzelor si entonosporioza la par) sau
  • DITHANE M-45-0.2% (rapan,monilioza fructelor) sau
  • VONDOZEB-0,2% (rapan,monilioza fructelor) sau
  • MERPAN 50 WP-0,25% (rapan,monilioza fructelor,fainare) sau
  • SCORE 250 EC-0,015% (rapan,fainare) sau
  • CUPROXAT FLOWABLE-0,35% (rapan,foc bacterian,monilioza) sau
  • TOPSIN M 70-0,07% (rapan,fainare,monilioza fructelor) sau
  • BOUILLE BORDELAISE WDG-0,5% (foc bacterian,rapan) sau
  • ZEAMA BORDELEZA TIP ,,MIF”-0,5% (foc bacterian,rapan)

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

FUNGICIDE SISTEMICE:

  • CLARINET-0,1% (rapan-infectii primare,fainare) sau
  • LUNA EXPERIENCE 400 SC-0,05% (rapan,fainare) sau
  • MACCANI-0,15% (rapan,fainare) sau
  • BELLIS-0,8 Kg/Ha (rapan, fainare, boli de depozit) -mod de actiune: preventiv, eredicativ si curativ

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

INSECTICIDE:

  • FASTAC 10 EC-0,02% (viermele merelor,paduchele lanos,minierul marmorat,linear,circular,afide) sau
  • KAISO SORBIE 5 EG-0,015% (viermele marului,afide,omida miniera) sau
  • KARATE ZEON-0,015% (omida paroasa a dudului,stejarului,fluturele cu abdomen auriu,viermele merelor, minierul marmorat, circular, linear al marului,afide, puricele melifer al părului).

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Se pot utiliza şi alte produse recomandate în lista oficială PEST-EXPERT https://aloe.anfdf.ro/ (utilizator: guest si parola: guest) pentru testele avertizate.

Recomandări! La efectuarea tratamentelor chimice în zonele urbane, aliniamentele stradale, se vor lua următoarele măsuri:

  • Se va evita parcarea şi staţionarea mijloacelor de transport pe părţile carosabile pentru a nu stânjeni desfăşurarea lucrărilor, dar şi pentru că substanţele pentru protecţia plantelor utilizate pentru combatere sunt corosive.
  • Dacă în perioada recomandată intervin condiţii nefavorabile de lucru, tratamentul se va prelungi cu numărul de zile în care nu s-a putut lucra.
  • Luaţi măsurile ce se impun pentru protecţia mediului înconjurător!
  • Respectati cu strictete perioadele de remanență a produselor de protecțiia plantelor utilizate, a normelor de lucru, pe cele de securitate a muncii, de protectie a albinelor si a animalelor, conform Protocolului de colaborare nr. 3242/F/21.10 2016 dintre MADR – ANF si ROMAPIS, Ordinului comun nr. 45/1991/127/68/15b/1991 al Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Asociației Crescătorilor de Albine, din România,Ministerului Transporturilor, Ministerul Mediului, Departamentului pentru Administrație locală, privind unele măsuri pentru protecția familiilor de albine împotriva intoxicațiilor cu pesticide și a Legii nr. 383/2013 a apiculturii și Legea nr. 280/2015, privind modificarea legii apiculturii.
×

Te ajutăm
să ai grijă de plantele tale

Dacă nu ai găsit încă soluții în articolele noastre sau în discuțiile precendete, începe o discuție nouă iar specialiștii noștri îți vor sări în ajutor.

Discuție nouă despre

ÎNCEPE O DISCUȚIE DESPRE
Alege

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec

Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.


Vrei să afli și mai multe?

Specialiștii noștri participă la discuțiile comunității botaniștii cu informații și soluții utile.
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.
Citește discuțiile