Buletin de avertizare nr. 46 – tratamente Tradafiri

Buletin de avertizare nr. 46 – tratamente Trandafiri

Tom Botanistul, ajutor in gradina acum 8 luni

În perioada următoare, când factorii climatici permit, se va efectua un tratament fitosanitar deoarece conditiile climatice din ultima perioada au favorizat aparitia si evolutia daunatorului/bolii: Sphaeroteca P. (fainare) care poate cauza pierderi importante la cultura trandafir, coacaz și zmeur.
La trandafir, coacaz și zmeur- Pentru prevenire și combatere se recomandă executarea tratamentului la dezmugurit – pentru formele de rezistență.

Scurta descriere a bolii sau dăunătorului: Aceasta ciuperca se manifesta pe toate organele aeriene ale plantei. Pe ambele fete ale frunzelor atacate, apar pete albicioase de diferite forme si marimi. Tesuturile atacate sunt necrozate, fruzele se rasucesc, iar in final se usuca. Lastarii tineri sunt acoperiti de o plasa alba miceliana. In caz de atac sever acestia se usuca.

Alte recomandari la apariția bolilor și dăunătorilor

Combaterea chimică – Pentru o mai bună eficacitate biologică, dar și economică se recomandă efectuarea unui singur tratament cu puțin inainte de intrarea în vegetație, atunci când formele hibernante ale insectelor devin active și sunt mult mai vulnerabile.
Tratamentul se va realiza după încheierea tăierilor de rodire şi igienizare la trandafir, coacaz și zmeur, utilizând la alegere, unul din următoarele produse ppp, omologate în acest scop după cum urmează:
1. TILT 250 EC – 0,02% sau
2. SHAVIT 25 EC- 0,05%

Se pot utiliza şi alte produse recomandate în lista oficială PEST-EXPERT https://aloe.anfdf.ro/ (utilizator: guest si parola: guest) pentru testele avertizate.

Perioada optimă de tratament: Tratamentul se executa dupa efectuarea taierilor.
Recomandări: La efectuarea tratamentelor chimice în zonele urbane, aliniamentele stradale, se vor lua următoarele măsuri:
– Se va evita parcarea şi staţionarea mijloacelor de transport pe părţile carosabile pentru a nu stânjeni desfăşurarea lucrărilor, dar şi pentru că substanţele pentru protecţia plantelor utilizate pentru combatere sunt corosive.
Alte recomandări: Dacă în perioada recomandată intervin condiţii nefavorabile de lucru, tratamentul se va prelungi cu numărul de zile în care nu s-a putut lucra.

Luaţi măsurile ce se impun pentru protecţia mediului înconjurător!

Buna! Ai nevoie de ajutor?

Am nevoie de ajutor

2 comentarii la “Buletin de avertizare nr. 46 – tratamente Trandafiri

  1. Va rog frumos sa-mi spuneti ce trebuie sa fac ,ca am multe flori la trandafiri care in stadiu de boboc,se vestejesc,ca arsi de soare,se maronesc petalelor.Cu ce trebuie sa-i tratez ?Multumesc.

    • Au fost temperaturi ridicate in zona dumneavoastra? Pe frunze apare vreun simptom? Ati udat trandafirii? Daca da, la ce interval de timp?

Alătură-te discuției:

*