Bob, informatii despre infiintare, tehnologia de cultura si recoltare

Bob – leguminoasa pentru boabe care face parte din tribul Vicieae, genul Vicia. Specia cultivata este Vicia faba. Semintele acestei plante sunt folosite sub diverse forme in alimentatia omului, insa si in furajarea animalelor in anumite proportii, in combinatie cu alte nutreturi. Planta intreaga se mai poate utiliza ca ingrasamant verde sau ca nutret-siloz. 

Particularitati botanice

Radacina este de tipul II, cu pivotul principal bine dezvoltat si multe ramificatii. Pana la adancimea de 12 cm, nodozitatile se formeaza de peste 75%.

Tulpina este fistuloasa, cu 4 muchii, inalta de 100-150 cm, slab ramificata.
Frunzele sunt paripenate, cu 2-3 perechi de foliole mari, eliptice. Stipelele au forma ovoid-lanceolate, sunt mari si adeseori cu secretii nectarifere extraflorale, de aceea, sunt cautate de afide.
Florile de bob sunt grupate cate 3-6 in raceme, iar procentul de legare este cuprins intre 11-20% fiind dependent, in special de conditiile climatice din perioada legarii. Polenizarea este autogama, dar este frecventa si alogamia. 

Fructele (pastaile) au o lungime de 5-10 cm si devin negre la maturitate. Din pastaile legate doar 66-67% ajung la maturitate, iar celelalte cad dupa fecundare. In pastaie sunt 3-5 seminte cu forme si marimi diferite.

La bobul mijlociu perioada de vegetatie este de aproximativ 130 zile, dintre care 50 de zile de la semanat la aparitia florilor, apoi inca 20 zile pana la formarea pastailor si inca 60 de zile de la formarea pastailor la maturitate. Perioada de vegetatie e mai scurta in anii secetosi si cu temperaturi mai ridicate. 

Cerinte fata de clima si sol

temperatura bob

Temperatura

Bobul are nevoie de un climat umed si racoros, suma de grade fiind de aproximativ 1800 °C, dupa anumite cercetari. Plantula de bob suporta ingheturi de pana la -5°C, iar pe parcursul perioadei de vegetatiei are nevoie de temperaturi moderate. In fenofaza de inflorire, optimul este de 15-20°C.

Umiditatea
Fata de apa are cerinte ridicate, bobul fiind sensibil la seceta, in special in perioada de inflorire (provoaca caderea florilor). In zonele secetoase intervine atacul mai accentuat al afidelor, ceea ce duce la scaderea semnificativa a productiei. 

Sol 
Prefera solurile fertile, luto-argiloase, cu reactie neutra sau usor alcalina. Daca pH-ul este sub 6, planta cat si sistemul simbiotic sufera, productiile fiind mai mici. Poate valorifica si solurile mai grele, argiloase si mai umede, doar daca sunt structurate. Pe solurile nisipoase poate fi cultivat, insa doar daca panza de apa freatica este la circa 1 m sau daca regimul de ploi este bogat.

Tehnologia de cultura

Cu exceptia leguminoaselor, bobul se poate semana dupa orice cultura, iar dupa bob poate fi cultivata orice cultura (fara leguminoase).

Fertilizare

Bobul reactioneaza bine la fertilizarea cu fosfor, potasiu, uneori si cu azot, iar sporuri de productie s-au obtinut prin fertilizarea cu microelemente, de exemplu, bor, cupru, molibden etc., pe solurile cu carente in aceste elemente. Astfel, se pot aplica ingrasaminte specifice, iar dozele se stabilesc in urma analizelor agrochimice ale solului.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Lucrarile solului

bob lucrarile solului

Se realizeaza imediat dupa eliberarea terenului de catre planta premergatoare. In functie de planta premergatoare, se va efectua lucrarea de dezmiristit, ce are scopul de a marunti buruienile, resturile vegetale (miristea) si stratul superficial al solului.

Aratura se va realiza cat mai curand posibil, la adancimea de 25-30 cm. In primavara, terenul se va lucra cat mai timpuriu posibil, doar dupa ce apa s-a scurs in profunzime, pentru a evita compactarea exagerata a solului prin trecerea agregatelor agricole. Lucrarile solului se adapteaza in functie de planta premergatoare. 

Samanta si semanatul

Semintele trebuie sa aiba o puritate de peste 97%, iar germinatia peste 85%. Se seamana cat mai timpuriu, cand in sol are o temperatura de 4-5°C. Pentru germinatie se foloseste umiditatea zapezii, plantele scapa si de atacul afidelor si ajung la maturitate mai devreme.
Densitatea la semanat este de 40-60 plante pe mp.
Adancimea de semanat este de 6-8 cm, in functie de umiditatea si textura solului.
La bobusor cantitatea de samanta este de 180-220 Kg/ha si 250-300 Kg/ha la bobul mare. 

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Lucrari de ingrijire

Lucrarile de ingrijire constau in distrugerea crustei (inainte si dupa rasarire) si combaterea buruienilor si a daunatorilor. Astfel, dupa ce plantele au 10 cm se fac 2-3 prasile mecanice, completate de prasile manuale.
Combaterea buruienilor se face prin aplicarea erbicidelor specifice, iar daunatorii ce pot afecta cultura bobului, respectiv gargarita (Bruchus rufimanus), paduchele negru (Aphis fabae), precum si alti daunatori, se combat utilizand insecticide specifice. 

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Recoltare

Recoltarea se face in doua faze, deoarece boabele se matureaza esalonat. Astfel, recoltarea se realizeaza cand ⅔ din pastai sunt mature, se taie plantele, iar dupa 2-4 zile (dupa ce s-au uscat) se treiera. De asemenea, recoltatul se poate face si direct cu combina, cand 90% din seminte au ajuns la maturitate, facandu-se la combina adaptarile necesare recoltarii bobului. 

×

Te ajutăm
să ai grijă de plantele tale

Dacă nu ai găsit încă soluții în articolele noastre sau în discuțiile precendete, începe o discuție nouă iar specialiștii noștri îți vor sări în ajutor.

Discuție nouă despre

ÎNCEPE O DISCUȚIE DESPRE
Alege

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec

Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.


Vrei să afli și mai multe?

Specialiștii noștri participă la discuțiile comunității botaniștii cu informații și soluții utile.
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.
Citește discuțiile