Bame, informatii despre tehnologia de cultura

Publicat pe: 8 octombrie 2021 Modificat pe: 11 mai 2024

bame-infiintare-ingrijire-sfaturi
bame-cultura

Bama (Abelmoschus esculentus), cunoscuta si sub denumirea de Hibiscus esculentus, este o planta anuala cultivata pentru fructele sale comestibile. Apartine familiei botanice Malvaceae, genului Abelmoschus. Bamele reprezinta o sursa remarcabila de proteine, grasimi, carbohidrati, dar si vitamine si minerale, fiind consumate ca atare sau in diverse preparate culinare: supe, tocanite, sosuri, salate, diverse alte mancaruri si muraturi. Polizaharidele obtinute din bame sunt adesea utilizate la prepararea inghetatei, a chipsurilor sau in diverse alte produse alimentare. In plus, bamele au intrebuintari medicinale si sunt folosite in industria medicamentelor.

Originea speciei este discutata, cel mai probabil provine din nord-estul Africii. Exista dovezi legate de cultivarea speciei in Egipt inca din cele mai vechi timpuri. In prezent, bamele sunt cultivate in majoritatea regiunilor tropicale si subtropicale, respectiv in zonele temperate calduroase. In Romania sunt cultivate pe suprafete restranse, in regiunile sudice.

Particularitati botanice

Bama este o planta anuala ce poate atinge inaltimi de 1-2 m, are tulpina erecta, cu numeroase ramificatii laterale. Frunzele sunt mari, palmat-lobate, pe margini dintate si cu petiol lung de pana la 40-50 cm. Florile sunt de dimensiuni mari, cu zona centrala bazala bruna, violet sau rosie, in rest galbene. Fructele sunt lungi de 10-30 cm, de tip capsula, cu 5-6 muchii longitudinale. In tinerete sunt verzi sau violacee, la maturitate se brunifica si se lemnifica. Fiecare fruct prezinta 10-20, uneori pana la 100 de seminte globuloase, de culoare cenusie sau verde.  Pe tulpini, pe frunze si pe fructe (in functie de cultivar) se pot observa niste perisori mici, aspri, intepatori. Bama prezinta o radacina principala pivotanta, ce patrunde pana la 0.7 m adancime in sol, respectiv numeroase radacini secundare putin ramificate.

Cultivaruri

In Romania sunt intalnite urmatoarele cultivaruri: Ela, Clemson spineless, Acme, Bella, Burgundy, Star F1 etc.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs
Cerinte fata de clima si sol

Bamele sunt adaptate climatului calduros, semintele germineaza la temperaturi de peste 15℃, iar temperatura optima pentru crestere, dezvoltare, inflorire si fructificare este intre 20-30℃. Nu rezista la temperaturi mai scazute de 10-12℃ si prefera umiditatea ridicata a aerului si al solului. Plantele rezista in conditii de umiditate scazuta, insa vegetatia este slaba, iar inflorirea si fructificatia lipseste. Desi bamele rezista pe solurile sarace, productivitatile satisfacatoare se obtin pe soluri usoare, bine drenate, aprovizionate cu materie organica, cu reactie neutra sau slab alcalina. In ceea ce priveste lumina, plantele de bama sunt pretentioase, nu suporta umbrirea.

Tehnologie de cultivare a bamelor
Pregatirea terenului
lucrarile.solului.bame

Ca specii premergatoare, se recomanda tomatele, ardeii, vinetele, varza sau alte legume inrudite cu acestea. Pregatirea terenului incepe in toamna anului precedent cultivarii bamelor, cu nivelarea si fertilizarea. Cantitatile de ingrasamant se stabilesc in functie de caracteristicile solului, determinate pe baza cartarii prealabile. Primavara se revine cu fertilizarea si maruntirea solului si erbicidarea, inainte de infiintarea culturii, daca este necesar. Solul se poate modela exact inainte de semanare, sau se poate lasa nemodelat.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs
Semanatul

Bamele se inmultesc pe cale germinativa, din seminte. Capsulele destinate productiei de seminte pentru anul urmator de productie se lasa pe plante pana la maturitatea completa. Cand sunt brunificate si lemnificate, capsulele se culeg cu grija si se depoziteaza intr-un loc ferit de umiditate. Semintele se extrag manual din capsule inainte de semanare. Pentru rasarire rapida si uniforma, semintele pot fi inmuiate in apa sau in diverse substante chimice. Perioada optima pentru semanaturile in camp este finalul lunii mai, cu distante de 75-80 cm intre randuri si cca. 15 cm intre plantele pe rand. Adancimea de semanare este de 3-4 cm, iar necesarul de seminte pentru un hectar de cultura este de 40-50 kg.

Lucrarile de intretinere

Intretinerea presupune udarea, rarirea sau completarea culturii, eliminarea buruienilor (prin prasile manuale sau mecanice), afanarea periodica a solului, aplicarea fertilizarii faziale si a tratamentelor preventive si de combatere a bolilor si daunatorilor. Udarile se realizeaza cu volume de 350-400 m3/ha/udare, de cate ori se considera necesar pentru pastrarea umiditatii solului la nivel optim, ridicat. La noi in tara, 4-5 udari sunt suficiente intr-un sezon de vegetatie, cu exceptia anilor secetosi.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs
Recoltarea

Bamele se recolteaza in functie de utilizarea lor: 

  • pentru consum ca atare se recolteaza bamele de 4-7 cm,
  • pentru diverse preparate culinare fierte si prajite sunt potrivite bamele de 1,5-7 cm,
  • pentru conserve si muraturi sunt potrivite bamele mai mici, de pana la 4 cm lungime.

Recoltarea bamelor se intinde pe o perioada indelungata, de la mijlocul lunii iulie pana in septembrie. Fructele sunt potrivite pentru consum dupa 5-10 zile de la inflorire. Cresterea fructelor este rapida, astfel se recomanda ca recoltarea sa se realizeze zilnic sau o data la doua zile. In caz contrar, capsulele devin nepotrivite pentru consum, ajung la dimensiuni prea mari, se maturizeaza, isi schimba culoarea si se lemnifica. Culegatorii trebuie sa fie echipati cu manusi care sa ii protejeze de perisorii aspri ai plantelor. Productivitatea este de cca. 6-7 t/ha de cultura.

In plus:
  • Capsulele de bama culese pot fi pastrate timp de cateva zile, insa calitatea lor scade rapid. Se recomanda comercializarea imediata a bamelor culese.
  • Semintele pot fi pastrate timp de 4-5 ani.
  • Cele mai mari suprafete cultivate cu bama se regasesc in India, Nigeria si Sudan.
×

Te ajutăm
să ai grijă de plantele tale

Dacă nu ai găsit încă soluții în articolele noastre sau în discuțiile precendete, începe o discuție nouă iar specialiștii noștri îți vor sări în ajutor.

Discuție nouă despre

ÎNCEPE O DISCUȚIE DESPRE
Alege

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec

Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.


Vrei să afli și mai multe?

Specialiștii noștri participă la discuțiile comunității botaniștii cu informații și soluții utile.
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.
Citește discuțiile