Antracnoza nucului este o boala raspandita in unele tari din Europa, Asia si America, fiind considerata una din bolile cele mai frecvente ale nucului. Boala este frecventa si aduce pagube in plantatiile din tara noastra.
Simptome
Atacul se manifesta pe frunze si fructe aflate in diferite stadii de dezvoltare si mai rar pe lastari. Pe partea superioara a frunzelor apar la inceput pete mici (2-5 mm diametru), brune, mai mult sau mai putin circulare. Mai tarziu, aceste pete ce sunt situate intre nervuri conflueaza si treptat se maresc.
Pe partea inferioara a foliolelor in dreptul petelor se observa mici punctisoare negre, cu o dispunere concentrica. Ca urmare a atacului, frunzele se brunifica, se usuca si cad. De asemenea, maturarea fructelor si a lastarilor este anormala.
Pe fructele tinere atacate de antracnoza nucului apar pete mici, circulare, brune, adancite in pericarp si ca urmare a atacului fructele raman mici, se innegresc si cad. Pe ramurile tinere atacate apar pete brune, alungite, care se adancesc in substrat avand aspectul unor cancere deschise.
Agentul patogen
Gnomonia juglandis, ciuperca ierneaza sub forma de peritecii in frunzele cazute pe sol. Si sub forma de miceliu de rezistenta in scoarta ramurilor.
Prevenire si combatere
Se recomanda strangerea si distugerea prin ardere a frunzelor cazute sau ingroparea lor prin aratura adanca. Lastarii atacati se vor taia si arde. Tratamentele chimice se vor aplica odata cu pornirea in vegetatie a pomilor si se repeta pe toata perioada de vegetatie. Se recomanda aplicarea fungicidelor specifice;