Antracnoza nucului (Gnomonia juglandis) – identificare si combatere

Publicat pe: 23 septembrie 2016 Modificat pe: 10 mai 2024

antracnoza-nucului-identificare-tratamente

Antracnoza nucului este o boala raspandita in unele tari din Europa, Asia si America, fiind considerata una din bolile cele mai frecvente ale nucului. Boala este frecventa si aduce pagube in plantatiile din tara noastra.

Simptome

Atacul se manifesta pe frunze si fructe aflate in diferite stadii de dezvoltare si mai rar pe lastari. Pe partea superioara a frunzelor apar la inceput pete mici (2-5 mm diametru), brune, mai mult sau mai putin circulare. Mai tarziu, aceste pete ce sunt situate intre nervuri conflueaza si treptat se maresc.

Pe partea inferioara a foliolelor in dreptul petelor se observa mici punctisoare negre, cu o dispunere concentrica. Ca urmare a atacului, frunzele se brunifica, se usuca si cad. De asemenea, maturarea fructelor si a lastarilor este anormala.

Pe fructele tinere atacate de antracnoza nucului apar pete mici, circulare, brune, adancite in pericarp si ca urmare a atacului fructele raman mici, se innegresc si cad. Pe ramurile tinere atacate apar pete brune, alungite, care se adancesc in substrat avand aspectul unor cancere deschise.



Agentul patogen

Gnomonia juglandis, ciuperca ierneaza sub forma de peritecii in frunzele cazute pe sol. Si sub forma de miceliu de rezistenta in scoarta ramurilor.

Prevenire si combatere

Se recomanda strangerea si distugerea prin ardere a frunzelor cazute sau ingroparea lor prin aratura adanca. Lastarii atacati se vor taia si arde. Tratamentele chimice se vor aplica odata cu pornirea in vegetatie a pomilor si se repeta pe toata perioada de vegetatie. Se recomanda aplicarea fungicidelor specifice.

×

Te ajutăm
să ai grijă de plantele tale

Dacă nu ai găsit încă soluții în articolele noastre sau în discuțiile precendete, începe o discuție nouă iar specialiștii noștri îți vor sări în ajutor.

Discuție nouă despre

ÎNCEPE O DISCUȚIE DESPRE
Alege

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec

Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.


Vrei să afli și mai multe?

Specialiștii noștri participă la discuțiile comunității botaniștii cu informații și soluții utile.
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.
Citește discuțiile