Amplasarea plantelor de interior in functie de factorii ambientali

amplasarea.plantelor
amplasarea.plantelor

Preferintele plantelor fata de conditiile de mediu sunt strans legate de arealul natural al fiecarei plante in parte, respectiv de conditiile de mediu specifice zonei respective. Vigoarea, cresterea, inflorirea si starea de sanatate a plantelor de interior este strans legata de factorii ambientali: lumina, temperatura, umiditatea aerului, curentii de aer etc. De aceea, trebuie sa acordam o atentie speciala in ceea ce priveste amplasarea plantelor in interiorul locuintei noastre. Deoarece mutarea dintr-un loc in altul poate provoca stres fiziologic plantelor (manifestat prin ofilirea partiala sau totala a frunzelor, aparitia unor decolorari sau pete pe tulpini sau pe frunze etc.), se recomanda alegerea unui loc potrivit pentru fiecare planta in parte, in functie de cerintele specifice, inca de la achizitionarea/primirea acesteia.

In momentul in care ajungem acasa cu noua planta, este indicat sa ne documentam in privinta necesitatilor specifice plantei in cauza. In cazul achizitionarii plantei, eticheta poate fi de ajutor, pe ea regasindu-se de regula denumirea plantei si conditiile principale de mediu si de ingrijire recomandate. Daca aceasta eticheta lipseste, atunci apelam la cartile si revistele de specialitate sau la sursele de informare online.

Lumina
amplasarea.plantelor

Primul aspect care trebuie sa il avem in vedere la alegerea amplasamentului unei plante este lumina. In timp ce unele plante vegeteaza bine in lumina plina, sau chiar in razele directe ale soarelui, altele prefera lumina indirecta si umbra.

Putem intampina doua situatii:
  1. Achizitionarea plantelor in functie de locul prestabilit, de exemplu:
    • Pentru pervazul unui geam cu orientare sudica sau in apropierea acestuia (lumina directa), vom alege specii iubitoare de soare si lumina din belsug, precum: plante suculente (Aloe, Kalanchoe, cactusi etc.), Yucca, bonsai, Strelitzia, iasomie, Aechmea, Gynura, bananier, avocado, ananas, maslin, citrice, Araucaria, Gerbera, palmieri etc. Totusi, razele puternice ale soarelui pot provoca arsuri majoritatii plantelor, de aceea, in perioada verii se recomanda amplasarea unei perdele fine intre geam si planta, acesta avand rolul de filtrare a luminii directe.
    • Pentru pervazul unui geam cu orientare estica sau vestica si proximitatea acestuia (lumina mai puternica doar cateva ore pe zi), vom alege specii cu cerinte medii fata de lumina. Majoritatea speciilor de plante de interior se incadreaza in aceasta categorie: trandafir japonez, Cyclamen, Sansevieria, Chlorophytum, Azalee, Saintpaulia, Pachira, Monstera, Senecio, Begonia, Tillandsia, Ardisia, Zamioculcas, Tradescantia, Potos, Billbergia, ardei decorativ, Alocasia, Oxalis, steaua de craciun etc.
    • Pentru pervazul unui geam cu orientare nordica si aproximitatea acestuia, precum si in alte spatii partial inchise, umbrite, se pot alege specii adaptate la aceste conditii, precum: Calathea, Hedera, ferigi, Aspidistra, Sansevieria etc.
amplasarea.plantelor
  1. Cautarea unui loc potrivit in locuinta, pentru o planta achizitionata/primita:
    • Pentru plantele iubitoare de lumina directa, vom cauta un loc in apropierea unei ferestre cu orientare sudica, sud-estica sau sud-vestica (ex. plante suculente, Yucca, bonsai, Strelitzia, iasomie, Aechmea, Gynura, bananier, avocado, ananas, maslin, citrice, Araucaria, Gerbera, palmieri etc.).
    • Pentru plantele care prefera lumina in cantitate moderata, vom cauta un loc in apropierea unei ferestre cu orientare estica sau vestica (ex. trandafir japonez, Cyclamen, Sansevieria, Chlorophytum, Azalee, Saintpaulia, Pachira, Monstera, Senecio, Begonia, Tillandsia, Ardisia, Zamioculcas, Tradescantia, Potos, Billbergia, ardei decorativ, Alocasia, Oxalis, steaua de craciun etc.).
    • Pentru plantele care suporta semiumbra si umbra, vom cauta un loc in apropierea unei ferestre cu orientare nordica sau in alte spatii partial inchise, umbrite (ex. Calathea, Hedera, ferigi, Aspidistra, Sansevieria etc.).
Temperatura

Temperatura optima pentru fiecare specie de planta in parte, se regaseste pe eticheta acestuia, respectiv in carti si reviste de specialitate sau in mediul online, precum si in articolele noastre.

Senecio, Capsicum, ferigile, Craciunita (Euphorbia) si Sanseviera sunt doar cateva dintre plantele adaptate la temperaturile mai scazute. La extrema cealalta regasim speciile care prefera temperaturile ridicate, precum Philodendron, Strelitzia, Passiflora, Guzmania, Fittonia, ananas, mango si alte specii exotice.

In cazul unor plante de interior, pe eticheta este specificata temperatura optima pentru perioada de vegetatie si cea pentru perioada de repaus sau de hibernare, daca este cazul. Unele specii necesita perioada de hibernare in conditii de temperatura mai scazuta, iar in caz contrar acestea nu vor inflori in urmatorul sezon de vegetatie. Dintre plantele la care hibernarea la temperaturi mai scazute este recomandata, amintim: leandrii, muscate, iasomie, Clivia, Plumeria, cactusii, Bougainvillea, Dipladenia, gerbera, Acalypha, Senecio, Abutilon etc. Aceste specii sunt de regula mutate dintr-o incapere in alta la finalul toamnei si la inceputul primaverii.

Oscilatia intre temperatura din timpul zilei si cea din timpul noptii este un alt factor important in cazul unor specii ornamentale, precum muscatele sau gerbera. Acestea prefera temperaturi de 18-24℃ in timpul zilei si 10-16℃ pe timpul noptii.

Atentie! Nu este recomandata asezarea plantelor in apropierea caloriferelor sau deasupra acestora, pe pervaz!

Umiditatea aerului

La alegerea locului potrivit pentru plante, trebuie sa avem in vedere cerintele speciei fata de umiditatea aerului. Speciile originare din zona tropicala prefera o umiditate mai ridicata a aerului (70-90%), pecand speciile care cresc in mod natural in zonele aride, vegeteaza bine in conditii de umiditate scazuta (40-50%). De regula, incaperea cu cea mai mare umiditate relativa dintr-o locuinta este baia. Daca patrunde suficienta lumina naturala in baie, putem amplasa cateva plante iubitoare de umiditate atmosferica ridicata aici.

amplasarea

Specii adaptate la aerul uscat: speciile suculente, Agave, leandru, muscate, gerbera etc.

Specii care prefera umiditatea moderata a aerului: Azalee, trandafirul chinezesc, Clivia, Fittonia, Oxalis, Aechmea, Hippeastrum, Saintpaulia etc.

Specii cu cerinte ridicate fata de umiditatea aerului: Strelitzia, cocotier si alti palmieri, Aglaonema, Ardisia, citrici, Orchidea, Monstera, iedera, Schefflera, Calathea, Billbergia, Plumeria, Fuchsia, Dracaena, Philodendron, Dipladenia, Vriesea etc.

amplasare umiditate
Umiditatea ridicata se poate asigura in diferite moduri pentru speciile care sunt amplasate intr-un mediu mai uscat:
  • Prin pulverizarea regulata a frunzelor cu apa dedurizata;
  • Amplasarea ghivecelor pe o tava cu diverse decoratiuni si apa (de exemplu pe pietre, scoici, margele, bile de argila expandate, muschi etc., fara ca ghiveciul sa fie in contact direct cu apa);
  • Amplasarea grupata a plantelor (astfel se creeaza un microclimat mai umed).

Umiditatea aerului trebuie corelata cu temperatura din incapere si cu umiditatea solului. Plante pot raspunde la umiditatea nepotrivita a aerului prin ofilirea unor frunze, prin caderea frunzelor, prin aparitia unor pete pe tulpini si frunze, prin producerea unor frunze de dimensiuni mai mici sau prin alte simptome specifice.

Aerisirea si curentii de aer
plantele si curentii de aer

Miscarea aerului in interiorul locuintei poate afecta pozitiv sau negativ diverse specii de plante. Pentru o vegetatie corespunzatoare, majoritatea plantelor de interior au nevoie de aerisire regulata. In lipsa aerisirii, umiditatea aerului creste, iar mucegaiurile isi fac rapid aparitia la suprafata solului din ghiveci. Totusi, amplasarea plantelor in curenti de aer pot afecta in mod negativ unele specii de plante. Astfel, trebuie sa alegem amplasamentul plantelor in functie de caile principale de aerisire, astfel incat speciile sensibile la curent sa nu fie amplasate intre doua geamuri, intre doua usi sau intre o usa si un geam, frecvent deschise. Dintre speciile cu sensibilitate ridicata la curentii de aer amintim Craciunita, Begonia, Codiaeum, Crinii, Orchideele, Crotonul, Ficusii etc.

In plus, aplicarea ingrasamintelor specifice ajuta plantele sa depaseasca mai repede stresul provocat de actiunea negativa a unor factori ambinetali nefavorabili.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs
Asocierea plantelor
amplasarea.plantelor

Daca dorim sa asezam mai multe plante intr-un loc, se recomanda asocierea plantelor cu cerinte similare. De exemplu, plantele iubitoare de lumina din abundenta si umiditate mare a aerului pot fi grupate in apropierea unui geam cu orientare sudica, iar plantele care au nevoie de temperaturi reduse si lumina redusa pentru hibernare (iarna), se pot grupa intr-o incapere care indeplineste aceste cerinte.

In momentul asocierii plantelor, pe langa cerintele de mediu al fiecarei plante in parte, trebuie sa acordam o atentie deosebita sanatatii plantelor care urmeaza a fi asociate. Se recomanda verificarea starii pamantului, al radacinilor (daca este posibil), al tulpinii, al frunzelor (pe ambele fete) si al florilor, daca este cazul. Daca o planta prezinta simptome specifice unor boli de origine patogena sau caracteristice atacului unor daunatori, aceasta se va izola, nicidecum nu se va aseza in apropierea altor plante sanatoase. Starea de sanatate a fiecarei plante se va verifica periodic, astfel incat aparitia bolilor sau al daunatorilor sa fie depistata din timp si combatuta.

×

Te ajutăm
să ai grijă de plantele tale

Dacă nu ai găsit încă soluții în articolele noastre sau în discuțiile precendete, începe o discuție nouă iar specialiștii noștri îți vor sări în ajutor.

Discuție nouă despre

amplasarea.plantelor
Amplasarea plantelor de interior in functie de factorii ambientali
Amplasarea plantelor de interior in functie de factorii ambientali

Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec


Vrei să afli și mai multe?

Specialiștii noștri participă la discuțiile comunității botaniștii cu informații și soluții utile.
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.
Citește discuțiile