Amplasarea plantelor de interior in functie de factorii ambientali

amplasarea.plantelor
amplasarea.plantelor

Preferintele plantelor fata de conditiile de mediu sunt strans legate de arealul natural al fiecarei plante in parte, respectiv de conditiile de mediu specifice zonei respective. Vigoarea, cresterea, inflorirea si starea de sanatate a plantelor de interior este strans legata de factorii ambientali. De aceea, trebuie sa acordam o atentie speciala in ceea ce priveste amplasarea plantelor in interiorul locuintei noastre. Cei mai importanti factori ambientali sunt: lumina, temperatura, umiditatea aerului si curentii de aer.

Intrucat mutarea dintr-un loc in altul poate provoca stres fiziologic plantelor, se recomanda alegerea unui loc potrivit pentru fiecare planta, inca de la achizitionarea acesteia. Stresul fiziologic se poate manifesta in mai multe feluri: prin ofilirea partiala sau totala a frunzelor, prin aparitia unor decolorari sau pete etc.

In momentul in care ajungem acasa cu noua planta, este indicat sa ne documentam in privinta necesitatilor speciei in cauza. Eticheta poate fi de ajutor, pe ea regasindu-se de regula denumirea plantei si cateva sfaturi utile. Daca aceasta eticheta lipseste, atunci apelam la cartile si revistele de specialitate sau la sursele de informare online.

Lumina
amplasarea.plantelor

Primul aspect care trebuie sa il avem in vedere la alegerea amplasamentului unei plante este lumina. In timp ce unele plante vegeteaza bine in lumina plina, altele prefera lumina indirecta si umbra.

Putem intampina doua situatii:
1. Achizitionarea plantelor in functie de locul prestabilit, de exemplu:
  • Pentru pervazul unui geam cu orientare sudica sau in apropierea acestuia (lumina directa), vom alege specii iubitoare de soare si lumina din belsug, precum: plante suculente (Aloe, Kalanchoe, cactusi etc.), Yucca, bonsai, Strelitzia, iasomie, Aechmea, Gynura, bananier, avocado, ananas, maslin, citrice, Araucaria, gerbera, palmieri etc. Totusi, razele puternice ale soarelui pot provoca arsuri majoritatii plantelor. De aceea, in perioada verii se recomanda amplasarea unei perdele fine intre geam si planta, acesta avand rolul de filtrare a luminii directe.
  • Pentru pervazul unui geam cu orientare estica sau vestica, vom alege specii cu cerinte medii fata de lumina. Aici, precum si in proximitatea acestor geamuri, lumina este mai puternica doar cateva ore pe zi. Majoritatea speciilor de plante de interior se incadreaza in aceasta categorie: trandafir japonez, Cyclamen, Sansevieria, Chlorophytum, Azalee, Saintpaulia, Pachira, Monstera, Senecio, Begonia, Tillandsia, Ardisia, Zamioculcas, Tradescantia, potos, Billbergia, ardei decorativ, Alocasia, Oxalis, steaua de craciun etc.
  • Pentru pervazul unui geam, se pot alege specii adaptate la aceste conditii, precum: Calathea, iedera, ferigi, Aspidistra, Sansevieria etc. Aceste specii sunt potrivite si pentru proximitatea ferestrelor cu orientare nordica, precum si in alte spatii partial inchise, umbrite.
amplasarea.plantelor
2. Cautarea unui loc potrivit in locuinta, pentru o planta achizitionata/primita:
  • Pentru plantele iubitoare de lumina directa, vom cauta un loc in apropierea unei ferestre cu orientare sudica, sud-estica sau sud-vestica. In aceasta categorie se incadreaza diverse plante suculente, Yucca, bonsai, Strelitzia, iasomie, Aechmea, Gynura, bananier, avocado, ananas, maslin, citrice, Araucaria, gerbera, palmieri etc.
  • Pentru plantele care prefera lumina moderata, vom cauta un loc in apropierea unei ferestre cu orientare estica sau vestica. Este cazul plantelor precum: trandafirul japonez, Cyclamen, Sansevieria, Chlorophytum, Azalee, Saintpaulia, Pachira, Monstera, Senecio, Begonia, Tillandsia, Ardisia, Zamioculcas, Tradescantia, potos, Billbergia, ardei decorativ, Alocasia, Oxalis, steaua de craciun si altele.
  • Pentru plantele care suporta semiumbra si umbra, vom cauta un loc in apropierea unei ferestre cu orientare nordica sau in alte spatii partial inchise, umbrite (ex. Calathea, iedera, ferigi, Aspidistra, Sansevieria etc.).
Temperatura

Temperatura optima este adesea inscrisa pe eticheta plantelor achizitionate. De asemenea, se poate afla din carti si reviste de specialitate sau in mediul online, precum si in articolele noastre.

Senecio, Capsicum, ferigile, Craciunita (Euphorbia) si Sanseviera sunt doar cateva dintre plantele adaptate la temperaturile mai scazute. La extrema cealalta regasim speciile care prefera temperaturile ridicate, precum Philodendron, Strelitzia, Passiflora, Guzmania, Fittonia, ananas, mango si alte specii exotice.

Unele specii necesita perioada de hibernare sau perioada de repaus relativ in conditii de temperatura mai scazuta. Daca nu sunt asigurate conditiile optime pentru repaus, unele plante nu infloresc in urmatorul sezon de vegetatie. De regula, pe eticheta plantelor este specificata atat temperatura optima pentru perioada de vegetatie si cea pentru perioada de repaus, daca este cazul. Dintre plantele la care este recomandata hibernarea la temperaturi mai scazute, se amintesc urmatoarele: leandru, muscate, iasomie, Clivia, Plumeria, cactusi, Bougainvillea, Dipladenia, gerbera, Acalypha, Senecio, Abutilon. Aceste specii sunt de regula mutate dintr-o incapere in alta la finalul toamnei si la inceputul primaverii.

Oscilatia intre temperatura din timpul zilei si cea din timpul noptii este importanta in cazul unor specii. De exemplu, muscatele sau gerbera prefera temperaturi de 18-24℃ in timpul zilei si 10-16℃ pe timpul noptii.

Atentie! Nu este recomandata asezarea plantelor in apropierea caloriferelor sau deasupra acestora, pe pervaz!

Umiditatea aerului

La alegerea locului potrivit pentru plante, trebuie sa avem in vedere cerintele speciei fata de umiditatea aerului. Speciile originare din zona tropicala prefera o umiditate mai ridicata a aerului (70-90%). In schimb, speciile care cresc in mod natural in zonele aride, vegeteaza bine in conditii de umiditate scazuta (40-50%). De regula, incaperea cu cea mai mare umiditate relativa dintr-o locuinta este baia. Daca patrunde suficienta lumina naturala in baie, putem amplasa cateva plante iubitoare de umiditate atmosferica ridicata aici.

amplasarea

Specii adaptate la aerul uscat: suculente, Agave, leandru, muscate, gerbera etc.

Specii care prefera umiditatea moderata a aerului: Azalee, trandafir chinezesc, Clivia, Fittonia, Oxalis, Aechmea, Hippeastrum, Saintpaulia etc.

Specii cu cerinte ridicate fata de umiditatea aerului: Strelitzia, cocotier si alti palmieri, Aglaonema, Ardisia, citrici, orchidee, Monstera, iedera, Schefflera, Calathea, Billbergia, Plumeria, Fuchsia, Dracaena, Philodendron, Dipladenia, Vriesea etc.

amplasare umiditate
Umiditatea ridicata se poate asigura in diferite moduri:
  • prin pulverizarea regulata a frunzelor cu apa dedurizata;
  • prin amplasarea ghivecelor pe o tava cu diverse decoratiuni si apa (pietre, scoici, margele etc.); este important ca ghiveciul sa nu fie in contact direct cu apa;
  • prin amplasarea plantelor in grupuri (astfel se creeaza un microclimat mai umed).

Umiditatea aerului trebuie corelata cu temperatura din incapere si cu umiditatea solului. Plante pot raspunde la umiditatea nepotrivita a aerului prin ofilirea unor frunze, prin caderea frunzelor, prin aparitia unor pete pe tulpini si frunze, prin producerea unor frunze de dimensiuni mai mici sau prin alte simptome specifice.

Aerisirea si curentii de aer
plantele si curentii de aer

Miscarea aerului in interiorul locuintei poate afecta pozitiv sau negativ diverse specii de plante. Pentru o vegetatie corespunzatoare, majoritatea plantelor de interior au nevoie de aerisire regulata. In lipsa aerisirii, umiditatea aerului creste, iar mucegaiurile isi fac rapid aparitia la suprafata solului din ghiveci. Totusi, amplasarea plantelor in curenti de aer pot afecta in mod negativ unele specii de plante. Astfel, trebuie sa alegem amplasamentul plantelor in functie de caile principale de aerisire. Se va evita amplasarea speciilor sensibile la curent intre doua cai de aerisire frecvent deschise (usi si geamuri). Dintre speciile cu sensibilitate ridicata la curentii de aer amintim Craciunita, Begonia, Codiaeum, crinii, orchideele, crotonul, ficusii etc.

Aplicarea ingrasamintelor specifice ajuta plantele sa depaseasca mai repede stresul provocat de actiunea negativa a unor factori ambinetali nefavorabili.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs
Asocierea plantelor
amplasarea.plantelor

Daca dorim sa asezam mai multe plante intr-un loc, se recomanda asocierea plantelor cu cerinte similare. De exemplu, plantele iubitoare de lumina din abundenta si umiditate mare a aerului pot fi grupate in apropierea unui geam cu orientare sudica, iar plantele care au nevoie de temperaturi reduse si lumina redusa pentru hibernare (iarna), se pot grupa intr-o incapere care indeplineste aceste cerinte.

In momentul asocierii plantelor, pe langa cerintele de mediu al fiecarei plante in parte, trebuie sa acordam o atentie deosebita sanatatii plantelor care urmeaza a fi asociate. Se recomanda verificarea starii pamantului, al radacinilor (daca este posibil), tulpinii, frunzelor (pe ambele fete) si florilor, daca este cazul. Daca o planta prezinta simptome specifice unor boli de origine patogena sau caracteristice atacului unor daunatori, aceasta se va izola, nicidecum nu se va aseza in apropierea altor plante sanatoase. Starea de sanatate a fiecarei plante se va verifica periodic, astfel incat aparitia bolilor sau al daunatorilor sa fie depistata din timp si combatuta.

×

Te ajutăm
să ai grijă de plantele tale

Dacă nu ai găsit încă soluții în articolele noastre sau în discuțiile precendete, începe o discuție nouă iar specialiștii noștri îți vor sări în ajutor.

Discuție nouă despre

ÎNCEPE O DISCUȚIE DESPRE
Alege

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec

Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.


Vrei să afli și mai multe?

Specialiștii noștri participă la discuțiile comunității botaniștii cu informații și soluții utile.
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.
Citește discuțiile