Alegerea tipului de gazon
Publicat pe: 1 februarie 2022 Modificat pe: 24 iulie 2024

Individ din populația generală fără instruire în domeniul pesticidelor, care utilizează la scară redusă un pesticid agricol, în mediul său privat, delimitat la locuință și anexele acesteia (inclusiv grădina, livada, solarul etc.), în condiții de expunere care pot fi controlate.
Persoane care utilizează biocide, respectiv produse de dezinfecție, deratizare și dezinsecție, în timpul activităților profesionale, inclusiv operatori, tehnicieni, angajatori și angajați independenți din diferite sectoare.
Persoane care dețin certificate de absolvire pentru efectuarea tratamentelor de dezinfecție, deratizare și dezinsecție, conform art. 1 alin. (3) lit. 1. f) din anexa la Ordinul ministrului sănătății și al ministrului educației nr. 2.209/4.469/2022 privind aprobarea Metodologiei pentru organizarea și certificarea instruirii profesionale a personalului privind însușirea noțiunilor fundamentale de igienă.
Un pas crucial in stabilirea unui gazon si reusita lucrarii il consta alegerea gazonului potrivit in functie de destinatia acestuia, locul amplasarii si factorii climatici si de mediu.
La infiintarea gazonului prin seminte, este de evitat utilizarea unei singure specii, cel mai adesea folosindu-se amestecuri de specii si soiuri de graminee, ale caror caracteristici se completeaza, acoperind solul cu un covor dens si uniform.
Principalele specii de graminee:
Raigras peren – Lolium perenne
Este utilizat pentru infiintarea, refacerea sau suprainsamantarea peluzei. Asa cum rezulta si din denumire, este o planta perena, cu frunze netede, de culoare verde inchis, lucioase.
Este o planta rezistenta, germineaza rapid si tolereaza o utilizare intensa. Se poate cultiva pe majoritatea tipurilor de sol si este usor de ingrijit. Din aceste considerente, raigrasul peren este utilizat in majoritatea amestecurilor de seminte pentru gazon.
Firuta – Poa pratensis
Se raspandeste relativ usor datorita tulpinilor subterane (rizomi), formand un gazon dens si uniform. Desi are o crestere slaba, densitatea, durabilitatea, rezistenta la trafic si calitatile decorative o claseaza printre cele mai valoroase specii pentru gazon. Prezinta rezistenta la temperaturile scazute si cele ridicate si se poate cultiva in locuri insorite, dar si usor umbrite. Firuta se regaseste in majoritatea amestecurilor de seminte pentru gazon.
Paiusul rosu – Festuca rubra
Se remarca printr-un foliaj fin, lucios, de culoare verde inchis. Are cerinte scazute fata de clima si sol (crescand si pe solurile sarace, problematice). Paiusul rosu are o toleranta ridicata la temperaturi scazute, umbra si seceta, iar la trafic prezinta o toleranta moderata. Formeaza un gazon des, fin, fiind o specie valoroasa in amestecurile de seminte pentru gazon.
Prezinta 3 subspecii:
- Festuca rubra ssp. trichophylla: isi pastreaza calitatile decorative chiar si in perioadele mai secetoase (dar care sa nu depaseasca o luna) si are rezistenta buna la trafic.
- Festuca rubra ssp. rubra: rezista bine in conditii de seceta prelungita, insa este sensibila la traficul intens.
- Festuca rubra ssp. commutata: este mai putin rezistenta la seceta comparativ cu celelalte specii, iar toleranta la trafic este moderata.
Paiusul inalt – Festuca arundinacea
Formeaza o tufa rara, frunzele sunt de culoare verde inchis si au port aproape erect. Paiusul inalt este apreciat pentru adaptabilitatea sa fata de clima si pentru rezistenta la frig, caldura, seceta si umbra. Datorita caracteristicilor sale, imbunatateste durabilitatea si rezistenta gazonului.
Alegerea tipului de gazon
In functie de destinatie:
- Gazon universal/rustic – amestecul de seminte pentru gazon universal este deseori utilizat in gradini (private sau publice), parcuri, zone verzi. Acesta se poate adapta tuturor tipurilor de sol, este usor de intretinut si tolerant la trafic variat ca intensitate. Are o crestere mai lenta.
- Gazon pentru sport – este indicat pentru terenurile de sport, dar si pentru spatiile de joaca. Prezinta o rezistenta mai mare la trafic in comparatie cu celelalte tipuri de gazon si are o capacitate ridicata de regenerare.
- Gazon ornamental/decorativ – se remarca prin calitatile decorative (dens, fin, nuanta intensa). Acest tip de gazon este pretentios la intretinere si prezinta o rezistenta mai scazuta la trafic.
Comandă produsele recomandate
In functie de expozitia terenului:
- Gazon pentru umbra – amestecul de seminte este special creat pentru zonele umbrite, problematice, avand toleranta mare fata de umiditatea ridicata din sol. Prezinta o crestere moderata si o toleranta scazuta sau medie la trafic.
- Gazon pentru soare – amestecul de seminte este special creat pentru zonele expuse, cu soare intens. Acest tip de gazon prezinta rezistenta la seceta si la temperaturi ridicate. Prezinta o toleranta medie spre ridicata la trafic.
Comandă produsele recomandate
In peluzele existente care prezinta zone deteriorate, densitate scazuta, goluri ramase in urma eliminarii partilor afectate de boli, daunatori, muschi etc., pentru regenerarea gazonului se poate utiliza un amestec de seminte cu germinare rapida. Acesta are rolul de a reconditiona peluza, asigurand o crestere durabila si densa, indiferent de momentul aplicarii: primavara devreme pana toamna tarziu (unele amestecuri de seminte pot germina si la temperaturi mai scazute).
Comandă produsele recomandate
Discuție nouă



-
Discuții pe teme similare
74 urează frunze verziGhilotina Organic Farming pentru grădina taFoloseste solutii organice pentru cresterea armonioasa si ingrijirea plantelor tale! AMN Verde, 500 ml ingrasamant lichid, organic, cu efect revitalizant, ce contine substante intalnite in mod natural in solurile fertile.... mai multFrunze verzi1 urează frunze verziGazon – peluze, Ingrasamant sprint nBuna ziua! Am aplicat ingrasamant sprint n si avem un catelus mic foarte curios. Nu gasesc nicaieri informatii privind caracterul pet friendly al acestuia. Oare ma puteti ajuta? Mi-e teama... mai multCiteșteSfatul specialistului
Frunze verzi53 urează frunze verziComunitatea Botanistii protejeaza natura!Peste 95% din materialele folosite pentru ambalarea comenzilor tale sunt reciclate!Frunze verzi
Vrei să afli și mai multe?
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.