Acarianul galicol (erinoza) vitei de vie – Eriophyes vitis

Tom Botanistul, ajutor in gradina acum 3 ani

 

Acarianul galicol (erinoza) vitei de vie – Eriophyes vitis
Raspandire: Daunatorul este semnalat in toate centrele viticole din Romania, in general sub forma unui atac care nu afecteaza productia de struguri, cu exceptia unor parcele si a unor soiuri, care prin sindromul numit “erinoza” pot afecta cantitatea si calitatea productiei.
Descrierea: Adultul este un acarian mic, de talie microscopica, cu corpul viermiform, masculul fiind de 0.14 mm lungime, iar femela de 0.16 mm lungime, de culoare alba-galbuie sau roscata.
Aparatul bucal este pentru intepat si supt. Adultul, la partea anterioara, prezinta doua perechi de picioare, al patrulea articol al piciorului fiind mai dezvoltat decat cel de-al cincilea. Abdomenul se termina cu doua prelungiri.
Biologie si ecologie: Specie care prezinta 5-7 generatii pe an si ierneaza in stadiul de adult sub solzii mugurilor, la baza corzilor, in crapaturile scoarte butucilor si a corzilor, in stratul de frunze cazute.
In primavara, acarienii apar la inceputul lunii mai, in faza in care incep sa se formeze primele frunzulite, se instaleaza la inceput pe muguri, unde incept sa se hraneasca, apoi se localizeaza pe partea inferioara a frunzei, hranindu-se cu sucul celular.
Femelele incep sa depuna oua dupa o scurta perioada de hranire, atunci cand vita este in faza de infrunzire, iar larvele apar cand lastarii au 4-5 frunze. Atacul cel mai puternic se manifesta pe primele frunze de la baza lastarilor. Ca urmare a atacului, la locul hranirii apare o pasla de peri epidermici anormali, proveniti din hipertrofierea perilor cuticulari, care se alungesc si se brunifica, la adapostul caruia acarienii se hranesc si se inmultesc apoi in toata perioada de vegetatie a plantelor.
Cand tesuturile din zonele daunate se necrozeaza, acarienii migreaza pe alte frunze sau pe alte zone neatacate ale frunzei. In luna iunie apar colonii masive pe frunzele butucilor de vita nobila.

planta afectata  planta atacata1
Plante atacate si daune: Acest paianjen ataca frunzele la vita de vie. In urma intepaturilor produse se formeaza pe partea inferioara a frunzelor pete neregulate de marimi diferite, cu infatisare pasloasa, in general delimitate de nervurile frunzei.
In dreptul acestor pete, apar pe partea inferioara a frunzei umflaturi caracteristice. In cazuri de atacuri in masa, paianjenul invadeaza nu numai frunzele, dar si carceii si coditele ciorchinilor, inregistrandu-se o stagnare in vegetatie a plantei si o avortare a florilor. In general, se inregistreaza unele daune la vita de vie numai atunci cand intreaga suprafata a frunzei este acoperita cu umflaturi.
In Romania s-a observat ca soiul Feteasca alba este relativ rezistent la atacul acarianului, in timp ce altele sunt mai sensibile, ca: Perla de Csaba, Muscat de Hamburg, Cabernet Sauvignon, Risling Italian, etc.
Combatere: In perioada de repaus vegetativ se recomanda tratamente cu insecticidele Confidor Oil (150 ml/ 10 l apa) sau Nuprid Oil (150 ml/ 10 l apa), iar in perioada de vegetatie se recomanda tratamente cu acaricidele Envidor (5 ml/10 l apa), Milbeknock (7.5 ml/ 10 l apa), Vertimec (10 ml/ 10 l apa), Nissorun (5 g/ 10 l apa).

2 comentarii la “Acarianul galicol (erinoza) vitei de vie – Eriophyes vitis

  1. Cînd este mai bine de tratat via cu acaricid dimineață devreme sau seara?
    Mulțumesc.

Alătură-te discuției:

*

Buna! Ai nevoie de ajutor?

Am nevoie de ajutor