Acarianul galicol sau erinoza vitei de vie (Eriophyes vitis) – identificare si combatere
Publicat pe: 17 iunie 2016 Modificat pe: 28 iunie 2024

Individ din populația generală fără instruire în domeniul pesticidelor, care utilizează la scară redusă un pesticid agricol, în mediul său privat, delimitat la locuință și anexele acesteia (inclusiv grădina, livada, solarul etc.), în condiții de expunere care pot fi controlate.
Persoane care utilizează biocide, respectiv produse de dezinfecție, deratizare și dezinsecție, în timpul activităților profesionale, inclusiv operatori, tehnicieni, angajatori și angajați independenți din diferite sectoare.
Persoane care dețin certificate de absolvire pentru efectuarea tratamentelor de dezinfecție, deratizare și dezinsecție, conform art. 1 alin. (3) lit. 1. f) din anexa la Ordinul ministrului sănătății și al ministrului educației nr. 2.209/4.469/2022 privind aprobarea Metodologiei pentru organizarea și certificarea instruirii profesionale a personalului privind însușirea noțiunilor fundamentale de igienă.
Acarianul galicol (erinoza) vitei de vie este semnalat in toate centrele viticole din Romania. Atacul nu afecteaza productia de struguri, cu exceptia unor parcele si a unor soiuri, insa prin sindromul numit „erinoza” poate afecta cantitatea si calitatea productiei.
Adultul este un acarian mic, de talie microscopica, cu corpul viermiform, masculul fiind de 0.14 mm lungime, iar femela de 0.16 mm lungime, de culoare alba-galbuie sau roscata. Aparatul bucal este pentru intepat si supt.
Acarianul galicol (erinoza) ierneaza in stadiul de adult, sub solzii mugurilor, la baza corzilor, in crapaturile scoarte butucilor si a corzilor, in stratul de frunze cazute.




Biologie si ecologie
Acarianul galicol (erinoza) prezinta 5-7 generatii pe an. Acarienii apar la inceputul lunii mai, in faza in care incep sa se formeze primele frunzulite. Se instaleaza la inceput pe muguri, unde incep sa se hraneasca, apoi se localizeaza pe partea inferioara a frunzei, hranindu-se cu sucul celular. Femelele incep sa depuna oua atunci cand vita este in faza de infrunzire.Larvele apar cand lastarii au 4-5 frunze. Atacul cel mai puternic se manifesta pe primele frunze de la baza lastarilor.
Ca urmare a atacului, la locul hranirii apare o pasla de peri epidermici anormali. Acestia provin din hipertrofierea perilor cuticulari, care se alungesc si se brunifica. La adapostul acestora, acarienii se hranesc si se inmultesc pe toata perioada de vegetatie a plantelor. Cand tesuturile din zonele daunate se necrozeaza, acarienii migreaza pe alte frunze sau pe alte zone neatacate ale frunzei. In luna iunie, apar colonii masive pe frunzele butucilor de vita nobila.
Plante atacate si daune
In urma intepaturilor produse, pe partea inferioara a frunzelor se formeaza pete neregulate, de marimi diferite. Acestea au aspect paslos, in general delimitate de nervurile frunzei. In dreptul acestor pete, pe partea superioara a frunzei apar umflaturi caracteristice. In cazuri de atacuri masive, acarianul invadeaza nu numai frunzele, dar si carceii si coditele ciorchinilor, inregistrandu-se o stagnare in vegetatie a plantei si o avortare a florilor.
In general, se inregistreaza unele daune la vita de vie numai atunci cand intreaga suprafata a frunzei este acoperita cu umflaturi. In Romania s-a observat ca soiul Feteasca alba este relativ rezistent la atacul acarianului. Alte soiuri sunt mai sensibile, de exemplu: Perla de Csaba, Muscat de Hamburg, Cabernet Sauvignon, Risling Italian etc.
Combatere
In perioada de repaus vegetativ se recomanda tratamente cu un ulei horticol. In perioada de vegetatie se recomanda tratamente produse specifice.
Comandă produsele recomandate
Comandă produsele recomandate
Discuție nouă


Citește și participă la discuții despre Acarianul galicol sau erinoza vitei de vie (Eriophyes vitis) – identificare si combatere
discuții active-
Discuții pe teme similare
64 urează frunze verziÎn luna februarie am livrat rapid: cele mai recente rezultateÎnțelegem importanța primirii comenzilor dumneavoastră în cel mai scurt timp posibil. Prin urmare, echipa noastră depune toate eforturile pentru a procesa și expedia comenzile cât mai rapid posibil. ... mai multFrunze verzi3 urează frunze verziAcarieni, insecte rosiiCe sunt aceste insecte si cum pot scapa de ele?CiteșteSfatul specialistului și încă 2 răspunsuri
Frunze verzi2 urează frunze verziInsecte albe si portocalii in substratIn substratul din sera, in unele zone sunt niste insecte mici, majoritatea albe, dar si portocalii. Sunt oare acarieni? Am atasat un video, sper sa se vada. Nicio planta nu... mai multCiteșteSfatul specialistului și încă 5 răspunsuri
Frunze verzi4 urează frunze verziHibiscus (trandafiri japonezi) – tratamente impotriva acarienilorAm o colecție de 25de bucăți,cu flori și culori diferite și nu pot scăpa de paianjenul roșu!Am incercat N metode ,însă nu pot scăpa de ei! Vas fi recunoscătoare dacă... mai multCiteșteSfatul specialistului
Frunze verzi64 urează frunze verziÎn luna februarie am livrat rapid: cele mai recente rezultateÎnțelegem importanța primirii comenzilor dumneavoastră în cel mai scurt timp posibil. Prin urmare, echipa noastră depune toate eforturile pentru a procesa și expedia comenzile cât mai rapid posibil. ... mai multFrunze verzi28 urează frunze verziCum prevenim carenta de fier la plantele ornamentale?🌿 Carenta de fier la plantele ornamentale se manifesta prin cloroza sau ingalbenirea frunzelor tinere, in timp ce nervurile raman verzi. De asemenea, cresterea plantelor este lenta, frunzele sunt mici,... mai multFrunze verzi
Vrei să afli și mai multe?
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.