Vezi 4 fire de răspunsuri
    • Maria
      10 iunie 2020
      0 urează frunze verzi

      Artar – Trunchi fisurat

      Buna seara,

      Artarul din video anexat a fost plantat in gazon vara trecuta. Face parte dintr-un grup de trei salcami inalti de 6-7 m: unul nu a supravietuit peste iarna iar ceilalti doi au probleme de “sanatate”. In primavara, scoarta a inceput sa crape (cu deosebire la cel din video) si au aparut muschi pe trunchi. Apoi am observat crapaturile din trunchi si au inceput unele frunze sa se ingalbeneasca. Mentionez ca e posibil ca aspersoarele sa ude si trunchiul artarilor atunci cand irigam gazonul (in fiecare noapte). Va rog sa ne ajutati cu o solutie sa salvam arborii daca este posibil.
      Cu stima,
      Maria

      # 57726

      4 Răspunsuri

      Răspunde
    • Tom Botanistul, ajutor in gradinaSPECIALIST
      10 iunie 2020

      Buna ziua, in cazul ranilor sau exfolierilor de scoarta se recomanda curatarea zonelor afectate. Este important sa curatati tesutul vegetal mort, pentru a stimula formarea altuia, nou. Apoi, aplicati (cu pensula) o solutie pe baza de cupru pentru dezinfectare, de exemplu Zeama Bordeleza (Bouillie Bordelaise WDG, Zeama Bordeleza, 50 g), in doza 20 g / 1 l apa. Dupa ce dezinfectati bine cu solutia albastra, inchideti rana cu un cicatrizant precum Tree Plaster (Tree plaster – Cicatrizant, 300 g ).
      De asemenea, se poate avea in vedere si aplicarea unei solutii de protectie, precum Protekt Bio Plantella (Protekt Bio Plantella, 1.5 kg).

      # 57731
      0 urează frunze verzi
    • Maria
      11 iunie 2020

      Va multumesc mult pentru raspuns.
      As avea nevoie de cateva clarificari suplimentare:
      1. Ordinea aplicarii tratamentelor este asa cum apar in raspunsul dumneavoastra?
      2. Ce instrument pot folosi pentru indepartarea scoartei?
      3.Zeama bordeleza se aplica o singura data? Pe toata suprafata trunchiului sau doar unde am indepartat scoarta moarta?
      4. Tree plaster se aplica doar pe fisurile vizibile sau pe intreaga suprafata a trunchiului dezgolit de scoarta? De ce instrument am nevoie? Este necesara dezinfectarea/sterilizarea instrumentului?
      5. Bio plantela se aplica pe toata suprafata trunchiului sau doar unde am indepartat scoarta? Cu ce instrument aplic? De cate ori aplic?
      6. Pot aplica toate cele trei tratamente unul dupa celalalt sau este nevoie de o pauza intre ele?
      7. Impotriva muschiul crescut pe trunchiul altui artar cum procedez?
      Imi cer scuze pentru numarul mare de intrebari dar n-as vrea sa gresesc din nou ( prima data am gresit alegand pe cineva pentru ingrijirea gradinii care se dovedeste acum ca nu prea se descurca, din pacate). Pana cand voi gasi pe cineva priceput este nevoie sa ingrijesc eu arborii :)- lucru care imi face placere desi nu am cunostintele necesare (inca)
      Toate cele bune,
      Maria

      # 57732
      0 urează frunze verzi
    • Tom Botanistul, ajutor in gradinaSPECIALIST
      11 iunie 2020

      1. Ordinea este cea mentionata mai sus.
      2. Scoarta exfoliata este indicat sa fie indepartata cu ajutorul unei spatule din otel. Apoi, tesutul vegetal mort/uscat este indicat sa fie curatat cu grija cu ajutorul unui instrument bine ascutit (de exemplu, un cutit).
      3. Zeama Bordeleza este indicat sa o aplicati o sinngura data pe suprafata trunchiului unde ati indepartat scoarta. Apoi, dupa uscarea solutiei se va aplica Tree Plaster.
      4. Tree Plaster este indicat sa aplice pe toata suprafata dezgolita. Dupa ce veti desface capacul, veti observa ca in capat acesta are o pensula, cu ajutorul acesteia il veti administra.
      5. Protekt Bio Plantella (Protekt Bio Plantella, 1.5 kg) in mod normal se aplica de la baza trunchiului pana la primele ramuri. In cazul artarului din imagini, daca prezinta muschi pe trunchi, il veti aplica doar pe portiunea ramasa de trunchi (cea pe care nu ati aplicat Tree Plaster). Se va aplica o singura data, cu ajutorul unei pensule.
      6. Se aplica unul dupa celalalt, insa trebuie sa asteptati putin timp sa se usuce Zeama Bordeleza, inainte de aplicarea Tree Plaster.
      7. Se va aplica Protekt Bio Plantella de la baza trunchiului pana la primele ramuri.

      # 57733
      0 urează frunze verzi
    • Maria
      11 iunie 2020

      Va multumesc foarte mult. Atitudinea dumneavoastra profesionista m-a impresionat ( pe langa faptul ca m-a ajutat)😊 Voi reveni pe acest site ori de cate ori voi avea nevoie de produse sau un sfat si cu siguranta va voi recomanda.
      Toate cele bune,
      Maria

      # 57734
      0 urează frunze verzi
Vezi 4 fire de răspunsuri

N-AI GĂSIT RĂSPUNSUL PE CARE ÎL CĂUTAI?
Ca să nu-ți scape nimic, te putem anunța prin e-mail și prin notificare (în aplicație) când apare un răspuns nou.
ANUNȚĂ-MĂ

Te ținem la curent

Pe ce adresă de email dorești să te anunțăm când apare un răspuns nou?
Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec
Mărimea maximă a documentului este 60 Mocd.

Anulare
×

Te ajutăm
să ai grijă de plantele tale

Dacă nu ai găsit încă soluții în articolele noastre sau în discuțiile precendete, începe o discuție nouă iar specialiștii noștri îți vor sări în ajutor.

Discuție nouă despre

artar-sfaturi-ingrijire
ÎNCEPE O DISCUȚIE DESPRE
Artar

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec

Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.


Estimare livrare

Afișează variante
Înapoi