Artar, informatii si sfaturi de ingrijire

artar-sfaturi-ingrijire

Artar (Acer spp.) – arbore care face parte din genul Acer, gen care cuprinde 110 specii de arbori si arbusti, originari din Asia, Europa, America de Nord si Africa de Nord. Speciile sunt decorative prin habitus si frunzis. Frunzele sunt caduce, dispuse opus, si au forma palmata sau penata. Florile sunt verzi-galbui si nu prezinta interes decorativ, iar fructele sunt disamare, la unele specii frumos colorate, decorative. 

Artar – Specii si varietati

Artar american (Acer negundo). 

Este un arbore inalt de pana la 20 m. Trunchiul este neregulat, cu scoarta neteda, cenusie-verzuie. Coroana este neregulata. Frunzele sunt imparipenat compuse, cu 3-5 foliole. Florile sunt verzi-galbui si apar inainte de infrunzire.

Artar japonez (Acer palmatum). 

Este un arbore mic sau arbust cu un frunzis foarte decorativ. Limbul foliar este adanc lobat. Toamna culoarea frunzisului devine rosu carmin.

Paltinul de camp (Acer platanoides). 

Arbore inalt, ce ajunge pana la 25 m. Trunchiul este drept si inalt, cu scoarta cenusie. Coroana este larg ovoidala. Frunzele sunt mari, palmat-lobate cu varfuri ascutite si sinusurile dintre lobi rotunjite. Petiolii au latex alb. Flori verzi-galbui, inflorirea are loc inainte de infrunzire.


Paltinul argintiu
(Acer saccharinum). 

Arbore cu inaltimi de pana la 15 m. Scoarta este cenusie, iar coroana larga, ovoidal rotunjita. Frunzele au 5 lobi ascutiti, colorate verde deschis, cu partea inferioara argintiu albicioasa. Toamna, frunzele devin galbene.

Paltinul de munte (Acer pseudoplatanus). 

Arbore viguros, ce ajunge la inaltimi de 30-40 m. Trunchiul este drept, scoarta cenusie, neteda. Coroana este larg ovoidala. Frunzele palmate au 5 lobi cu sinusuri ascutite. Toamna se coloreaza in galben. Florile apar dupa infrunzire si sunt colorate in verde-galbui.

Jugastrul (Acer campeste). 

Arbore inalt de pana la 15 m. Trunchiul este noduros si neregulat, scoarta prezinta un ritidom crapat, cenusiu galbui cu pete albicioase, caracteristice. Frunzele sunt mici-mijlocii, palmat-lobate cu 3-5 lobi rotunjiti. Florile apar dupa infrunzire.

Artar tataresc (Acer tataricum). 

Este un arbore mic sau arbust inalt de pana la 10 m. Prezinta trunchi scurt si o scoarta neteda, de culoare cenusie-bruna. Frunzele sunt penate, ovat-acuminate, cu margini neregulat serate. Decoreaza mai ales prin fructele disamare de culoare rosu purpuriu.

Artar de Manciuria (Acer ginnala). 

Creste sub forma de arbore mic sau arbust de pana la 7 m. Frunzele sunt trilobate, cu lobul central alungit. Decoreaza la inceputul verii prin disamarele aproape paralele, mici, colorate in rosu si prin coloritul rosu intens al frunzisului, toamna.

Conditii de mediu

Speciile de Acer prezinta plasticitate ecologica mare, adaptandu-se atat zonelor de munte, cat si de ses. Suporta foarte bine atat pozitionarea in loc luminos, cat si semiumbra. Speciile precum Acer tataricum, Acer ginnala si Acer palmatum au nevoie de o clima mai blanda pentru a se dezvolta. 

Artar – Ingrijire

Speciile de Acer nu necesita ingrijiri deosebite, reusind sa se adapteze usor la conditiile de mediu. 

Fertilizare. Pentru crestere si dezvoltare optima, este indicata administrarea ingrasamintelor specifice in perioada de vegetatie.  

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Taieri. Se recomanda ca taierile de intretinere sa se faca in perioada de repaus vegetativ: toamna, dupa caderea frunzelor sau primavara devreme. Se elimina ramurile uscate, rupte sau atacate de daunatori. 

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Plantare. Se face din toamna pana in primavara, pe intreaga perioada de repaus vegetativ, cand pamantul nu este inghetat. Dupa plantare, se uda cu o cantitate mare de apa, apoi regulat in primele saptamani. Dupa care, doar atunci cand este nevoie.

Inmultire. Speciile din genul Acer se pot inmulti prin mai multe metode: seminte, marcotaj, altoire. Semanatul se face, de obicei, primavara sau toamna, in teren, cu seminte stratificate. La Acer rubrum si Acer saccharinum semanatul se face in iunie, dupa recoltarea semintelor. Prin marcotaj se inmultesc speciile de Acer negundo si Acer saccharinum. Prin altoire se inmultesc majoritatea varietatilor de Acer.

Boli si daunatori

Dintre daunatori, cei mai frecvent intalniti sunt paduchii testosi, afidele si omida paroasa. Dintre boli: fainarea si verticilioza.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs
×

Te ajutăm
să ai grijă de plantele tale

Dacă nu ai găsit încă soluții în articolele noastre sau în discuțiile precendete, începe o discuție nouă iar specialiștii noștri îți vor sări în ajutor.

Discuție nouă despre

ÎNCEPE O DISCUȚIE DESPRE
Alege

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec

Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.


Vrei să afli și mai multe?

Specialiștii noștri participă la discuțiile comunității botaniștii cu informații și soluții utile.
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.
Citește discuțiile