Vezi 1 fir de răspunsuri
  • Carmen Margineanu
   21 august 2020

   Arțar japonez cu ramuri uscate

   Am un arțar japonez plantat acum 2 ani, în zona umbroasa. În acest an am observat ca unele ramuri s au uscat, mai ales cele tinere din interiorul tufei, iar frunzele au un colorit mult mai pal ca în anii anteriori și sunt pătate cu picuri albi. Oare ce trebuie sa fac sa se revigoreze?

   #57814 Răspunde
  • Tom Botanistul, ajutor in gradina
   21 august 2020

   Buna ziua, cel mai probabil, umezeala in exces din ultima perioada a favorizat aparitia unei boli vasculare. Eliminati sau scurtati ramurile innegrite (taiati cu 10-20 cm sub portiunea innegrita, taietura sa ramana alba- galbena, fara pete inchise la culoare) si reduceti frecventa udarilor, ca sa permiteti radacinilor sa respire intre doua udari. Afanati usor solul in zona radacinilor (in primii 5 cm), apoi se pot efectua tratamente cu fungicide precum Amistar (Amistar, 10 ml), aplicat foliar in doza 10 ml/ 10 l apa sau Topsin (Topsin 70 WDG, 100 g), aplicat prin udare in doza 10 g/ 10 l apa. Afanarea solului va ajuta solutia de fungicid sa patrunda mai bine, turnati atat cat solutia este absorbita, nu trebuie sa balteasca apa pe sol. Nu turnati solutia doar langa trunchi, udati circular pe o raza cel putin egala cu a coroanei. Se recomanda efectuarea a doua-trei tratamente la interval de 5-7 zile, precum si alternarea produselor. De exemplu: daca primul tratament se va efectua cu Amistar, cel de-al doilea tratament se va face la 5-7 zile cu Topsin, iar dupa alte 5-7 zile se va aplica din nou Amistar.
   La 7-10 zile dupa efectuarea tratamentelor, se poate aplica un ingrasamant foliar cu efect de regenerare si intarire a plantelor, precum Biplantol Vital (Biplantol Vital NT, 250 ml), aplicat prin pulverizare pe frunze in doza 20 ml/ 1 l apa. Aplicarile se pot repeta la aproximativ doua-trei saptamani.
   In primavara, se poate avea in vedere administrarea unui fertilizant care sa stimuleze dezvoltarea capacitatii de extractie a elementelor nutritive din sol, precum AMN Arbori (AMN Arbori, 500 ml), aplicat prin udare in doza 50 ml/ 10 l apa.

Vezi 1 fir de răspunsuri

N-AI GĂSIT RĂSPUNSUL PE CARE ÎL CĂUTAI?
Ca să nu-ți scape nimic, te putem anunța prin email când apare un răspuns nou.
ANUNȚĂ-MĂ

Te ținem la curent

Pe ce adresă de email dorești să te anunțăm când apare un răspuns nou?
Informația ta:

Imagine
Adaugă fotografii
Acestea ne ajută să identificăm mai ușor problema
Mărimea maximă a documentului este 20 Mocd.