Morcov, informatii despre tehnologia de cultura

Publicat pe: 17 iunie 2016 Modificat pe: 7 mai 2024

morcov-cultivare-ingrijire
morcov-planta

Morcovul (Daucus carota) se cultiva pentru radacinile sale bogate in substante nutritive si vitamine. Este o planta bienala, in primul an formand radacina pivotanta si o rozeta de frunze, urmand ca in al doilea a, sa formeze tulpina, florile si fructele. Radacina de morcov este consumata proaspata, in salate sau sub forma unor diverse preparate. Morcovul contine glucide, lipide, proteine, vitamine (A, C ,B), saruri minerale, fier, fosfor, etc. Morcovul este utilizat si in industria farmaceutica, cosmetica, chimica (coloranti) etc.

Morcovul este orginar din bazinul Marii Mediterane si Marii Negre, dar creste spontan si in China, India, etc. A fost folosit pentru prima data in Grecia. Mari tari cultivatoare de morcovi sunt: China, S.U.A. , Polonia, Olanda, Franta, Germania. In Romania, productia medie este de aproximativ 13,5 t/ha.

Particularitati biologice

Sistemul radicular patrunde in sol pana la 60 cm. Ingrosarea radacinii incepe la aproximativ 60 zile de la germinare. Culoarea portocalie este data de continutul in caroten. Intensitatea culorii radacinii este direct proportionala cu cantitatea de substante nutritive. Frunzele sunt penat sectate, cu un petiol lung si acoperite cu perisori. Tulpina florifera este ramificata, fistuloasa si pubescenta. Florile sunt asezate in inflorescente de tip umbrela compusa, iar polenizarea este entomofila. Fructul este indehiscent, de tip dicariopsa. Samanta este bogata in substante volatile.

Cerinte fata de clima si sol

Temperatura optima de germinare a semintelor este de 20-22 grade Celsius. In aceste conditii, plantele rasar in 10-15 zile. Morcovul suporta si temperaturi mai scazute (3-4 grade Celsius), insa acestea pot afecta rasarirea plantelor, ce poate dura pana la 20-25 zile. Pentru cresterea plantelor si dezvoltarea normala a radacinilor, temperatura optima este de 18-20 grade Celsius. Are cerinte ridicate fata de apa, fiind sensibil la seceta in perioada de rasarire. Totodata, in perioada ingrosarii radacinilor trebuie asigurata o umiditate optima in sol de 75%. Alternanta seceta-exces de umiditate determina craparea radacinii. Perioadele seceta indelungata si temperaturile ridicate determina lignificarea radacinilor. Morcovul nu are cerinte ridicate fata de lumina, insa trebuie evitata umbrirea in perioada dezvoltarii radacinii. Prefera soluri cu textura usoara si un pH neutru, bogate in nutrienti.

Tehnologia de cultivare a morcovului

Rotatia culturilor

Bune premergatoare sunt plantele legumicole ce se recolteaza devreme, lasand terenul curat de buruieni. Acestea sunt: tomatele, ardeiul, catravetii, vinetele, dovleceii. Nu se cultiva dupa telina, pastarnac, ceapa sau usturoi si nici dupa cereale sau legume din grupa varzoaselor.

Pregatirea terenului

Se realizeaza din toamna: dupa desfiintarea culturii premergatoare se aplica fertilizarea de baza, in urma unei analize chimice a solului. Dupa fertilizare, solul se mobilizeaza la adancimea de 25-30 cm. Primavara devreme, se aplica inca o fertilizare a solului, dupa care acesta se marunteste si se niveleaza. Pentru a preveni aparitia buruienilor, se poate efectua o erbicidare preemergenta.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs
semanat-morcovi
Semanatul

Se realizeaza primavara devreme, dupa ce terenul s-a zvantat. Este ideal ca terenul sa aiba brazde inalte, pentru a evita stagnarea apei. Se pot infiinta 3-4 randuri pe brazda, cu o distanta intre plante pe rand de 4-5 cm. Adancimea de semanat este de 2,5-3 cm.

Combaterea bolilor si daunatorilor

Se face aplicand tratamente cu fungicide si insecticide specifice. Pentru evitarea aparitiei bolilor sau daunatorilor rezistenti la actiunea produselor fitosanitare se recomanda alternarea produselor cu substante active diferite.

Combaterea buruienilor in cultura de morcov

Pentru distrugerea buruienilor si reglarea regimului aero-hidric al solului, se realizeaza prasile mecanice sau manuale. Buruienile se pot combate si chimic prin aplicarea de erbicidelor omologate.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs
Alte sfaturi si lucrari de intretinere in cultura de morcov:

Cand radacinile de morcov au grosimea unui creion se poate realiza raritul. Aceasta operatiune se realizeaza pe suprafete mici. Se urmareste ca distanta intre plante pe rand sa fie de 4-5 cm. Raritul se face dupa o udare sau dupa o ploaie (cand solul este suficient de umed), pentru a nu deranja plantele ramase in cultura.

Irigarea
mulcire-morcovi

Se poate face prin aspersie sau pe rigole. Initial, se folosesc volume de 8–100 metri cubi/ha. Odata ce planta avanseaza in vegetatie, normele de udare se maresc. Se vor executa inca 4-5 udari, a cate 250-400 metri cubi/ha. Umiditatea solului trebuie sa aiba valori constante.

Pentru mentinerea umiditatii solului se poate realiza mulcirea solului. Operatiunea consta in acoperirea solului cu resturi vegetale sau folii speciale. Mulcirea determina incalzirea solului, regleaza umiditatea din sol, impiedica dezvoltarea buruienilor, reducand astfel numarul lucrarilor de intretinere a culturii.

Pentru a stimula dezvoltarea radacinilor, se va aplica fertilizarea faziala in doua reprize. Prima fertilizare se face dupa raritul plantelor. A doua fertilizare se realizeaza cand radacina a inceput sa se ingroase. Se aplica 150 kg ingrasamant complex NPK /ha. Se pot aplica fertilizari foliare cu ingrasaminte specifice.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs
recoltat-morcovi
Recoltarea

Recoltarea se poate face manual, mecanizat sau semimecanizat. Intarzierea recoltarii determina deprecierea calitativa a radacinilor. Acestea se intaresc, pot crapa usor si isi reduc rezistenta la pastrare. Se vor evita perioadele ploioase pentru recoltare, deoarece radacinile se pot deprecia. Dupa indepartarea frunzelor, radacinile se sorteaza si se depoziteaza.

×

Te ajutăm
să ai grijă de plantele tale

Dacă nu ai găsit încă soluții în articolele noastre sau în discuțiile precendete, începe o discuție nouă iar specialiștii noștri îți vor sări în ajutor.

Discuție nouă despre

ÎNCEPE O DISCUȚIE DESPRE
Alege

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec

Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.


Vrei să afli și mai multe?

Specialiștii noștri participă la discuțiile comunității botaniștii cu informații și soluții utile.
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.
Citește discuțiile