banner 2

Carabusul de mai -Melolontha melolontha

Raspandire: Specie polifaga, se intalneste in toata Europa, semnalata in toate zonele din Romania, mai ales in regiunile de antestepa, in apropierea padurilor de stejar si fag.

adult 2  pupa
Descriere: Adultul are 20-25 mm lungime, cu capul, pronotul si scutelul de culoare neagra cu reflexe verzui, elitrele castanii, care prezinta patru catrene longitudinale, uneori cu pubescenta alba. Antene este maciucata, lamelara, la mascul fiind formata din 7 lamele, iar la femele din 6 lamele.
Abdomenul este de culoare neagra, prevazut cu partile laterale cu sase pete triunghiulare albe, cu picidiul conic, prelungit posterior in forma de coada (forma specifica speciei).

larva 2  oua 1
Oul este de culoare alb galbuie, de forma ovala. De 1.5-2 mm lungime. Larva este numita popular „vierme alb” sau „gainuse” si are corpul de culoare alb-galbui, iar protoracele si picioarele sunt brune-galbui. Corpul este arcuit (in forma de potcoava sau a literei „C”), de 40-50 mm lungime.
Larva are corpul cutat evident si prevazut cu peri si cu stigme brune. Pupa este de culoare galben-pal, prevazuta cu doi spini in varful abdomenului.
Biologie: Specia are o generatie la 3-4 ani. Ierneaza in sol ca larva si/sau adult. Adultii apar la sfarsitul lunii aprilie sau inceputul lunii mai si au zbor crepuscular, de cca 30 min. In cursul zilei stau adapostiti in frunzisul pomilor sau arbustilor, hranindu-se cu frunzele acestora.
Zborul adultilor dureaz 3-4 saptamani, iar dupa 15-20 zile de hranire suplimentara (pentru maturarea organelor de reproducere) incepe depunerea pontei. Oualele sunt depuse in sol, de preferinta in terenuri usoare, la 10-20 cm adancime, grupate cate 20-40. O femela depune intre 90-120 de oua. Dupa 4-6 saptamani, apar larvele in luna iulie sau la inceputul lunii august si se hranesc cu radacini mai fine, iar in anul al doilea ataca si radacinile mai groase.
Dezvoltarea larvara dureaza 2-3 ani, in functie de conditiile climatice. In tot cursul vietii, larvele manifesta deplasari pe verticala si pe orizontala, in functie de factorii ecologici (hrana, temperatura, umiditate). Spre toamna, larvele coboara in sol, pana la adancimea de 40-80 cm si ierneaza.
Larva ajunsa la completa dezvoltarea in cel de-al treilea an (sfarsitul lunii iulie sau inceputul lunii august) coboara la o adancime mai mare in sol si intr-o casuta larvara, de forma ovala, se transforma in pupa. Stadiul de pupa dureaza 4-8 saptamani. Adultii apar in perioada august-septembrie, dar raman in aceleasi casute pupale pana in primavara urmatoare.

planta atacata  planta atacata 1
Plante atacate si daune: Specie polifaga, daunatoare atat in stadiul de adult, cat si de larva. Adultii ataca frunzele si uneori florile si fructele in formare, la speciile lemnoase si ierboase. La atacuri puternice, frunzele sunt complet distruse, ramanand numai nervurile principale, in urma atacului pomii raman desfunziti si isi pierd recolta, lemnul nu se mai matureaza si degera in timpul iernii.
Larvele ataca radacinile plantelor ierboase, radacinoase, tuberculifere, bulboase, precum si radacinile lemnoase ale puietilor din pepinierele viticole si pomicole. Radacinile subtiri sunt complet distruse, incat plantele tinere se usuca.
Combatere: Se recomanda efectuarea araturilor adanci de toamna, prelucrarea repetata a solului primavara, fapt ce determina scoaterea la suprafata a lervelor si expunerea lor la intemperii si la actiunea diferitilor pradatori.
Tratamente chimice cu Decis Mega-0.06%, Fastac 10 CE-0.03%, Karate Zeon-0.3 l/ha.

51 Comentarii:

Adauga un comentariu

*