Cultivarea ciupercilor japoneze Shiitake – Lentinus edodes

Shiitake-ciuperci-cultivare
banner

Este o ciuperca lignicola intalnita primavara si toamna pe diverse esente lemnoase in curs de uscare, cum sunt stejarul, carpenul, fagu, plopul, mesteacanul. La noi in tara se intalnesc 2 specii: pe lemn de foioase (mai ales plop) – Lentinus cyathiformis si pe lemn de conifere – Lentinus lepideus.
Cercetari asupra culturii acestei ciuperci au inceput in 1930 si dupa 1970, in Japonia s-au obtinut tulpini cu caracteristici superioare.
In cultura dirijata ciuperca Lentinus elodes se intalneste in Japonia, China, Taiwan, Pakistan si India unde reprezinta al doilea mare grup de ciuperci dupa ciupercile Agaricus (Champignon). In China si Japonia sunt cunoscute de peste 2000 de ani. Aceste specii sunt mult apreciate pentru gustul si parfumul lor deosebit, in China fiind denumite si „ciuperci parfumate” sau xianggu.

Particularitati botanice

Ciuperca japoneza formeaza un carpofor robust, cu o palarie usorr convexa, aproape plata. Palaria are diametrul cuprins intre 5-20 cm si culoarea bruna de diferite nuante, pe un fond albicios-cenusiu.

Exigente ecologice

1

Carpoforul ciupercii apare la temperaturi de 10-15ºC si la umiditatea relativa de 90-95%. Temperatura optima pentru cresterea miceliului este de 25ºC.
La 45ºC miceliul moare daca este mentinut timp de 40 minute, dar rezista la temperaturi negative de -15ºC si chiar mai scazute. Datorita necesarului redus de lumina, Lentinus edodes poate creste si in locuri umbrite (poduri, umbrare, luminisuri).

Tehnologia de cultura

Ciupercile japoneze se pot cultiva pe lemn (butuci) sau pe deseuri lignificate, permitand o dubla folosire a materialului lemnos.
Cultivarea ciupercii Shiitake se poate face in doua moduri: pe busteni in aer liber, pe busteni asezati in sere sau in hale.
Principalele etape tehnologice sunt alegerea lemnului, incubarea si dezvoltarea carpoforului. In tarile unde cultura acestei ciuperci este extinsa se fac plantatii de esente foioase (fag, castan, stejar, plop, mesteacan) destinate acestui scop.
In Romania s-au folosit buturugi de 0.4-0.5 m lungime. Rezultatele cele mai bune s-au obtinut prin folosirea lemnului de fag, urmat de mesteacan, carpen, plop.

Inocularea miceliului

4

Aceasta operatiune consta in introducerea acestuia in orificiile facute pe suprafata lemnului (diametru de 5-8 mm si la distante de 3-6 cm) si astuparea lor cu ceara topita. In tara noastra s-a practicat insamantarea prin detasarea de rondele care apoi s-au refixat pe butuc peste un strat de miceliu.
Incubarea dureaza 12-16 luni sau chiar 24 luni, cand pe suprafata butucului apar primordiile ciupercii. In Romania durata incubarii este de 9-11 luni. Temperatura de incubare este de 24-28ºC la o umiditate de 80-85%, la o buna aerisire.
Ciuperciile ajung la maturitate in conditii de primavara (mai-iunie) in 45 zile si in conditii de toamna (septembrie-noiembrie) in 10-15 zile. Pentru tulpinile criofile este necesara o temperatura de 3-12ºC, iar pentru cele termofile 22-32ºC.

Recoltarea

Durata de recoltare a ciupercilor Shiitake este de 3-4 ani, la o temperatura de 10-20ºC. Productia obtinuta este de 25-30 kg/m³ lemn sau peste 35% din greutatea lemnului inoculat cu miceliul ciupercii. Ciupercile Shiitake se pot consuma in stare proaspata, dar si uscata.

×

Te ajutăm
să ai grijă de plantele tale

Dacă nu ai găsit încă soluții în articolele noastre sau în discuțiile precendete, începe o discuție nouă iar specialiștii noștri îți vor sări în ajutor.

Discuție nouă despre

ÎNCEPE O DISCUȚIE DESPRE
Alege

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec

Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.


Vrei să afli și mai multe?

Specialiștii noștri participă la discuțiile comunității botaniștii cu informații și soluții utile.
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.
Citește discuțiile