Telina, cum sa plantezi si sa ingrijesti aceasta leguma

Tom Botanistul, ajutor in gradina acum 2 ani

 

Telina (Apium graveolens) se cultiva pentru radacinile sale ingrosate aromate si bogate in vitamine. Aceasta se foloseste in alimentatie, sub forma de salate, condiment, muraturi, etc. Telina are proprietati terapeutice, fiind utilizata pentru tratarea reumatismului, anemiei, etc.

telina-plantaTelina este originara din zona Marii Mediterane. Inca din antichitate se cultiva ca planta medicinala si in scopuri alimentare. Cele mai mari mari cultivatoare de telina sunt: Italia, Spania, Franta, Germania. In tara noastra se cultiva in toate regiunile.

Este o planta bienala. In primul an formeaza o radacina tuberizata, iar in al doilea an apare tulpina florifera. Tuberizarea radacinilor incepe cand planta are 3-4 frunze. Frunzele sunt viguroase, penat sectate, lung petiolate, lucioase, de culoare verde-inchis. Tulpina florifera ajunge la 100 cm inaltime. Este puternic ramificata, fistuloasa si muchiata. Inflorescentele sunt de tip umbele compuse. Florile sunt mici, albe, hermafrodite, iar polenizarea este entomofila. Fructul este o diachena de culoare verde-cenusie, turtita lateral. Fructul prezinta o aroma specifica.

Cerinte fata de clima si sol. Temperatura minima de germinare este de 2 grade Celsius, iar temperatura optima pe perioada de vegetatie este cuprinsa intre 20 si 30 grade Celsius. Nu are pretentii mari fata de lumina. Poate fi cultivata in culturi intercalate cu livezi sau vii tinere. Are pretentii mari fata de apa, in special in faza de rasarire si ingrosare a radacinii. Are nevoie de o umiditate constanta in sol si in aer. Prefera soluri usoare, adanci si fertile, cu un pH neutru. Telina raspunde bine la fertilizarea cu gunoi de grajd.

Tehnologia de cultivare a telinei.

Rotatia culturilor. Bune premergatoare sunt: tomatele, varza, conopida, castravetii, salata, spanacul, mazarea, ceapa si usturoiul verde.

pregatire-teren-telinaPregatirea terenului incepe din toamna, prin desfiintarea culturii premergatoare. Telina reactioneaza bine la ingrasamintele organice. Fertilizarea de baza se face cu gunoi de grajd bine descompus in doze de 40-50 t/ ha. Dupa fertilizare, solul se mobilizeaza la adancimea de 30 cm. Terenul se poate lucra cu motosapa, cazmaua, sapa, etc. Primavara devreme solul se marunteste si se niveleaza. Cu cateva zile inainte de semanat se poate aplica erbicidul Dual Gold.

rasaduri de telinaPlantarea si pregatirea rasadurilor. Telina are un ritm lent de crestere in primele faza de vegetatie. Din aceasta cauza culturile se infiinteaza prin rasad. In vederea obtinerii rasadurilor, semintele de telina se trateaza inainte de semanat. Pentru informatii despre tratarea semintelor click aici. Rasadul se produce in rasadnite. Schema de semanat este urmatoare: 6 cm distanta intre randuri si 1-2 cm distanta intre plante pe rand. Semanatul se face la sfarsitul lunii februarie pentru cultura de primavara. Pentru cultura de toamna, semanatul se face in perioada 15-30 aprilie. Pana la plantarea in camp, rasadul se ingrijeste corespunzator. Udarea se face moderat. Rasadnita se aeriseste atent, astfel incat temperatura sa nu scada sub 16 grade Celsius. La plantare, rasadul trebuie sa aiba 50-60 zile.

Pentru cultura de vara, plantarea se realizeaza la sfarsitul lunii aprilie. Pentru cultura de toamna, plantarea se face intre 20 mai si 10 iunie. Se recomanda urmatoarea schema de plantare: 60 cm distanta intre randuri si 30 cm distanta intre plante pe rand. Inainte de plantare, rasadul se fasoneaza, se mocirleste si se dezinfecteaza cu Zeama Bordeleza in concentratie de 0.5 %. Imediat dupa plantare se executa o udare, pentru favorizarea inradacinarii.

Combaterea bolilor si daunatorilor. Pentru informatii despre bolile si daunatorii ce ataca cultura de telina, precum si informatii despre metodele de combatere ale acestora click aici. Pentru evitarea aparitiei bolilor sau daunatorilor rezistenti la actiunea produselor fitosanitare se recomanda alternarea produselor.

Afanarea solului si combaterea buruienilor. Prima prasila se executa la 4-5 zile de la plantat, dupa completarea golurilor din cultura. Urmatoarele prasile se fac la nevoie. Acestea afaneaza solul, distrug crusta si elimina buruienile din cultura. Buruienile se pot combate si chimic prin aplicarea de erbicide. Exemple de produse: Kerb, Fusilade Forte.

Alte lucrari de ingrijire:

Completarea golurilor se face la circa 4-5 zile de la plantare, cu rasaduri din acelaşi soi folosit la plantare. Dupa plantare, se uda individual plantele.

Irigarea este o lucrare foarte importanta pentru telinei. Udarea se face regulat, pentru a mentine o umiditate constanta in sol (60-70 %). Se pot face 8-10 udari cu norme de 350 metri cubi/ha.

Se pot face doua fertilizari faziale. Prima se aplica la patru sapatamani de la plantare, iar a doua se executa in faza de ingrosare a radacinilor. Se pot aplica 300 kg/ ha ingrasamant complex NPK. Pe parcursul vegetatie se poate aplica si o fertilizare foliara cu unul din produsele Cropmax, Bionat sau Amalgerol;

recoltate-telinaFrunzele de la baza plantelor se elimina. Acest lucru determina ingrosarea timpurie a radacinilor si duce la eliminarea focarele de infectie de pe planta.

Recoltarea culturii de toamna se face în august-septembrie. Recoltarea in vederea consumului de iarna se face in octombrie-noiembrie. Operatiunea se face prin smulgerea plantelor din sol, fara a rupe frunzele. Radacinile de telina se lasa 1-2 zile pe camp pentru a se zvanta, apoi se depoziteaza.

Buna! Ai nevoie de ajutor?

Am nevoie de ajutor

Alătură-te discuției:

*