Putrezirea coletului sau caderea plantutelor – Pythium ultimum

Tom Botanistul, ajutor in gradina acum 9 luni

banner

Putrezirea coletului sau caderea plantutelor – Pythium ultimum

Boala cea mai grava ce poate fi intalnita in rasadnite, sere inmultitor sau chiar in camp, la plantele tinere de legume, este putrezirea coletului si caderea plantutelor.
Ea se intalneste la toate rasadurile de legume, flori, puieti in pepiniere sau chiar la plantele din cultura mare, in toate tarile cultivatoare de pe glob.
Ciuperca ataca o multitudine de plante cultivate si buruieni.

plante-atacate-1 plante-atacate

Simptome: Plantutele rasarite din teren infestat prezinta in zona bazala a tulpinitei o brunificare a tesuturilor, care se extinde atat in sus pe tulpina, cat si in jos pe radacina. Tulpinitele se subtiaza in zona atacata, iar plantuta se vestejeste si se culca pe pamant unde va putrezi in intregime.
Simptomele apar sub forma de vatra de atac ce se extinde repede, in cazul in care temperatura se mentine la 20-30°C si umiditatea este peste 90%. In 2-3 zile intreaga rasadnita sau sera inmultitor poate prezenta toate plantele distruse.
La suprafata solului se constata prezenta unui strat fin micelian, albicios, care se extinde. In cazul unei infestari puternice a solului se observa doar vetre de atac fara plante rasarite, deoarece acestea sunt putrezite pana la iesirea lor la suprafata.
Atacul are o evolutie mai lenta dupa repicare, cand plantele sunt mai bine aerisite si capata rezistenta prin inverzirea tulpinitelor si formarea tesuturilor mecanice, protectoare. Absenta luminii, insuficienta aerare, excesul de umiditate si pH-ul acid sunt factori favorizanti ai instalarii si evolutiei ciupercii.

Agentul patogen: Transmiterea ciupercii Pythium ultimum de la un an la altul se face prin sporii de rezistenta din sol, iar in cursul vegetatiei transmiterea ciupercii de la o planta la alta se face prin sporii dusi de apa din sol.

Prevenire si combatere: Intrucat perioada critica a bolii se limiteaza la stadiul de plantute, masurile preventive trebuie sa asigure ferirea rasadurilor de infectii, pana la transplantarea lor in camp. O importanta deosebita, in cazul acestei boli, o are dezinfectarea pamantului din rasadnita sau inlocuirea lui cu pamant necontaminat.
Dezinfectarea pamantului se face cu rezultate bune pe cale termica cu vapori de apa sau cu apa clocotita astfel ca sa se mentina temperatura materialului tratat (sol, mranita). Dezinfectia se poate face cu Basamid Granule (5 kg/100 m²) sau cu Nemasol (700 l/ha).
In timpul rasaririi si dezvoltarii rasadurilor se va avita excesul de umezeala si se va asigura o buna aerisire a plantelor.
In combaterea chimica a agentului fitopatogen s-au obtinut rezultate bune cu Previcur Energy (20 ml in 20 l apa), Captan (0.2-0.5%), Folpan 50 WP (0.2%), Merpan 50 WP (4-5 l solutie/ mp), Topsin.

Buna! Ai nevoie de ajutor?

Am nevoie de ajutor

2 comentarii la “Putrezirea coletului sau caderea plantutelor – Pythium ultimum

Alătură-te discuției:

*