Vezi 5 fire de răspunsuri
    • Cristina Baila
      29 iulie 2020
      1 urează frunze verzi

      probleme in solar

      Buna, am un solar de120mp in care cultiv de 4 ani rosii, ardei si vinete .Distanta intre randuri este de 70 cm iar intre plante 30 cm ,udarea o fac cu banda de picurare.Anual fac rotatie intre randuri ,cat se poate.Nu fac tratamente preventive doar curative.Rasadurile sunt productie proprie.In stadiul de rasad au fost fertilizate alternativ cu asfac si cropmax,in 9.05 le-am plantat in solar .Dupa plantare am dat cu mavrik pt insecte(dozajul producatorului) si cropmax foliar/15ml la 10 l de apa .La 10 zile dupa plantare am stropit cu zeama bordoleza/50g la 10 l de apa,asfac/25ml la 10 l de apa si fitokontrol foliar/50ml la 10 l de apa.In 8.06 am dat cu mavrik,iar in 14.06 am folosit topsinul /15g la 10 l de apa si am pus la fiecare planta 500ml de substanta pr fuzarioza pt ca a aparut ofilirea in special la ardei si vinete ,dar eu am facut tratamentul in tot solarul.Dupa 10 zile am fertilizat cu cropmax iar in ziua 15 am repetat tratamentul cu topsin (in 7.07).Intre timp a aparut si patarea cafenie la rosii ,alternarioza la vinete si in 15.07 am stropit cu ortiva top tot solarul/dozajul este cel dat de producator.In prezent ofilirea la ardei si vinete inca mai exista si mai apare pe ici pe colo,rosiile nu arata foarte bine sunt si ele oarecum blegi pe timpul zilei in afara de faptul ca au tot felurl de coloratii,patari .Se pare ca topsinul nu isi mai face treaba as incerca cu beltanol.Ce parere aveti?Ce sa mai fac?Unde am gresit?Despre udare ,am sonda de umiditate si ud cand solul are 40/50% umiditate.In primavara am pus aproximativ 15 roabe de compost ,complex 15-15-15 (daza producatorului )si dolomita.Va multumesc pt rabdare .Din pacate nu va pot trimite mai multe poze ,nu permite aplicatia.

      # 72496

      5 Răspunsuri

      Răspunde
    • Tom Botanistul, ajutor in gradinaSPECIALIST
      29 iulie 2020

      Ardeii din imagine pot fi afectati de o viroza. Pentru a stabili cu exactitate acest lucru, este important sa aveti in vedere efectuarea unei analize de laborator. Aceasta se poate face la un Institut pentru Protectia Plantelor din zona in care va aflati.
      Tomatele din imagine par a fi afectate de o carenta. In acest caz, puteti avea in vedere aplicarea unui ingrasamant precum Raykat Engorde (Raykat Engorde, 1 litru), in doza de 25-50 ml/10 L apa, aplicat prin pulverizare foliara, deoarece se afla in fenofaza de crestere a fructelor.
      In cazul vinetelor, va rugam sa efectuati sectiuni pe lungimea tulpinii uneia dintre plante si sa ne specificati daca tesutul este brunificat la interior.
      Pe viitor, este indicata respectarea unui asolament (evitarea cultivarii succesive a plantelor din familia Solanaceae, de exemplu tomate, ardei, cartof, vinete), eliberarea terenului de toate resturile vegetale toamna, dupa recoltat si aplicarea masurilor de dezinfectie a solului inaintea infiintarii unei noi culturi. Dezinfectia se poate efectua prin mai multe metode, detaliate in urmatorul articol (Dezinfectia solului din sere si solarii).

      # 72501
      0 urează frunze verzi
    • Baila Cristina
      30 iulie 2020

      Multumesc pt raspuns,nu m-am gandit ca virozele pot duce la ofilirra plantei.Din pacate nu pot evita cultura succesiva ,deoarece am un singur solar,dar inteleg din raspunsul d-vs ca o masura de evitare a acestor probleme ar fi de dezinfectia solului .Ati putea sa-mi dati o solutie completa de fertilizare si tratament in conditiile si particularitatile mele?Pot adauga la cele spuse ca am plasa de umbrire 30% ,nu stiu daca e suficient pt Brasov ,loc.Sanpetru.Incerc sa fac totul ,,ca la carte”ca orice incepator dar nu pot renunta la cultura succesiva.Drept urmare va rog ajutati-ma sa evit problemele care apar .Incerc sa am produse cat mai ecologice cu putiinta de accea nu fac tratamente preventive.Multumesc.

      # 72502
      0 urează frunze verzi
    • Tom Botanistul, ajutor in gradinaSPECIALIST
      30 iulie 2020

      Buna ziua, in cazul in care cultura dumneavoastra este una ecologica, inainte de infiintare, puteti opta pentru metodele fizice de dezinfectie a solului prezentate in articol (dezinfectia termica), iar pe parcursul perioadei de vegetatie, puteti aplica tratamente preventive cu produse avizate pentru culturi BIO. Astfel, ca insecticid, puteti alege unul dintre: Kabon (https://www.botanistii.ro/insecticide-agro/atlantica-kabon-1-litru.html), 30 ml/10 L apa sau
      Konflic (https://www.botanistii.ro/insecticide-agro/atlantica-konflic-1-litru.html), 20 ml/10 L apa.
      Impotriva bolilor, puteti alege unul dintre fungicidele BIO recomandate:
      Mimoten (Mimoten, 1 litru), 30 ml/10 L apa,
      Funres (Funres, 1 litru), 30 ml/10 L apa,
      Zytron (Zytron, 1 litru), 15 ml/10 L apa.
      Pentru tratamentele preventive la legume, se recomanda aplicarea unui fungicid si a unui insecticid (separate, nu in amestec), la interval de 10-14 zile, pe tot parcursul perioadei de vegetatie.
      Printre ingrasamintele BIO recomandate pentru culturile de legume se numara: Ingrasamant organic legume Hauert (https://www.botanistii.ro/ingrasaminte/hauert-ingrasamant-organic-legume-1-5-kg.html), Cropmax (Cropmax, 20 ml), Amalgerol (Amalgerol, 100 ml). Astfel, primavara, este important sa asigurati o prima fertilizare cu un ingrasamant granular cu eliberare lenta, dupa care, pe parcursul perioadei de vegetatie sa optati pentru un fertilizant foliar (aplicandu-l conform informatiilor de pe eticheta). Ulterior, in perioada dezvoltarii fructului, este foarte important sa administrati un ingrasamant special formulat pentru a sustine formarea unor fructe calitative si sanatoase, precum Raykat Engorde (Raykat Engorde, 1 litru).

      # 72507
      0 urează frunze verzi
    • Cristina Baila
      30 iulie 2020

      Multumesc pt.planul de fertilizare si tratament .La primavara o sa-l pun in aplicare.As mai avea o nelamurire, oare ce au vinetele? In mail-ul trecut v-am trimis ,cum ati cerut,poze cu sectiunea tulpinei vinetei dar si a unui ardei.Poate ma puteti ajuta .O zi frumoasa.

      # 72508
      0 urează frunze verzi
    • Tom Botanistul, ajutor in gradinaSPECIALIST
      30 iulie 2020

      Simptomele pe care le prezinta vinetele sunt specifice unei boli vasculare, intr-un stadiu incipient (ofilirea vasculara), provocata de diferiti agenti patogeni din sol. Astfel, se recomanda eliminarea plantelor afectate din solar si arderea acestora, pentru a impiedica raspandirea afectiunii, iar pe viitor, daca nu se poate respecta un asolament, puteti incerca sa diminuati transferul patogenilor la urmatoarea cultura eliberand terenul de toate resturile vegetale toamna, dupa recoltat si aplicarea masurilor de dezinfectie a solului inaintea infiintarii culturii.

      # 72509
      0 urează frunze verzi
Vezi 5 fire de răspunsuri

N-AI GĂSIT RĂSPUNSUL PE CARE ÎL CĂUTAI?
Ca să nu-ți scape nimic, te putem anunța prin e-mail și prin notificare (în aplicație) când apare un răspuns nou.
ANUNȚĂ-MĂ

Te ținem la curent

Pe ce adresă de email dorești să te anunțăm când apare un răspuns nou?
Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec
Mărimea maximă a documentului este 60 Mocd.

×

Te ajutăm
să ai grijă de plantele tale

Dacă nu ai găsit încă soluții în articolele noastre sau în discuțiile precendete, începe o discuție nouă iar specialiștii noștri îți vor sări în ajutor.

Discuție nouă despre

tomate-cultivare-ingrijire
ÎNCEPE O DISCUȚIE DESPRE
Tomate, Rosii

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec

Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.


Estimare livrare

Afișează variante
Înapoi