Lucrarile agricole specifice lunii decembrie (luna lui Undrea)

lucrari-agricole-decembrie

În România, luna decembrie, popular, se numește Undrea. Denumirea de Undrea sau Andrea vine de la faptul că încă se păstrează amintirea Sfantului Andrei, sărbătorit pe 30 noiembrie. De asemenea este si luna in care incepe sa ninga, dand startul sarbatorilor.

Agricultura

cultura mare

In cultura mare, daca timpul este prielnic se pot efectua în continuare araturi adanci pe suprafetele neinsamantate, se controleaza periodic culturile insamantate in toamna şi se iau masuri corespunzatoare de ingrijire (baltiri, spargerea ghetii), se pot administra ingrasaminte chimice pe suprafetele unde nu s-a aplicat, se controleaza produsele depozitate.

Daca in silozurile de cartofi şi sfecla au apărut boli, se desfac, se sorteaza şi se acopera din nou.

Legumicultura

In legumicultura se pregatesc amestecurile de pamant destinate producerii de rasaduri, se verifica stocul de seminte si se procura in continuare semintele necesare. Se intocmesc schitele de succesiune si de asociere a culturilor legumicole din fiecare gradina, in asa fel incat terenul sa fie ocupat tot timpul anului.
Se transporta gunoiul destinat amenajarii de rasadnite cu biocombustibil,  se fac fertilizari cu gunoi de grajd si se continua sapatul la casma daca nu s-a produs inca inghetul solului.

Pomicultura

In pomicultura se continua taierile de rodire si de intretinere a coroanei, se continua fertilizarea de baza si aratura in livada si se verifica pomii sa nu fie afectati de iepuri, sobolani, soareci etc.

Viticultura

struguri

In viticultura se termina aratul si fertilizarea vitei de vie, se termina musuroitul sau ingropatul viei, care se executa manual, cu sapa, prin realizarea unui musuroi in jurul fiecarui butuc, inalt de 25-30 cm, care sa acopere complet scaunul butucului si in primii 4-5 ochi de la baza coardelor. Lucrarea este usurata de aratura de toamna, cu rasturnarea brazdelor laterale, spre randul de vite.

Inainte de protejarea butucilor se aplica taierea de usurare, toamna dupa caderea frunzelor, sub forma unei taieri provizorii, prin care se indeparteaza aproximativ jumatate din cresterile anuale. In prealabil este necesara desprinderea coardelor de pe mijloacele de sustinere. Se suprima coardele plasate la periferia butucului, se vor elimina coardele subtiri sau cu lemnul insuficient maturat, iar coardele crescute din butuc, destinate cepilor, se scurteaza la 3-4 ochi.

×

Te ajutăm
să ai grijă de plantele tale

Dacă nu ai găsit încă soluții în articolele noastre sau în discuțiile precendete, începe o discuție nouă iar specialiștii noștri îți vor sări în ajutor.

Discuție nouă despre

ÎNCEPE O DISCUȚIE DESPRE
Alege

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec

Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.


Vrei să afli și mai multe?

Specialiștii noștri participă la discuțiile comunității botaniștii cu informații și soluții utile.
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.
Citește discuțiile