Gargarita mazarii (Bruchus pisorum) – identificare si combatere

gargarita-mazarii-combatere

Gargarita mazarii, Bruchus pisorum este o specie raspandita in toate continentele si prezenta in toate regiunile tarii, frecvent in Campia Dunarii si Dobrogea.

Adultul are corpul oval alungit, de culoare neagra, acoperit cu pubescenta deasa, cenusie-roscat si de 4-5 mm lungime. Oul este oval, de culoare alb-galbuie, lung de 1.5 mm si lat de 0.6 mm. Larva neonata este oligopoda , de 1.5-1.6 mm lungime, cu picioare subtiri, capul este castaniu, iar corpul de culoare galbena-roscat. Larva de ultima varsta este apoda, de 5-6 mm lungime, de culoare alb-galbui. Pupa este de tip libera, de culoare galbuie, de 4-5 mm lungime.

Biologie si ecologie

Dezvolta o generatie pe an si ierneaza ca adult in magazii, in boabe infestate, crapaturile peretilor si dusumelelor. O parte din adulti ierneaza in camp, in boabele infestate, scuturate la recoltare, in crapaturile scoartei arborilor sau sub resturile vegetale.

La sfarsitul lunii aprilie, cand temperatura medie zilnica depaseste 14ºC, adultii migreaza spre culturile de mazare la distante de pana la 3 km. Zborul maxim se inregistreaza la temperaturi de 26-28ºC, in fenofaza de inflorire a mazarii si sunt foarte activi in zilele calde si insorite, hranindu-se cu polenul florilor de mazare.

La atingerea maturitatii sexuale au loc copulatia si ponta. Ponta coincide cu formarea pastailor, incepe la sfarsitul lunii mai si dureaza cca. 30 zile. O femela depune 150-200 oua, care sunt depuse separat pe pastaile bine dezvoltate, pe o pastaie observandu-se pana la 30 oua.

Dupa o incubatie de 8-12 zile, larvele neonate patrund prin peretele pastaii in boabe, unde naparlesc si devin apode. Dezvoltarea larvelor are loc in interiorul boabelor timp de 30-45 zile. Chiar daca intr-un bob au patruns mai multe larve, la completa dezvoltare ajunge una singura.

Plante atacate si mod de daunare

Specia este considerata monofoga, larvele rod in interiorul boabelor loje ovoidale consumand pana la 40-50% din masa acestora. Adultii se hranesc cu polenul florilor.

Combatere

Pentru tratamentul boabelor din depozite se folosesc insecticidele specifice.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs
×

Te ajutăm
să ai grijă de plantele tale

Dacă nu ai găsit încă soluții în articolele noastre sau în discuțiile precendete, începe o discuție nouă iar specialiștii noștri îți vor sări în ajutor.

Discuție nouă despre

ÎNCEPE O DISCUȚIE DESPRE
Alege

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec

Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.


Vrei să afli și mai multe?

Specialiștii noștri participă la discuțiile comunității botaniștii cu informații și soluții utile.
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.
Citește discuțiile