Vezi 3 fire de răspunsuri
    • Elena Lorin
      23 ianuarie 2018
      0 urează frunze verzi

      Orhidee atacate de insecte minuscule maro

      Am pierdut vreo 6 orhidee din cauza unor insecte minuscule( erau maro ca praful de scortisoara), pana am dat de forum-ul dvs. Mi-au ramas 3 orhidee afectate, pe care le-am stropit cu Topsin de 3 ori la 7 zile. Acum nu mai vad nici-o insecta pe ele, dar le-am izolat in balcon;( am inca 5 orhidee sanatoase, nu vreau sa le imbolnavesc)
      Ce pot comanda de la dvs ca sa le ajut sa-si revina? Pot sa le schimb si substratul?
      Asa aratau frunzele (albicioase) la toate orhideele pe care le-am pierdut.

      # 67748

      3 Răspunsuri

      Răspunde
    • Tom Botanistul, ajutor in gradinaSPECIALIST
      23 ianuarie 2018

      Topsin este un fungicid, pentru combaterea bolilor prezente la plante. Pentru combaterea daunatorilor din imagini se aplica la interval de 7 zile Voliam Targo (Voliam Targo, 10 ml), 10 ml dizolvati in 10 litri de apa, sau Vertimec 1.8 EC, 10 ml, 10 ml/ 10 l apa.

      # 67753
      0 urează frunze verzi
    • Diana
      28 iunie 2019

      Buna ziua,
      Doua din orhideele mele au ceva probleme.
      La una din ele s-au uscat pe portiuni florile si au cazut in doua saptamani apoi s-au stafidit frunzele. Am observat niste insecte minuscule maronii (am prins una in poza, pe frunza) plus unele o idee mai mari si lungi, care se ascund instant.
      Cealalta planta a ‘fabricat’ o tija noua care se dezvolta frumos pana s-a umplut de un clei si acum se usuca. La fel si frunzulita noua are niste umflaturi pe verso.
      Ce sa fac? Sa le tratez cu Topsin, sa le schimb substratul si sa le curat?
      Multumesc!!

      # 67754
      0 urează frunze verzi
    • Tom Botanistul, ajutor in gradinaSPECIALIST
      28 iunie 2019

      Buna ziua, in fotografia numarul doi se observa ca orhideea respectiva are si radacini uscate. Daca doriti sa le ajutati, acestea se pot transplanta. Atentie, transplantarea reprezinta un stres suplimentar, trebuie realizata cu grija, nu este indicata cand plantele sunt inflorite, insa florile sunt deja afectate. Puteti utiliza un substrat special pentru orhidee precum: Substrat Profesional Orhidee, 10 litri. Indepartati radacinile uscate, deteriorate, transplantati-le intr-un nou substrat, apoi, se poate aplica prin udare la radacina, Topsin 70 WDG, 10 g, 10 g/14 l apa. Pregatiti doar volumul de solutie de care aveti nevoie. Desfaceti plicul, varsati continutul lui pe o coala de hartie si impartiti in 2-3-4-5 etc. parti egale (de ex. cu ajutorul unei rigle, aproximati, nu se intampla nimic daca vor fi 0,05 grame mai mult sau mai putin intr-o parte) si dizolvati doar atat cat aveti nevoie in volumul de apa corespunzator. Eventual, tratamentul se poate repeta dupa 7-10 zile.
      Daca reusiti sa le salvati, aveti grija la udare, de multe ori este factorul la care se greseste. Aveti grija ca atunci cand o udati, sa nu ramana apa la baza frunzelor si nici in ghiveci. Pentru a stabili frecventa udarilor, urmariti culoarea radacinilor. Udati (prin scufundare) atunci cand culoarea lor se schimba spre verde argintiu, adica atunci cand se usuca si lasati bine sa se scurga surplusul de apa. Orhideele suporta mai bine lipsa apei decat umiditatea excesiva.
      Din pacate, nu se poate preciza exact daunatorul din imagini, insa puteti opta pentru insecticide cu spectru larg de combatere precum Faster 10 CE, 2 ml, 2 ml/6 l apa sau Mospilan 20 SG, 3 g, 3 g/10 l apa. Acestea se pot alterna, de exemplu, primul tratament se efectueaza cu Faster si dupa 7 zile se aplica Mospilan. Pulverizati solutia cat mai fin, astfel incat sa se realizeze o distribuire cat mai uniforma a acesteia pe planta.

      # 67759
      0 urează frunze verzi
Vezi 3 fire de răspunsuri

N-AI GĂSIT RĂSPUNSUL PE CARE ÎL CĂUTAI?
Ca să nu-ți scape nimic, te putem anunța prin e-mail și prin notificare (în aplicație) când apare un răspuns nou.
ANUNȚĂ-MĂ

Te ținem la curent

Pe ce adresă de email dorești să te anunțăm când apare un răspuns nou?
Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec
Mărimea maximă a documentului este 60 Mocd.

×

Te ajutăm
să ai grijă de plantele tale

Dacă nu ai găsit încă soluții în articolele noastre sau în discuțiile precendete, începe o discuție nouă iar specialiștii noștri îți vor sări în ajutor.

Discuție nouă despre

ÎNCEPE O DISCUȚIE DESPRE
Orhidee

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec

Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.


Estimare livrare

Afișează variante
Înapoi