Palmier

Palmierii

Palmierii sunt plante decorative prin frunze originare din zonele tropicale. Contin peste 80 de genuri fiecare cu specii numeroase. Tulpina lor este cilindrica, adesea neramificata, inalta, terminata cu un manunchi de frunze.
Printre cele mai populare specii de palmieri amintim:

1.Chamaedorea elegans

Raspandire

Chamaedorea elegans originar din America Centrala, cunoscut sub numele Palmier de munte. Are o tulpina mladioasa, ce seamana cu bambusul. Frunzele sunt frumos arcuite, fiind palmierul cel mai potrivit pentru interioare.
Frunzele tinere sunt de culoare verde crud, dar la maturitate se inchid la culoare. Florile apar numai la exemplarele care au mai multi ani. Acestea sunt marunte, de culoare galbena, dispuse in inflorescenta.

Chamaedorea elegans

Chamaedorea elegans

Chamaedorea elegans

Chamaedorea
Chamaedorea
Chamaedorea

Amplasare

Se aseaza in locuri luminoase sau semiumbroase si calde, cu temperaturi de pana la 20º C, vara se pot tine si in aer liber, intr-un loc umbros. Iarna are nevoie de 16º C si de o umiditate mare a aerului.

Ingrijire

Pamantul plantei trebuie sa fie umed in permanenta. In zilele calduroase, frunzele vor fi pulverizate, iar iarna se uda moderat. Lunar se administreaza ingrasaminte in solutie.
Se va replanta intr-un pamant afanat, dar numai in cazul in care radacinile au crescut peste masura. Ulterior se va inlocui numai pamantul de la suprafata. Are nevoie de o temperatura de 18-22º C, dar plantele tinere pretind o caldura mai mare.
Are nevoie de umiditate, de aceea se va pune pe un strat de pietris umed. Expusa razelor directe de soare ingalbeneste, de aceea suporta bine locurile umbroase.

Boli si daunatori:

Este sensibil la paduchii testosi si la paianjenii rosii. Se vor evita frigul si curentul, deoarece acestea conduc la caderea frunzelor.

2.Cocos nucifera

Raspandire

Cocos nucifera este denumit si Palmierul de cocos, provine din Insulele Oceanului Pacific, dar s-a raspandit in toate zonele tropicale. Din nuca creste tulpina, de unde se dezvolta frunze lungi, ascutite, cu crestere dreapta.
Planta tanara nu are tulpina, ci doar frunze, pe masura ce creste formeaza un fel de trunchi. Frunzele unul palmier de cocos ajung sa aibe si 60 cm in diametru.
In general daca are o dezvoltare bune, ajunge pana la 2-2.5 m inaltime.

Cocos nucifera

Cocos nucifera

Cocos nucifera

Cocos nucifera
Cocos nucifera
Cocos nucifera

Amplasare

Se aseaza intr-un loc luminos si cald tot timpul anului, niciodata sub 18º C. Are nevoie de o umiditate mare a aerului.

Ingrijire

Se mentine regulat umed, iarna se uda mai putin. Din aprilie pana in septembrie se pune ingrasamant in solutie, din doua in doua saptamani. Temperatura optima este de 20-22º C, dar pe perioada iernii sa nu scada sub 18º C.
Vara se poate aseza in aer liber, direct in soare. Se uda frecvent si abundent, insa nu trebuie lasata apa sa stagneze. Ghiveciul se schimba anual cat timp planta este tanara, ulterior schimbandu-se numai pamantul.

Boli si daunatori:

Cocosul este sensibil la paianjenii rosii si la paduchii lanosi.

3.Cycas revoluta

Raspandire

Cycas revoluta este o planta originara din Asia de Sud-Est, cunoscut sub denumirea de Palmier feriga. Coroana are frunze de culoare verde inchis, trunchiul are aspect latos, ce poate atinge 25-30 m inaltime.
Frunzele pot atinge pana la 10-12 m lungime si aproximativ 22 m latime. Sunt penate, compuse din frunzulite care se curbeaza la margine.

Cycas revoluta

Cycas revoluta

Cycas revoluta

Cycas revoluta
Cycas revoluta
Cycas revoluta

Amplasare

Se poate aseza in loc luminos si aerat, vara se poate amplasa si in aer liber, protejat de ploaie, iar iarna la temperaturi intre 12-15º C.

Ingrijire

Se mentine in permaneta umed, iarna reducandu-se udarile. Intre doua udari se lasa sa se usuce pamantul. Din aprilie pana in august se pune ingrasamant din 2 in 2 saptamani.
Plantele tinere se transplanteaza la 1-2 ani, in pamant de gradina cu adaos de mranita si nisip grosier.

Boli si daunatori:

Cycas este sensibil la paduchii lanosi si testosi.

4.Howea belmorena

Raspandire

Howea belmorena este o planta originara din Australia, cunoscut sub numele de Palmier Kantia. Este un palmier cu aspect suplu, cu frunzele arcuite si talie puternica. Frunzele sunt compuse, moi si verzi. Este o planta fara flori si fructe. In spatiu inchis, poate ajunge pana la 2 metri.

Howea

Howea

Howea

Howea belmorena
Howea belmorena
Howea belmorena

Amplasare

Se aseaza in loc luminos, cald, cu temperaturi iarna cuprinse intre 15-18º C. Se va pune pe un suport scund, in incaperi luminoase.

Ingrijire

Rezista in orice conditie, in perioada de crestere necesita udari abundente, iarna se va uda doar atat cat sa nu se usuce pamantul.
Din primavara pana in toamna se vor administra ingrasaminte in solutie lunar. La interval de 2-3 ani va fi replantat in amestec de pamant de frunze si turba. Pentru indepartarea prafului de pe frunze, cea mai indicata metoda este cea a dusului.
Suporta aerul uscat, dar in conditii de camera incalzita umiditatea trebuie marita treptat. Nu suporta temperaturile sub 12º C. Prefera lumina filtrata, pentru o perioada scurta suporta insa si locurile intunecoase.
In conditii de lumina insuficienta prelungita se opreste din crestere.

Boli si daunatori:

Este sensibila la paianjenii rosii si la paduchii testosi.

5.Livistona chinensis

Raspandire

Livistona chinensis este o planta originara din China si Australia, cunoscuta sub numele de Palmier chinezesc. Are frunzele dispuse in forma de evantai, mari si despicate. Poate creste pana la o inaltime de 180 cm.

Livistonia

Livistonia

Livistonia

Livistona chinensis
Livistona chinensis
Livistona chinensis

Amplasare

Se aseaza in loc luminos pana la insorit, fara soare puternic. Din luna mai pana in septembrie poate fi pusa in aer liber, la loc semiumbros.

Ingrijire

Trebuie udata regulat, dar cu masura. Daca bolul de pamant apuca sa se usuce, acest fapt duce la uscarea plantei, dar de asemenea se evita stagnarea apei.
In perioada de vegetatie se vor administra ingrasaminte in solutie, la interval de 3 saptamani. Palmierii tineri trebuie replantati in fiecare primavara in pamant nou, ingrasat.
Pretinde lumina filtrata tot timpul anului, in lipsa luminii frunzele se alungesc. Suporta aproape orice temperatura, dar in perioada de iarna i se vor asigura cel putin 7º C. Prefera umiditatea atmosferica ridicata, deci este bine sa fie asezata pe un strat de pietris umed.

Boli si daunatori:

In conditii de umiditate poate fi atacata de paduchii testosi si de paianjeni.

6.Phoenix canariensis

Raspandire

Phoenix canariensis este o planta originara din nordul Africii, Thailanda, Insula Laos, Assam, fiind cunoscuta si sub denumirea de Palmier curmal.
Are o tulpina viguroasa, de pe care pornesc niste frunze penate si usor arcuite.

Phoenix

Phoenix

Phoenix

Phoenix canariensis
Phoenix canariensis
Phoenix canariensis

Amplasare

Se simte bine in locuri mai racoroase, vara se poate amplasa si in aer liber, iar iarna are nevoie de minim 10º C.

Ingrijire

Vara pretinde udari regulate, in schimb iarna este suficient sa fie udat la doua saptamani. Se vor administra ingrasaminte in solutie, la interval de doua saptamani.
O data la trei ani se vor taia radacinile, ocazie cu care va fi replantata in pamant legat de argila. Exemplarele mature produc flori si fructe ce seamana cu cele ale curmalelor.
Frunzele mature vor fi inlaturate cu prudenta. In anotimpul calduros se vor pulveriza frunzele cu apa. Din primavara pana in toamna se poate aseza in aer liber, la loc insorit. In timpul iernii pretinde doar 3-10º C, suporta bine aerul uscat.

Boli si daunatori:

Este sensibil la paduchii testosi si la paianjeni. Aerul uscat duce la maronirea frunzelor.

7.Rhapis excelsa

Raspandire

Rhapis excelsa este o specie de palmier originar din China si Japonia, cunoscut si sub numele de Palmier baston. Are tulpina scurta si viguroasa, din care pornesc frunzele arcuite frumos, in varful carora se grupeaza niste frunzulite in forma de evantai.
La maturitate frunzele de la baza cad, iar inaltimea plantei poate ajunge pana la 150 cm.

Rhapis

Rhapis

Rhapis

Rhapis excelsa
Rhapis excelsa
Rhapis excelsa

Amplasare

Prefera loc luminos pana la semiumbros, vara poate fi asezata in aer liber, dar nu direct in soare.

Ingrijire

Se va uda moderat in timpul verii, iar in timpul iernii doar atat cat sa nu se usuce pamantul. In perioada de crestere se vor administra lunar ingrasaminte in solutie.
La interval de 2 ani se va replanta, daca ghiveciul are diametrul mai mare de 30 cm, se va inlocui doar pamantul de la suprafata. Praful se va indeparta prin spalarea frunzelor. Se simte bine la temperatura camerei, dar rezista si la 10º C. In incaperi calde necesita completarea umiditatii.

Boli si daunatori:

Este sensibil la paduchii testosi si la paianjeni. La udari excesive sau la lipsa umiditatii frunzele se usuca.

87 Comentarii:

 • florentin spune:

  Am mai multi palmieri phoenix canariensis si in primul an s au dezvoltat f bn. Ghivecele sint mari, solul este usor, drenajul bundar s a incetinit cresterea, frunzele sint tot mai mici si o planta a murit deja. Am constatat ca e o boala de radacina. Ma poate ajura cineva cu un sfat?

 • corina spune:

  Am cumparat un ghiveci cu chamadorea,de cate ori trebuie udat pentru ca cateva frunze mi-au cazut,erau uscate .Se uda deasupra sau se pune apa in tavita ?

  • In aceasta perioada plantele se uda odata pe saptamana, de preferat in ghiveci. Apa in exces care iese in tavita este bine sa nu o aruncati, ci sa o lasati acolo pentru ca palmierul isi trage singur si apa aceea daca mai are nevoie. O metode de a verifica daca planta are sau nu nevoie de apa este sa bagati un betisor sau chiar degetul in ghiveci, iar daca pamantul este umed sa mai asteptati cu udatul.

   • Ciocea Debora spune:

    Ma numesc Debora si am câteva intrebari. V-as fi foarte recunoscătoare daca as primi răspunsuri. Am un palmier in casa: Phoenix canariensis si as vrea sa stiu cum îmi dau seama ca suferă de păduchi sau păianjeni rosii? In ce conditii se fac acesti daunatori? Se pot pulveriza cu insecticid si preventiv si daca da, cu ce insecticid? Si o ultima intrebare: acesti daunatori pot afecta omul? Va rog din suflet sa îmi răspundeți cat mai curand , sunt foarte îngrijorată. Va multumesc anticipat pentru ajutor.

    • Paduchii lanosi si paianjenii rosii sunt daunatori frecventi ai plantelor de apartament. Atunci cand sunt infestate cu paduchi lanosi pe tulpina si frunzele plantelor apar niste puncte albe, ca de vata, iar cand are paianjeni se observa numai panja. Tratamentele se recomanda sa le aplicati numai in momentul in care apar aceste simptome.
     Daunatorii nu afecteaza omul, ei prefera si se hranesc cu seva plantelor.

 • Gabi spune:

  salutare ! Am un cocos nucifera f. bine dezvoltat ,are 2 ani ….nu stiam ca cere o temperatura de 16 gr iarna , cam mult…. al meu e intr-un spatiu mare ,are undeva cam 8-10 gr pe timp de iarna , credeti ca va avea probleme, sau e deja aclimatizat si n-ar fi nevoie sa umblu la el ?

 • Tavi spune:

  am adus din Cuba un Cocos nucifera, in 2011, până acum i-a mers f.b. dar acum de sărbători i-au murit toate frunzele într-o perioadă scurtă de timp . Ce pot să-i fac? L-am tratat pt păduchi și pureci, dar parcă nu dă semne să revină. Vă rog să mă ajutați țin foarte mult la el !!!!

  • Uscarea frunzelor poate fi cauzata de temperaturi scazute (sub 15 grade) sau de excesul de umezeala din ghiveci. De aceea se recomanda ca in aceasta perioada sa fie amplasat intr-o camera incazita, cu temperaturi de 18-21 grade, dar nu in apropiere de calorifer.
   De asemenea cantitate de apa se mai reduce, iar udarea sa fie facuta la 10-14 zile. In apa cu care se uda se poate administra ingrasamant Vitality Komplex (http://www.botanistii.ro/agro-cs-vitality-komplex.html), care ajuta la refacerea plantelor bolnave.

 • Dana spune:

  Buna ziua.Azi am achizitionat o planta cocos nucifera si ma gandesc ca ar trebui sa-i schimb ghiveciul;nu stiu insa daca atunci cand o mut in alt ghiveci trebuie sa las nuca deasupra pamantului sau trebuie ingropata.Sper sa ma ajutati cu un raspuns.Multumesc anticipat.

  • Este bine sa-i schimbati ghiveciul in momentul in care planta s-a acomodat cu locul in care a fost pusa si trec astfel 2-3 saptamani de la mutare. Apoi ii schimbati ghiveciul mai mare cu doar 2 cm, iar nuca trebuie sa ramana la suprafata. Udati doar pe pamant si nu pe nuca deoarece este sensibila la umiditate.

 • Maroiu Gabriel spune:

  Eu am un curmal de 4 ani crescut din seminte si a crescut frumos

 • mihalceanu mihaela spune:

  AZI AM ACHIZITIONAT UN PHOENIX CANARIENSIS IN GHIVECI MIC(LA FEL CA IN IMAGINE) CE TREBUIE SA FAC:
  – SA SCHIMB GHIVECIUL (MAI MARE) SI CE FEL DE INGRASAMAT SI CE SOLUTIE TREBUIE SA CUMPAR?
  -ESTE BUN PAMANTUL DE LA FLORARIE?
  .Multumesc anticipat.

  • Tom Botanistul, ajutor in gradina spune:

   Depinde cat de mic este ghiveciul in raport cu marimea palmierului si cat de dezvoltat este acesta. Daca doriti puteti schimba si ghiveciul, putand utiliza pamantul de la florarie.

 • Mihai spune:

  Ce inseamna udari regulate pentru Phoenix canariensis? Zilnic?
  Va multumesc

  • Tom Botanistul, ajutor in gradina spune:

   Se va uda o data la aproximativ 3-4 zile. In principiu, trebuie sa fie uscat solul de la suprafata ghiveciului.

 • luci spune:

  Buna ziua , va rog sa ma ajutati cu o informatie referitor la ” despartirea” unor puieti de palmier de cocos. Am primit in urma cu doi ani un ghjiveci cu cateva „firicele verzi” iar acum sau facut mai multi palmieri cu inaltimea de 20-30 cm.

  • Tom Botanistul, ajutor in gradina spune:

   Din arbustul de cocos a aparut un singur palmier sau sunt mai multi palmieri pe o singura nuca?

 • luci spune:

  Sunt 5-6 palmieri(pui) in acelasi ghiveci si cred ca ar trebui sa fie doar unul intr-un ghiveci…

  • Tom Botanistul, ajutor in gradina spune:

   Nu prea ar fi indicat sa ii separati, pentru ca asta ar insemna sa spargeti nuca. Exista posibilitatea sa le dauneze palmierilor.

 • luci spune:

  in acest caz sa-i las pe toti intr-un ghiveci? cand o sa creasca o sa fie prea multe frunze. Sau sa-i tai pur si simplu pe cei care sunt in plus!

 • Andreea spune:

  avem de 60 ani un palmier livistona chinensis primit de la o gradina botanica.l-am tinut in sufragerie pina acum 2 saptamani si credca a fost udat prea mult ca s-au uscat deodata cele 4frunze care le avea.s-au uscat si tulpinile ,care s-au lemnificat.nu i-am schimbat deloc pamantul si nici ghiveciul.ce pot face cu firul care a ramas inca nedesfacut la frunza?pamantul trebuie sa acopere trtunchiul lemnos sau doar radacinile?tinem mult la el si as vrea sa-l salvam.cum se pot prinde altii?cum fac radacina?in apa sau pamant?multumesc

 • Cristina spune:

  Buna ziua am un cocos nucifera l-am cumparat in iunie si pana acum sa dezvoltat frumos dar dintro data frunzele au inceput sa devina maro.Va rog sa ma ajutati ,sa imi spuneti ce pot sa fac.Planta este asezata in sufragerie langa fereastra langa calorifer temperatura in camera este de 20 de grade ,multumesc

  • Uscarea frunzelor se poate datora excesului de umezeala de la nivelul radacinii sau apropierii de sursele de caldura. Indicat este sa mutati planta mai departe de calorifer, insa sa aiba lumina. In aceasta perioada udarea trebuie sa fie mai rara, chiar odata la 7-10 zile.

 • Cristina spune:

  Multumesc.Am mutat planta de langa calorifer la cealalta fereastra.As mai avea o intrebare frunzele uscate se pot rupe jos? Am mai citit ca frunzele maro pot fi si de la boli ca paduchi sau pureci In cazul acesta cu ce solutie se poate face tratament,multumesc

 • Georgescu Liviu spune:

  Buna ziua !
  Am un palmier japonez de canepa Wagner si a inceput sa se usuce de vreo 2 sapt. Ma puteti ajuta ?

 • Andrea spune:

  Bună! Se poate ca Yucca și palmierul Phoenix poate iarna sa stea la temperaturi scăzute la 4-5° ? În cazul asta , de cate ori trebuie udate?
  Mulțumesc!

  • Tom Botanistul, ajutor in gradina spune:

   Nu este indicat ca palmierii sa fie pastrati la temperaturi asa scazute. In functie de temperatura, ar trebui udati o data la aproximativ 7-10 zile. Pamantul trebuie sa fie umed, dar nu ud.

 • Flavia spune:

  Buna am primit un palmier Phoenix chanaris si la foarte scurt timp au inceput sa se usuce frunzele ce ar trebui sa fac ?Isi mai revine?

 • Florin spune:

  Buna ziua am un pheonix canariensis cumparat in 2013 in ghiveci din aprilie pana in octombrie il tin in gradina acum este in camera la geam departe de calorifer,in luna februarie au fost niste temperaturi mai mari si am vrut sa vad cum rezista daca il scot afara 2- 3 zile cu temperaturi peste 15 grade insa cu ceva vant NE l am bagat inapoi in camera insa de atunci am observat schimbari la el tulpina se usuca sau putrezeste si s a muiat noile frunze s au pleostit nu mai stau drepte si mi se pare ca se usuca ce ma sfatuiti sa fac?

 • florin spune:

  nu mai am ce imagini sa pun ca am umblat la el si radacina era putrezita si plina de apa s a rupt ca o masea stricata asta e mutumesc oricum.

 • Pene valentin spune:

  Am diferite specii de palmieri care au facut pe frunzele noi un praf alb ca o faina
  Frunzele noi nu au vigoare si se usuca
  Ce tratament sa urmez
  Multumesc!

 • Mihaela spune:

  Va rog frumos sa mi spuneti daca exista vreo metoda pentru a proteja un trachycarpus fortunei peste iarna plantat in gradina,undeva in sud vestul bucurestiului la curte,a mai incercat cineva asta aici in sudul tarii stiti ceva?Va multumesc anticipat.

  • Tom Botanistul, ajutor in gradina spune:

   Palmierul Morisca prefera locurile insorite iar pe timp de iarna este necesar sa fie protejat impotriva inghetului cu materiale speciale care se gasesc de exemplu in magazinele de bricolaj.

 • RANIA spune:

  Buna ziua. Am un palmier livistona caruia i s-au uscat frunzele pe margine, chiar si frunzele tinere , nou aparute. As vrea sa stiu daca exista rezolvare la aceasta problema, n-as vrea sa-l pierd. Astept raspunsul dvs. Va multumesc anticipat.

  • Tom Botanistul, ajutor in gradina spune:

   Ati aplicat vreun tratament pana acum? Fungicide ori insecticide? La ce perioada este udat? Ingrasaminte s-au administrat?

 • viorel spune:

  Ce fel de pământ se folosește la palmieri

 • Birzovan Eugen Mihai. spune:

  Am un palmier care s-a adaptat conditiilor de afara dar acum frunxele au inceput sa se usuce ,iar unele parca sunt mancate si au devenit ruginii in locul respectiv.Este plantat in curte si a rezistat cinci ani si pe timpul iernii.Cu ce l-as putea ajuta?

 • Elena spune:

  Bună ziua, un palmier de la o prietenă,nu stiu ce tip este dar era în înălțime de jumătate de metru, si sa uscat dar eu l-am Retezat de jos având inima verde ,mai speranțe ca ii da frunză?
  Vreau sa spun ca palmierul avea frunze despicate si înguste și tulpina crește cu un fel de par maro între frunze

 • Cristian spune:

  Bunaa am si eu un palmier pheonix adus din portugalia are cam 7 ani de cand este in ro si pana anul asta lam tinut in ghiveci dar acima o Luna lam plantat in afara ce spuneti ar avea sanse sa treaca iarna iam facut un fel de mini será si sper k o sa fie bone.datimi ceva sfaturi care cunoasteti,vá multumesc!

  • Tom Botanistul, ajutor in gradina spune:

   Daca este plantat la exterior, va fi destul de dificil sa i se ofere temperatura optima, avand in vedere ca are nevoie de o temperatura minima de 8 grade, iar la noi in tara temperaturile negative ajung si la -20 de grade.

 • Petre spune:

  Buna ziua am doi pheonix canariensis cumpărați in luna Iunie, ii tin in ghiveci in apartament, la geam, unul departe de calorifer, iar celălalt destul de aproape de calorifer, aproximativ 30 cm. In urma cu aproximativ 10 zile am observat ca frunzele din centrul plantei de langa calorifer s au uscat. Le am extras din tulpina destul de usor, iar azi am mai desprins o frunza, si am constatat ca e umed in interiorul plantei. Va rog, ajutați ma sa o salvez. Mulțumesc anticipat!

  • Tom Botanistul, ajutor in gradina spune:

   A fost pulverizata apa si pe frunzele palmierilor? La ce perioada sunt udati ambii palmieri?

   • Petre spune:

    Nu am pulverizat apa niciodata pe frunze. Ii ud la 7 zile cate 700 ml apa pt fiecare! Mulțumesc pt răspuns si va rog sa mi Spune-ți ce trebuie sa cumpăr pt ei si de unde sa cumpăr, sa il salvez pe cel bonlav!
    Mulțumesc încă o data pt răspuns!

    • Tom Botanistul, ajutor in gradina spune:

     Daca ambii palmieri au fost ingrijiti identic, iar cel de langa calorifer este singurul cu aceste simptome, rezulta ca va fi necesar sa fie mutat. Se va administra un ingrasamant pentru refacere ca Vitality Komplex (http://www.botanistii.ro/agro-cs-vitality-komplex.html), la interval de 30 de zile pana in martie, apoi se va administra o data la 14 zile.

 • Petre spune:

  Buna ziua si mulțumesc pt promptitudine ! Am mers azi la dumneavoastră la magazin si am cumpărat produsul recomandat. Colega Dvs de la vânzări mi a spus faptul ca, palmierul respectiv nu mai poate fi salvat, deoarece s au ofilit frunzele din centrul plantei (inima plantei, asa spunea dânsa.)! Ce imi recomandați, sau ce sfat imi dați ? Mulțumesc mult!

  • Tom Botanistul, ajutor in gradina spune:

   Intr-adevar, sansele de refacere sunt minime, insa nu inexistente. De aceea, trebuie inlaturat factorul care a dus la aparitia simptomelor, administrarea usoara de ingrasamant, si speranta ca palmierul isi va reveni.

 • Petre spune:

  Mulțumesc !

 • Lucian spune:

  M-am adus un palmier din Spania si s-a dezvoltat foarte bine. In tri ani a ajuns de la 15 cm la 60 cm.
  Acum ii apar ceva puiet la capetele ramase de la frunzele de jos.
  Se pot recupera puietii si creste sau sunt doar altfel de fruze?
  daca da, care este cea mai buna modalitate de ai lua?

 • Oana spune:

  Buna ziua! Am primit si eu un palmier Cycas revoluta ,pana acum i-a mers bine insa de o saptamana au inceput sa I se ingalbeneasca frunzele si mai am un palmier Phoenix canariensis caruia I se ingalbenesc frunzele. Le ud regulat,odata pe saptamana .Cum sa procecez sa le salvezi? Va multumesc!

 • SERBAN VOICULESCU spune:

  Buna ziua,
  Am un palmier .Livistona chinensis de caa 3 ani si are cam 1 metru, pe care il tin in dormitor. De cateva saptamani am observat ca frunzele de la baza s-au uscat (2-3 frunze) iar varfurile celorlalte frunze se usuca. Totodata culoarea frunzrlor nu mai este acel verde viu transformandu-se intr-un verde pal cu pete. Am observat pe frunze un fel de puf sau praf foatre fin.
  Ce ma sfatuiti sa-i fac?
  Va multumesc. O zi excelenta.

 • Cezara spune:

  Buna ziua,

  Am 2 palmieri curmali ( phoenix canariensis) de 17 ani, in ghivece mari.
  S-au prins din seminte si au crescut frumos in toti acesti ani.
  Problema mea e ca se tot inalta si in curand nu vor mai incapea in apartament. Exista vreun truc sa le stopez inaltarea si sa-i stimulez sa creasca mai stufos? Imi sunt dragi si n-as vrea sa-i dau.

  Multumesc!

  • Sunt plante de talie mare si este de asteptat ca la un moment dat inaltimea camerei sa fie insuficienta. Avand in vedere ca produsele pentru incetinirea cresterii existente pe piata nu sunt omologate pentru aceasta planta, nu va pot recomanda aplicarea lor. Probabil ca la un moment dat va trebui sa le cautati un loc in care sa-si poata continua dezvoltarea (o sera sau o camera mai inalta).

 • anca spune:

  Buna! Am o dracena pe care am primit-o cadou de sarbatori, dar care a degerat, din pacate, in momentul transportului. I s-au ofilit frunzele si au picat. Acum mai am doar doua varfuri din 4, tulpina am impresia ca se usuca deoarece cand apesi pe ea se simte ca si cum ar fi un gol intre coaja si tulpina. Am umblat la pamant pe care l-am amestecat cu altul si acum de fiecare data cand ud pamantul sar niste musculite albe sau gandaci pe care nici nu stiu cum sa-i numesc pentru ca sunt foarte mici. As dori sa stiu ce trebuie sa fac cu planta? Sa ii schimb pamantul? sa tai varfurile, sa salvez dracena prin taiere si introducere in apa a varfurilor pentru a crea noi radacini? Sa strobesc pamantul cu ceva solutie? Daca da, ce solutie? Mentionez ca pe putinele frunze din varf nu se vad gazuliite sau paduchi, ori ce or fi ele! Rog ajutor!

  • Problema micilor daunatori din substrat se rezolva prin rarirea udarilor, acestia fiind favorizati de umiditatea mare din substrat. Lasati substratul sa se usuce la suprafata intre doua udari. Se poate aplica radicular un insecticid precum Actara (http://www.botanistii.ro/syngenta-actara-25-wg.html), un plic de 1,5 grame dizolvat in 4-5 litri de apa si se uda planta cu o cantitatea de apa utilizata in mod normal la udat. In legatura cu planta, portiunile de tulpina care se simt goale pe interior au fost afectate si nu isi vor reveni. Daca planta prezinta radacina si portiunea de jos a tulpinii neafectate, se poate indeparta portiunea afectata iar din mugurii dorminzi din zona de sub taiere vor porni noi varfuri (se recomanda ca rana provocata prin taiere sa se lase 1-2 zile la cicatrizat, dupa care sa se panseze cu ceara topita pentru a bloca vasele deschise si a evita deshidratarea tulpinii). Daca din portiunile taiate, varfurile plantei sunt sanatoase, acestea se pot trata ca pe butasi (se pun la inradacinat intr-un substrat reavan). Dracaena inradacineaza usor iar portiunile mici de tulpina (de 2-5 cm) fara frunze se pot ingropa culcat la 1 cm intr-un substrat, la fel, din mugurii dorminzi se vor forma voi lastari.

 • Marius spune:

  Buna ziua! Am doua intrebari pentru dvs. 1. Am un palmier Washingtonia filifera cu trei tulpini intr-un ghiveci, intrebarea mea este pot sai despart fara sa moara planta . Si a doua am un palmier Chameropsis humilis si nu mai face nici o frunza (a stagnat), ce pot sa fac ca sa faca frunze din nou.

 • Iuliana Malic spune:

  Buna ziua!Am cumpărat un palmier si nu stiu ce soi este..care este denumirea lui…ajutati.ma sa aflu denumirea pentru a sti cum sa il îngrijesc! Multumesc frumos!

 • Marius spune:

  Buna ziua, as avea o mare rugaminte daca m-ati putea ajuta cu cateva sfaturi pentru a salva o planta de apartament ( Phoenix canariensis ). Frunzele au inceput sa se usuce si nu stiu ce trebuie sa fac pentru a o salva si sa nu pierd planta.

 • Alexandra spune:

  Buna. Am primit un palmier de la cineva dar nu stiu exact cum se numeste si de aceea nu il pot gasi pe internet si nu stiu cum se ingrijeste. As putea sa va trimit o poza cu el sa-mi spuneti numele? Multumesc.

 • Stanciu spune:

  Buna ziua, In aceasta primăvara am mutat locația si am transplantat intr un singur ghiveci 2 plante yucca. Am cumpărat Pamant Pentru Plante Verzi Si Palmieri Compo Sana 10 L *2 buc avand nutrienti solubili sun forma de perllite albe. Cred totuși ca in noul vas, plantate una langa cealaltă au mai puțin spațiu decât aveau plantate separat. Noul apartament nu are aceeași lumina puternica ca si vechiul.iDupa CCa 1 saptamana de la replantare frunzele acestora au început sa îngălbenească începând de la baza. Îndepărtez CCa 10 frunze pe saptamana. Cum pot împiedica uscarea totala a plantelor. Este indicat sa le replanteze separat si cu un pământ mai nisipos? Multumesc anticipat!

 • florina spune:

  Buna ziua. am 3 palmieri pheonix canariensis si unul dintre ei mi-a facit pe frunze ca o plasa de paianjen deasa alba iar altul mi-a facit o ciuperca ciudata galbena care a iesit din pamant. inca nu I-am scos afara dar zilelel astea vreau sa le schimb ghiveciul. intrebarile mele ar fi cu ce solutie sa ii dau sa scape de daunatori si daca ghiveciul are nevoie neaparat de farfurie unde se scurge apa? (am ghivece mari din lemn in interior cu nailon). multumesc

  • Este posibil ca plantele sa fie atacate de acarieni (acestia sunt niste paianjeni foarte mici ce pot fi observati cu ochiul liber sau mai usor cu ajutorul unei lupe si care formeaza o panza fina pe suprafata frunzelor). Se recomanda aplicarea a 3-4 tratamente la intervale de 7 zile, alternand 2 acaricide precum Nissorun (http://www.botanistii.ro/nipponsoda-nissorun-10-wp.html) si Envidor (http://www.botanistii.ro/bayer-envidor-240-sc-15-ml.html). Nissorun se utilizeaza in doza de 5 grame la 10 litri apa iar Envidor in doza de 4 ml la 10 litri apa.
   In legatura cu ciuperca galbena ce a crescut din pamant, va rugam sa ne trimiteti cateva poze cat mai clare pe forumul nostru: http://www.botanistii.ro/forum/pareri-despre/tratamente-recomandate-si-informatii-despre-flori/palmieri/ . De asemenea, incercati sa efectuati cateva poze si cu acea panza de care vorbiti.
   Se recomanda ca vasul in care este plantat palmierul sa aiba orificii de scurgere, implicit o farfurie in care apa sa se scurga. Daca se acumuleaza exces de umiditate, radacinile vor putrezi iar planta va avea de suferit sau poate chiar va muri. Daca este dificil sa asigurati drenajul in aceste ghivece, recomandat ar fi sa administrati apa cu moderatie insa aceasta metoda nu este tocmai sigura (vor fi momente cand apa va fi prea putina sau prea multa). Tratamentele se aplica si la ceilalti doi palmieri sanatosi pentru a preveni raspandirea daunatorului la acestia.

 • florina spune:

  va multumesc pentru raspuns. va voi trimite poza cu cel cu ciuperca imediat ce va creste iarasi pentru ca am rupt-o sa nu ii tenteze pe copii. o zi minunata.

Adauga un comentariu

*