Lucrarile agricole specifice lunii noiembrie (luna lui Brumar)

Publicat pe: 2 noiembrie 2015 Modificat pe: 10 mai 2024

lucrari-agricole-noiembrie

Luna brumei atotprezente, luna in care se termina muncile campului si se fac pregatiri de iarna. Daca in aceasta luna ploua mult si marunt inseamna ca iarna ce urmeaza va fi una grea.

Pomicultura

lucrari-agricole-noiembrie-mere-depozitate

In pomicultura, preocuparea de baza  in aceasta luna este depozitarea fructelor si asigurarea conditiilor de pastrare.
O atentie deosebita trebuie sa se acorde asigurarii conditiilor optime de pastrare prin reglarea temperaturilor si a umiditatii in depozite, beciuri, camere, spatii improvizate, avand in vedere oscilatiile de temperatura de la zi la noapte si pericolul de transpiratie a fructelor, ceea ce favorizeaza reactivarea unor ciuperci care se afla in stare latenta pe suprafata acestora.

Dirijarea umiditatii atmosferice in aceste spatii, se poate face prin udarea pavimentului sau adaugarea apei in vase, pentru evitarea deshidratarii fructelor.

Pregatirea plantatiei pentru iernare

O alta preocupare a pomicultorului este legata de ingrijirea si pregatirea pentru iarna a plantatiei, si anume: dupa caderea frunzelor se efectueaza tratamentele fitosanitare, care au drept scop diminuarea daunatorilor si a bolilor.

Urmeaza prima stropire albastra (dupa caderea frunzelor). Important pentru aceasta stropire: mugurii sa fie in stare dorminda si temperatura aerului nu mai mica de 5°C. Tratamentul trebuie efectuat în prima parte a zilei, pentru ca pana la venirea serii solutia sa fie uscata pe trunchi si ramuri. In cazul speciilor de samburoase sensibile la atacul de monilioza (cais, prun, cires, visin, piersic) se impune: taierea si distrugerea lastarilor si fructelor atacate.

Totodata, se iau masuri agrotehnice si de igiena culturala de inlaturare si strangere a frunzelor cazute si a fructelor mumifiate, a crengilor rupte, a altor resturi vegetale si introducere lor sub brazda odata cu efectuarea araturii si sapatului in jurul pomilor.

In plantatiile cu intervale inierbate, se destelenesc cele cu vechime mai mare de 3 ani. La pomii izolati in faneata, se sapa copca sub proiectia coroanei si se fertilizeaza.
In capsunariile nou infiintate, acolo unde exista posibilitati, se recomanda administrarea pe rand, in jurul plantelor, a mranitei, care, pe langa aportul de elemente nutritive, are rol de a proteja planta peste iarna. In plantatiile comerciale, se completeaza golurile si se trag pe rand filamentele cu stoloni pentru intinerirea si ingrosarea benzii fructifere.

Legumicultura

lucrari-agricole-noiembrie-conopida

In legumicultura se efectueaza lucrari de recoltare la legumele radacinoase, si varzoasa. Radacinoasele care se recolteaza sunt: morcovul, patrunjelul, pastarnacul, telina pentru radacina, sfecla rosie, ridichi de iarna.
Varzoasele sunt: varza de toamna, varza rosie si conopida de toamna. La conopida se fac si ultimele udari pentru asigurarea necesarului de apa, deorece este o mare consumatoare de apa.
Pregatirea terenului se executa diferentiat, in functie de momentul infiintarii culturilor. La culturile care se infiinteaza toamna: ceapa verde, usturoi verde, ceapa si usturoi de toamna, se procedeaza la desfiintarea culturii anterioare si nivelarea de exploatare, aplicarea ingrasamintelor organice si a celor chimice greu solubile, urmate de o aratura adanca, la o adancime de 28 – 30 cm, maruntirea terenului, deschiderea rigolelor, modelarea si plantarea propriu-zisa. La culturile care se infiinteaza primavara, in ogor propriu, terenul se lasa in brazda „cruda” peste iarna.

Tot in aceasta perioada, se continua aprovizionarea cu materiale (turba, mranita, nisip, pamant de telina etc.), in vederea pregatirii amestecurilor de pamanturi pentru producerea rasadurilor. Aceste materiale se cern si se pregatesc amestecurile, dupa diverse retete, se dezinfecteaza si se depoziteaza in locuri adapostite pana in momentul utilizarii.

In solarii, se executa recoltarea la conopida, salata, precum si tratamente fitosanitare, daca este nevoie. Se pregateste terenul pentru infiintarea culturilor de ceapa verde, usturoi verde, spanac, prin desfiintarea culturilor anterioare, fertilizarea de baza, mobilizarea solului si maruntirea acestuia, modelarea, dupa care se planteaza sau se seamana, in functie de specie.

Viticultura

viticultura

In viticultura, pentru obtinerea de productii mari este obligatorie folosirea ingrasamintelor, mai ales ca vita de vie ocupa in general terenuri cu o fertilitate redusa, considerate improprii pentru majoritatea culturilor agricole, cum sunt terenurile in panta si nisipurile.

Fertilizarea cu gunoi de grajd se face periodic, o data la 3-4 ani. Gunoiul se administreaza toamna si se incorporeaza in sol prin aratura de toamna. Alaturi de gunoiul de grajd, la fertilizarea organica a solului se mai pot utiliza plantele pentru ingrasamant verde si compostul.  Odata cu aratura de toamna are loc si incorporarea in sol a ingrasamintelor organice si chimice cu fosfor si potasiu. Prin aratura se favorizeaza acumularea in sol a apei provenita din ploi si zapezi.

Musuroirea consta in formarea cu sapa a unui musuroi imprejurul vitelor, care sa protejeze baza coardelor sau a corditelor de gerurile din timpul iernii. Musuroirea este necesara in plantatiile tinere, deoarece, din cauza cresterilor prelungite, vitele au lemnul insuficient maturat, existand pericolul inghetarii acestora in timpul iernii.

×

Te ajutăm
să ai grijă de plantele tale

Dacă nu ai găsit încă soluții în articolele noastre sau în discuțiile precendete, începe o discuție nouă iar specialiștii noștri îți vor sări în ajutor.

Discuție nouă despre

ÎNCEPE O DISCUȚIE DESPRE
Alege

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec

Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.


Vrei să afli și mai multe?

Specialiștii noștri participă la discuțiile comunității botaniștii cu informații și soluții utile.
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.
Citește discuțiile