Fasole, informatii despre tehnologia de cultura

fasole-cultivare-ingrijire

Fasolea (Phaseolus vulgaris) este cultivata pentru pastaile tinere si pentru semintele bogate in proteine, glucide, vitamine si saruri minerale. Planta de fasole este originara din America Centrala si de Sud iar in Europa a fost adusa de catre portughezi si spanioli, in secolul XVI. La noi in tara se cultiva din secolul  al XVIII-lea, fiind o planta nelipsita din gradinile familiale.

Plantele prezinta sistemul radicular superficial, ce patrunde in sol pana la 30-40 cm adancime. Radacinile plantelor de fasole formeaza nodozitati populate cu bacterii din genul Rhizobium, avand capacitatea de a fixa azotul atmosferic in sol. Tulpina este acoperita cu perisori, este ramificata si are o inaltime variabila. Frunzele sunt compuse din trei foliole ovale, ascutite la varf. Florile sunt grupate in inflorescente de tip racem. Inflorirea incepe dupa 40-70 zile de la semanat (in functie de soi) iar polenizarea se face inainte de deschiderea florilor. Fructul este o pastaie dehiscenta, de culoare si forma variate. Semintele au forma caracteristica (de rinichi).

Cerinte fata de clima si sol

Temperatura minima de germinare este 15, iar temperatura optima pe perioada de vegetatie este de 20-25. La temperaturi de 10 plantele nu mai cresc si pot fi vatamate ireversibil la temperaturi de cateva grade. Fasolea are nevoie de intensitate luminoasa ridicata pe toata perioada de vegetatie pentru inflorire si fructificare, precum si de umiditatea aerului si solului ridicate. Aplicarea udarilor in aceste faze determina sporuri insemnate de productie. Prefera solurile profunde, bogate in humus, cu un pH neutru sau slab alcalin.

Tehnologia de cultivare a fasolei

pregatire teren
Rotatia culturii

La cultivarea fasolei, rezultate bune se obtin dupa culturi de legume ce au fost fertilizate cu gunoi de grajd. Cele mai bune premergatoare sunt: tomatele, ardeiul, vinetele, telina, salata, spanacul, ceapa verde, cartofii sau varza timpurie. Nu se cultiva dupa floarea-soarelui, rapita, lucerna sau trifoi.

Pregatirea terenului

Incepe din toamna prin aplicarea fertilizarii de baza, urmata de lucrarea de arat. Primavara, inainte de semanat, solul se niveleaza si se marunteste bine, iar inainte de semanat, terenul se poate erbicida cu erbicide preemergente.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs
Infiintarea culturii
semanat fasole

Inainte de semanat se efectueaza tratarea semintelor. Semanatul se poate incepe cand in sol temperatura depaseste 10℃ timp de mai multe zile, ceea ce corespunde calendaristic cu perioada 15 aprilie- 20 mai, in functie de zona de cultura.

Distantele de semanat pentru cultura de fasole pitica sunt de 40 cm intre randuri si 5 cm distanta intre plante, pe rand. Fasolea urcatoare se seamana la 90 cm distanta intre randuri si 10-15 cm intre plante, pe rand sau 50 cm distanta intre cuiburi. Adancimea de semanat este de 5-6 cm.

Combaterea buruienilor

Fasolea este foarte sensibila la imburuienare, aplicandu-se 3-4 prasile, in functie de gradul de imburuieniare al terenului. Prima prasila se executa imediat dupa rasarire, iar urmatoarele se realizeaza cand este necesar, pe parcursul perioadei de vegetatie. Combaterea buruienilor se poate realiza si chimic, cu unul din erbicidele omologate.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs
Combaterea bolilor si daunatorilor

Se face aplicand tratamente cu fungicide sau insecticide omologate. Pentru evitarea aparitiei bolilor sau daunatorilor rezistenti la actiunea produselor fitosanitare se recomanda alternarea produselor.

Rarirea plantelor

Se efectueaza daca este necesar, astfel incat sa se asigure distanta necesara intre plante.

fasole irigare
Irigarea culturii

Reprezinta o veriga importanta, pentru obtinerea de productii ridicate. Se efectueaza irigari atat in perioada de crestere a plantelor, cat si in fenofaza infloririi, legarii si cresterii boabelor. Se recomanda utilizarea sistemelor de irigare prin picurare si administrarea apei dimineata, ori de cate ori este nevoie, in functie de conditiile de mediu. Irigarea prin aspersie este mai putin recomandata deoarece creeaza conditii favorabile unor boli, insa aceasta se poate utiliza la culturile de fasole pitica, in perioada diminetii.

Fertilizarea

Pana la inflorire, fertilizarea faziala a plantelor se poate realiza prin sistemul de irigare prin picurare, utilizand ingrasaminte NPK solubile in apa, cu aplicare saptamanala, in doze mici.

Foliar, se pot efectua fertilizari cu ingrasaminte foliare, in functie de necesitatile plantei si de conditiile de mediu.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

In perioada infloririi si cresterii pastailor se pot aplica ingrasaminte cu un continut ridicat in calciu si bor pentru o buna legare a fructelor.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs
palisare-fasole

Se poate realiza mulcirea solului, cu scopul de a mentine umiditatea, combate buruienile si pentru a obtine temperaturi mai ridicate la nivel radicular, mai ales la culturile timpurii. Se pot utiliza folii speciale sau diferite materiale organice.

Fasolea urcatoare necesita sustinere suplimentara, fiind utilizate sisteme din spalieri si sarma sau araci, pentru suprafete reduse.

Recoltarea

Pastaile verzi se recolteaza esalonat, la 2-3 zile, pe masura ce ajung la marimea optima. Aceasta operatiune se realizeaza dimineata sau seara, pentru a preveni deshidratarea pastailor. Recoltarea fasolei pentru boabe se realizeaza cand toate partile plantei s-au uscat si se efectueaza manual sau mecanizat. Recoltarea manuala se poate realiza dimineata devreme, pe roua, pentru ca pastaile uscate sa nu se desfaca.

×

Te ajutăm
să ai grijă de plantele tale

Dacă nu ai găsit încă soluții în articolele noastre sau în discuțiile precendete, începe o discuție nouă iar specialiștii noștri îți vor sări în ajutor.

Discuție nouă despre

ÎNCEPE O DISCUȚIE DESPRE
Alege

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec

Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.


Vrei să afli și mai multe?

Specialiștii noștri participă la discuțiile comunității botaniștii cu informații și soluții utile.
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.
Citește discuțiile