Substanta activa: CaO 200 g/l, P2O5 42 g/l
Mod de actiune:
Calciul actioneaza prin formarea de legaturi sau punti in interiorul si intre macromoleculele esentiale, cum ar fi acizii nucleici sau proteinele. Acest proces influenteaza favorabil structura moleculelor si implicit proprietatile fiziologice ale acestora.
Fermitatea pulpei fructelor este in mod direct influentata de existenta acestor legaturi dependente de ionii de calciu.
Calciul favorizeaza procesele de respiratie, de crestere si diviziune a celulelor meristematice, prin stabilizarea structurii enzimelor responsabile de aceste procese.
Spre exemplu: carentele de calciu se manifesteaza intr-o planta sau un fruct, rezultand o respiratie mult mai intensa fata de cazul in care aprovizionarea cu calciu este optima. Totodata procesul de îmbatranire se va accelera, influentand in mod direct perisabilitatea si rezistenta la pastrare a plantelor sau a fructelor.
Avantaje:
- Combate fenomenul de „bitter-pit”;
- Fomula lichida, de tip SL, care favorizeaza absorbtia;
- Dublu impact prin fertilizarea cu calciu si fosfor in formula echilibrata si stabila;
- Fructe uniforme, cu pulpa ferma si rezistenta crescuta la manipulare si pastrare;
- Ajuta la mentinerea unui pH stabil al solutiei de stropit, in cazul folosirii ape dure;
- Contribuie la reducerea pH-ului, ceea ce confera o aderenta mai buna.
Mod de aplicare:
Pomii fructiferi (semintoase si samburoase) - aplicarea se face in perioada de crestere intensa a fructelor. Maxim 4–5 tratamente, folosind o doza de 6–8 l/ha, prin aplicari la intervale de 15 zile. Exceptie facand soiurile sensibile la “bitter-pit”, pentru care se pot aplica pana la 7 tratamente, cu pauza de 15 zile intre aplicari.
Atentie: a nu se depasi concentratia de 2%.
Timp de pauza: ultimul tratament se aplica cu trei saptamani inainte de recoltare.
Legume (in camp) - se aplica maxim 4–6 tratamente, folosind o doza de 6 l/ha, prin aplicare la intervale de 10–14 zile.
Atentie: a nu se va depasi concentraţia de 1.5%.
Doza de solutie recomandata: 400–600 l/ha la legume in camp, 1000–1500 l/ha la livezi pe rod.
Cultura |
Doza |
Concentratia maxima |
Pomi fructiferi |
6 - 8 l/ha |
2 % |
Legume |
6 l/ha |
1.5 % |